lasarga ajualcoipresuparticipa

Guia per a saber què es pot fer en la nova normalitat

Des de Les Muntanyes volem ajudar-te a que conegues totes les normes que podem fer amb la nova normalitat per tal d'evitar més contagis i així superar tots junts a la Covid-19

Ja ha arribat la desitjada nova normalitat, i el que està clar és que moltes d’aquestes normes es quedaran ja amb tots nosaltres com accions normals i rutinàries. Ara tots hem d’adaptar-se a viure seguint unes normes perquè, encara que molta gent s’haja oblidat, el virus continua entre nosaltres, i no hem de deixar que torne a ser tan perillós com fa uns mesos.

Com ja sabeu ara hem de seguir unes instruccions sempre que eixim al carrer o es relacionem amb altres persones. Algunes de les indicacions generals són el distanciament social, o l’ús de la mascareta, que és obligatori per als majors de 6 anys al carrer, en els espais a l’aire lliure o qualsevol espai tancat d’ús públic que no es puga mantenir la distància de seguretat de com a mínim dos metres.

Tots els locals o establiments, així com l’equipament s’hauran de desinfectar periòdicament amb desinfectant i higienitzats.

Mobilitat

Ara mateix es pot compartir vehicles privats, però l’espai està limitat a dos persones per cada fila de seients i portant sempre la mascareta. Aquelles persones que compartisquen habitatge podran compartir vehicle sense necessitat de portar mascareta. Pel que fa a motocicletes (conductor i passatger) és obligatori l’ús de guants i casc integral amb visera o màscara si no es conviu en el mateix domicili. Cal recordar que, amb la nova normalitat, la mobilitat ja no està restringida.

Comerç

Respecte al comerç, el detallista i de prestació de serveis ja pot ampliar el seu aforament fins al 75%. En els mercats a l’aire lliure o de venda no sedentària que estiguen als carrers, s’ha de limitar l’afluència de clients i assegurar la distància social de dos metres. Als centres comercials, l’aforament també serà del 75% en els establiments comercials, i del 60% en els espais comuns.

Altres establiments

Les zones comunes, recreatives infantils, ludoteques o àrees de descans es poden utilitzar sempre que es garantisca l’aforament i la distància mínima de seguretat.

Els lavabos familiars i les sales de lactància sols la podrà utilitzar una única família.

Un altre dels establiments que torna amb la nova normalitat són les sales de jocs i apostes, o casinos. Aquests locals no podran superar el 50% de l’aforament autoritzat.

Esport, oci i altres esdeveniments

L’esport, l’oci, i alguns esdeveniments com bodes o vetlatoris també han tornat d’una forma diferent de com els coneixíem amb aquesta nova normalitat.

Pel que fa a l’esport, els esportistes que siguen de clubs participants en lligues no professionals federades podran realitzar entrenaments tàctics en grups de 30 persones com a màxim, i sempre evitant el contacte físic. Totes les instal·lacions esportives s’organitzaran per torns i en horaris, aquelles que siguen obertes admetran un màxim de 30 persones, i les tancades 20, i, com ja hem dit, sense contacte físic. Ara, ja es podran utilitzar els vestuaris.

En les piscines esportives la distància de seguretat per persona serà de quatre metres quadrats, i, si són classes grupals seran amb un màxim de 10 persones.

Les escoles d’estiu és un tema que preocupa a moltes famílies, ja que el que estiguen obertes facilita a la conciliació que durant els mesos de confinament i desescalada ha sigut molt difícil de dur a terme. Ara mateix es poden fer escoles d’estiu, però amb un aforament del 75%, i fins a un màxim de 100 xiquets i xiquetes en espais tancats i 250 en oberts.

Seguint amb altres esdeveniments, ja hem mencionat que els vetlatoris i les bodes es poden tornar a realitzar. Parlant dels vetlatoris i soterraments, hi haurà un límit de 25 persones en espais tancats, i 50 en oberts.
Les cerimònies nupcials o altres celebracions religioses podran realitzar-se amb un aforament del 75%.

Residències i visites

Uns dels que més han patit aquesta pandèmia han sigut les persones amb dependència o en situació crítica. A partir de l’arribada de la nova normalitat ja es poden visitar els habitatges tutelats, els centres residencials de persones amb discapacitat o de persones majors, en aquest últim cas es recomana que siga en casos excepcionals, ja que les persones grans són les que més risc tenen davant la Covid-19.

Cultura

La cultura sempre ha sigut un sector que ha patit en totes les crisis de qualsevol tipus, i en aquesta crisi sanitària, també ha hagut d’adaptar-se a la nova normalitat per a poder tirar endavant. Les biblioteques, museus i sales d’exposicions permetran el 75% del seu aforament. Els monuments i equipaments culturals sempre que no superen el 75% del seu aforament i un màxim de 20 persones.

Cinemes, teatres, auditoris o circs, sempre amb butaques preassignades i respectant la norma de l’aforament al 75%. Els espectacles a l’aire lliure reobriran amb un 50% de l’aforament o amb un màxim de 800 espectadors.

Turisme

El turisme és un dels grans motors de la nostra economia i des de l’inici de la pandèmia es va veure afectat. Ara, amb la nova normalitat, tot aquest sector està desitjant tornar a la seua activitat, però ho hauran de fer seguint les següents indicacions.

Les empreses registrades poden realitzar turisme actiu i de naturalesa en grups limitats de 30 persones. Els guies turístics hauran de treballar amb cita prèvia i els grups també seran d’un màxim de 30 persones.

Els hotels i allotjaments turístics podran ocupar el 75% de la seua capacitat. Les activitats que tinguen d’animació o classes grupals també tindran un màxim de 30 persones, i s’hauran de realitzar sempre que siga possible a l’aire lliure.

Terrasses i discoteques

Una de les coses que més hem trobat a faltar ha sigut anar a les terrasses, i ara amb la nova normalitat, els establiments que tinguen terrassa podran ocupar el seu aforament al 100%, i amb una ocupació màxima de 20 persones per taula. De totes maneres, els propietaris s’hauran d’assegurar que es compleix la distància de seguretat de dos metres entre taules.

Les discoteques i bars d’oci també tornen a les nostres vides, però aquests locals podran ocupar sols 1/3 del seu aforament. En aquests establiments la pista de ball o semblant, s’utilitzarà per a col·locar taules, però no es pot ballar.

A més, es recomana pagar en targeta o altres mitjans que no suposen el contacte físic entre dispositius i evitar sempre que siga possible l’ús de diners en efectiu.

Platja

I com no, és estiu hi han ganes d’anar a la platja, però en aquests espais, també s’ha de tenir en compte que la Covid-19 continua estant present. És per això que no es pot anar en grups de més de 15 persones. S’ha de respectar la distància de seguretat de dos metres, limitant l’espai. Els objectes personals com per exemple, les tovalles, han d’estar també dins del perímetre de seguretat. També es recomana que els eixos dels para-sols no es col·loquen a distàncies inferiors de 4 metres.

Pel que fa a les activitats esportives a la mar, es poden realitzar sempre que es puguen desenvolupar individualment i sense contacte físic, de manera que es permetrà mantenir la famosa distància de seguretat.

Les dutxes, lavabos i vestuaris es podran utilitzar però una sola persona per torn.

La Covid-19 ens ha canviat els nostres hàbits i costums, però la societat ha de ser responsable, ja que la pandèmia continua atacant i rebrotant en molts punts del planeta. Aquestes normes al principi ens costaran d’assimilar, però de segur que aprendrem a conviure amb elles.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *