foradia elgrat

Ens trobem a la Trobada d’Escoles Valencianes a Agres

Article per Vicent Romans

Dissabte 30 de maig, Agres hauria acollit la 33 edició de les Trobades d’Escoles Valencianes. Una festa per la llengua i l’educació, que aplega vora 10.000 persones, entre xiquets i xiquetes, famílies i docents, amb més de quaranta centres educatius implicats i altres tantes entitats. El corcó coronavirus obliga que l’ajornem a la primavera del 2021.

TROBAREM A FALTAR els carrers plens de veus i rialles, de mirades i somriures, de jocs, muixerangues, tallers i llibres… però hem TROBAT les maneres indirectes, segures, maquinals, per seguir  TROBANT-NOS: les xarxes digitals, que lligades a les humanes, es fan socials i potents.

Les ràdios, les webs, els podcast, la premsa digital, els @, les videotrucades… ens han permés gaudir del sambori, de les novetats, de la cançó de la Trobada, seguir decidint què volem fer i com. DEL TAL FARÀS, TAL TROBARÀS, i per  això cada Trobada, des de la primera, han estat un cabàs ben ple de voluntats que per estima a l’educació, a la cultura, a la llengua, a les llibertats apleguen milers de persones. Unes trobades que es construeixen gràcies a la recepta d’Ovidi: PER QUÈ VULL.

TROBE que sense aquestes voluntats respectades i escoltades no estaríem on estem: 32 edicions de les festes per la llengua a l’Alcoià i el Comtat. Reunions, opinions, propostes, economia, espais, legalitats, notícies, punyetes i entrebancs, reptes i sorpreses… la vida mateixa, però cada any: ENS HEM TROBAT, són les primaveres on el valencià fa de mare carabassera i ens aglutina, ens uneix, com un puny.

NO TROBAR-S’HI serà la sensació que milers de xiquetes i xiquets, pares i mares, mestres i iaios i iaies, mestres i alumnes, tindrem el dissabte 30 de maig en no poder anar físicament de festa per la llengua. Però… hi haurà sorpresa… emetrem, en directe figurat, la Trobada del 2019, a Benilloba, al nostre canal de Youtube, gràcies a Diània TV. Vegeu l’enllaç.  

TROBAREM el lloc, el moment, les persones de la Comissió Organitzadora de la Trobada del CRA Mariola Benicadell, per  TROBAR les maneres, les actuacions, les gestions de tota mena que faran possible la Trobada física al 2021.

ARRELS DE VIDA, LLAVORS DE FUTUR: quin encert de lema per a les Trobades! I quina cançó tan magnífica ens han fet les xiques del grup ESIR. Mireu-la en l’enllaç. 

Pense en un arbre nostre: la carrasca, arrelada des de fa 32 anys, que cada any fa bellotes a mans plenes. Sempre hi ha qui les recull quan cal i les planta quan i  on cal per fer nous arbres, un bosc nostre. Em ve al cap una mestra, una entre tantes, Empar Navarro Giner, que els anys 30 del segle passat ja construïa Festes d’Infants lligades a les escoles en temps de la República. 

Ja havíem TROBAT, i està, el nou equip de la 34 Trobada, que sap, que ha d’esperar. I quan li toque alçarà el vol per acollir en un nou poble o ciutat eixa nova festa per la llengua.

LES TROBADES ENS OMPLEN DE JOIA, D’ORGULL, D’AUTOESTIMA COL·LECTIVA EN FER-NOS UN POBLE CULTE I VIU AL MÓN ON VIVIM. 

TROBEM-NOS! 

Font: Vicent Romans, Mestre, Coordinadora pel Valencià./


barnasants

Una resposta de Ens trobem a la Trobada d’Escoles Valencianes a Agres

  1. Elionor ha dit:

    Ens trobarem, ben segur!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *