foradia mediambient

L’Ajuntament d’Alcoi fa un estudi sobre la situació de les persones grans

En Alcoi hi ha més de 3.600 persones majors de 65 anys que viuen soles segons les dades municipals, i d'elles, la meitat tenen més de 80 anys

Des de l’inici de l’Estat d’Alarma l’Ajuntament d’Alcoi va decidir fer un seguiment telefònic a les persones majors de 65 anys que viuen soles. A la nostra ciutat són més de 3.600 persones. Amb aquest servei l’Ajuntament volia comprovar com estaven afrontant el confinament i detectar possibles necessitats, encara que aquestes persones no hagueren sol·licitat ajuda.

A més, gràcies a aquestes telefonades s’ha pogut realitzar un estudi en el qual han participat treballadors socials, educadors socials, i sociòlegs. Amb el dit estudi es pretenia conéixer la situació d’aquestes persones i oferir informació sobre serveis i telèfons d’atenció, o detectar possibles situacions de necessitat no cobertes per l’entorn familiar i de suport i recollir demandes de les persones susceptibles d’una segona actuació.

Més del 80% dels contactats durant la fase 0 asseguraven estar bé, el 13% deia trobar-se regular, i sols el 3’20% estava malament. Aquest últim grup, la majoria presentava problemes previs de salut i altres patien d’un sentiment de soledat.

Després de realitzar aquestes cridades sols s’ha considerat necessari un segon contacte amb un 11% dels telefonats. D’ells un 63% ha sigut per a fer un seguiment, un 27% han sigut informats sobre les prestacions socials que té l’Ajuntament, i l’altre 8’8% se’ls ha facilitat algun tipus de servei ‘Covid’ com per exemple tirar la brossa, fer la compra o atenció psicològica.

Des de l’Ajuntament informen que aquestes persones que han rebut un segon contacte, ja tenen alguna prestació del sistema públic de Serveis Socials, i la majoria d’aquestes persones tenen entre 80 i 89 anys, i en aquesta ocasió la percepció de trobar-se bé baixa d’un 80 a un 50% dels enquestats.

Una altra de les dades que destaca l’Ajuntament, és que un 52’8% de les persones que han participat en aquest estudi, no han eixit al carrer durant el confinament, aquelles que han eixit al carrer, més d’un 70% han sigut homes. D’aquells que no han eixit, el 58% de les compres se les ha realitzat un familiar.

L’estudi també ha tractat la capacitat de contacte dels majors que viuen sols amb la seua família. Un 98% han mantingut contacte telefònic amb terceres persones, més del 75% d’ells ha sigut cada dia.

La relació dels majors amb les noves tecnologies és altre dels punts que s’han estudiat, i és que, més del 75% dels majors de 65 anys que viuen sols tenen mòbil, i la meitat d’ells, WhatsApp.

Font: Redacció./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *