foradia subscriutegrat

Alcoi consolida la seua capitalitat el primer any de legislatura

La ciutat també ha impulsat decididament la mobilitat sostenible i l'Smart City • La creació d'una Mesa per a la reactivació amb la presència de tots els partits polítics, el pla Reactiva Alcoi i la declaració d’Alcoi com capital cultural valenciana

El primer any de la legislatura 2019/2023 en Alcoi ha estat marcat, a banda de per la borrasca Glòria i la crisi sanitària de la Covid-19, per diferents notícies que han reforçat a la nostra ciutat com a capital d’interior de la Comunitat Valenciana.

Una capitalitat econòmica però també cultural i turística.

En el primer àmbit destaca que Alcoi ha sigut la primera ciutat a convertir-se en seu de Districte Digital; en el segon, les principals notícies han estat la signatura del conveni per la ubicació de l’únic CDT d’interior de la província d’Alacant també en Alcoi i la declaració d’Alcoi com capital cultural valenciana.

L’impuls del Pla Director Smart City amb diversos projectes tecnològics i l’aposta per l’habitatge i la mobilitat urbana han sigut alguns dels altres avanços aconseguits. 

Una altra de les qüestions on més ha treballat la ciutat durant aquest primer any ha estat la mobilitat urbana. Aquest estiu es realitzaven les obres de l’eix per a Ciclistes i Vianants, convertint la cornisa nord en un corredor de 9 kilòmetres, enllaçant amb la via verda i l’entrada nord de la ciutat.

En octubre també s’inaugurava la passarel·la que sobrevola la variant amb Cocentaina, connectant de nou la via verda de l’antic tren Alcoi-Gandia;  i 2020 començava amb l’aposta per convertir el centre en zona de vianants, iniciant-se les obres per a la reurbanització del carrer Sant Francesc i placeta Creu Roja i tancant-se alguns carrers del centre a vehicles els caps de setmana el passat mes de maig.

En l’àmbit esportiu també es posava l’accelerador, iniciant obres esperades com l’ampliació del Poliesportiu Francisco Laporta i la coberta de la pista exterior, aprovant-se també el projecte per a una futura pista BMX en la zona de Trencacaps.

En educació, a l’èxit de la celebració del concurs Internacional “Ciencia en Acción” en octubre, se li suma la realització de diferents obres del Pla Edificant en els CEIPs Sant Vicent, Romeral i Horta Major, la redacció del projecte per a l’IES Andreu Sempere i l’inici imminent de les obres en el CPEE Tomás Llácer i L’Escola Oficial d’idiomes.

Una nova aula de 2 anys per al CEIP Horta Major i els estudis de Formació Professional.

Econòmicament, l’impuls per a una ciutat intel·ligent també ha estat decidit. En setembre es creava la Smart Office per a coordinar tots els projectes relacionats amb la Smart City. S’ha avançat en la Compra Pública Innovadora, en la instal·lació de càmeres i sensors per obtindre informació i controlar la mobilitat i s’ha licitat tant la plataforma Smart com la xarxa IoT.

Alcoi també ha aprovat aquest any el seu pla de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), convertint-se en una de les ciutats d’interior més avançades en aquest àmbit. Un impuls al qual se li sumava la signatura per ubicar en Alcoi el CDT d’interior de la província, demostrant la capitalitat turística de la ciutat dels ponts en l’interior de la Comunitat Valenciana. 

L’alcalde, Toni Francés, destaca els avanços d’un any atípic: “Complim un any de legislatura amb una sensació agredolça, la situació viscuda per la borrasca Glòria que va castigar la nostra ciutat i la crisi sanitària creada per la Covid-19 ens ha fet viure situacions que mai havíem viscut, enfrontar-se com a societat a situacions úniques però demostrant també, les alcoianes i alcoians una responsabilitat i solidaritat insuperable. Des del govern, hem hagut de prendre mesures en temps rècord per ajudar a les alcoianes i alcoians en uns moments tan difícils i seguim treballant pensant en el futur d’aquesta nova normalitat.”

D’altra banda, és cert que no podem oblidar que aquest any hem posat en marxa projectes importants com la Seu de Districte Digital o el CDT d’Interior; i hem sigut nomenats capital cultural valenciana. També l’aposta definitiva per la mobilitat sostenible a la ciutat, les obres als polígons, els avanços en Smart City així com obres en infraestructures esportives o educatives molt esperades han començat a executar-se durant aquest inici de legislatura”, conclou Toni Francés.

El 2019 acabava amb noves obres als polígons de la ciutat amb una subvenció de l’IVACE, executant-se millores en diferents àrees industrials per valor d’un milió i mig d’euros. L’any 2020 començava amb una bona notícia: la ciutat recuperava població així com la signatura d’Alcoi com a seu de Districte Digital, la primera situada fóra de la ciutat d’Alacant.

La ciutat també apostava per l’habitatge públic, i fa dies s’aprovava el reglament de l’Observatori per l’habitatge Públic.

Després dels greus efectes de la borrasca Glòria, s’obria al públic l’Oficina  d’Atenció i Rehabilitació del Centre d’Alcoi i se signava un acord amb la Conselleria d’Habitatge a través de l’IVE per a la revisió dels edificis del centre d’Alcoi de més de 50 anys. 

La crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha marcat els últims mesos d’aquest primer any, on els esforços s’han centrat a buscar mesures per pal·liar la situació social i econòmica que ha provocat la pandèmia. En aquest sentit, es va habilitar un número especial de consulta gratuït, es van aprovar mesures socials especials per als més vulnerables, es van augmentar el termini de pagaments dels tributs i es van condonar taxes per al sector comercial i hostaler.

La creació d’una Mesa per a la reactivació amb la presència de tots els partits polítics i el pla Reactiva.

Ajudes per micropimes i autònoms així com mesures concretes per altres sectors com el cultural han marcat l’actualitat de la primavera a la ciutat.

El coronavirus també ha provocat moments inèdits i sense precedents en aquest inici de legislatura com la suspensió de les Festes de Moros i Cristians i d’altres activitats culturals i turístiques.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *