foradia pressupostparticipatiualcoi

El biòleg alcoià Antonio Belda professor de la UA rep el guardó dels ‘Premis Altea de Literatura i Investigació’

El biòleg alcoià Antonio Belda ha sigut guanyador del Premi Francesc Martínez i Martínez d'Assaig i Investigació per la seua obra d'investigació etnològica ‘De la mar a la terra’ • L'anunci de la decisió ha comptat amb la participació de Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant

Antonio Belda Antolí, professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant, ha sigut guardonat amb el Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, en la quarta edició dels Premis Altea de Literatura i Investigació, per la l’obra ‘De la mar a la terra’.

Davant la impossibilitat de celebrar l’habitual gala al Palau Altea Centre d’Arts per la situació sanitària, el veredicte del jurat amb els autors guanyadors d’aquesta nova edició s’ha donat a conèixer en una conferència de premsa celebrada a la Casa de Cultura d’Altea.

Els Premis Altea de Literatura i Investigació, que convoca anualment l’Ajuntament d’Altea, compten amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’Institut Alacantí Juan Gil Albert, Caixaltea i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana.

Segons expliquen els organitzadors, en aquesta quarta edició dels Premis Altea de Literatura i Investigació s’ha produït un rècord de participació amb un total de 120 originals presentats: 55 al Premi Carmelina Sánchez Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa , 54 al Premi de Literatura Infantil i Juvenil i 11 al Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació.

L’acte ha comptat amb Aurora Serrat, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altea; José Miguel Cortés, president de la Fundació Caixaltea, i Jaume Llinares, alcalde d’Altea, i la participació de Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant.

Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació  

Antoni Belda és un biòleg alcoià (1981), llicenciat en l’especialitat de Biologia Ambiental per la Universitat d’Alacant (1999-2003). Ha realitzat la tesi doctoral en el programa de la UA «Conservació i restauració d’ecosistemes i de la diversitat biològica» amb el títol: «Gestió sostenible de recursos cinegètics a un gradient de mosaics del paisatge a la comarca de la Marina Baixa (Alacant)» (2013).

D’altra banda, ha sigut becari d’investigació en el Departament d’Ecologia (2004-2010) i actualment és membre del Departament de Ciències de la Terra i Medi Ambient de la UA, on desenvolupa activitats docents i investigadores (des del 2010). A més, ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals sobre micologia, ecologia i biodiversitat. Així mateix, és conferenciant habitual de cursos i ponències sobre fauna, usos tradicionals, micología i botànica del territori valencià. Les seues investigacions es veuen plasmades en nombrosos articles científics i divulgatius, i també en llibres de divulgació científica com: Plantes medicinals de la serra de Mariola, Naturaleza y salud, Bolets del País Valencià i Plantes valencianes: descripció i usos tradicionals. En definitiva, és un apassionat de tot el que l’envolta i té a veure amb l’entorn natural, el seu aprofitament i, sobretot, la seua conservació.

Sinopsi de De la mar a la terra

De la mar a la terra és un treball de recerca etnològica que naix com un repte personal de l’autor per a recopilar la informació que, sobre fongs, fauna i flora, es troba en la memòria, els costums i els sabers dels habitants d’Altea i la Marina Baixa: un territori ple d’encís que va plantar la llavor de la curiositat i de l’afecte des que l’autor va visitar aquestes contrades per primera vegada. Es tracta, per tant, d’un coneixement basat en les seues vivències, sobretot durant el temps en el qual va residir a Altea, on es va aproximar a la seua gent i la seua cultura.

Amb la inestimable i altruista col·laboració d’amics i coneguts, en De la mar a la terra desenvolupa una aproximació als usos que han tingut els animals, les plantes i els fongs que estan presents en el terme d’Altea, posant en relleu el seu elevat valor cultural. Som, per això, davant d’un patrimoni etnològic d’una importància incalculable, que involucra un coneixement i un ús de la llengua pròpia, que naix de la relació entre la vida d’aquests habitants i l’entorn: un espai geogràfic que va des del mar a la terra (per això el títol), i que abraça nombrosos camps com són la pesca, la caça, l’ornitologia, la botànica, la gastronomia, la meteorologia, el paisatge, etc. Es tracta, doncs, d’usos que, encara que alguns hagen desaparegut, cal preservar perquè formen part de les tradicions i les identitats dels nostres avantpassats. La intenció de l’autor ha sigut recollir i escriure una gran part d’aquests costums perquè no queden en l’oblit i perquè les noves generacions puguen tenir-ne també coneixement i gaudir-los.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *