lasarga ajualcoitel

La Bruja Avería i els Electroduendes es restauren a Albaida

Juan Villa, expert en material de televisió, cinema i teatre, serà l'encarregat de portar a terme la restauració dels mítics personatges del programa 'La Bola de Cristial' que es va emetre durant els anys 80 a TVE

Albaida continua treballant per a fer valdre el llegat del titellaire Alejandro Milán, gràcies al Museu Internacional de Titelles d’Albaida. Fa uns mesos aquesta entitat va adquirir l’obra completa que l’artista guardava a la seua casa en Miami. Una vegada s’han catalogat tots els elements que han viatjat fins al municipi de la Vall d’Albaida, ja és el moment de poder encarregar els treballs de restauració d’uns dels elements amb més valor d’aquesta col·lecció, els titelles protagonistes del programa de RTVE ‘La Bola de Cristal’, que es va emetre durant els anys 80.

Juan Villa, serà l’encarregat de dur endavant aquests treballs. Villa és escultor i expert en restauració de patrimoni televisiu, cinematogràfic i teatral, i a més a més, també és reconegut per la seua feina en el programa ‘Cuarto Milenio’, on recrea elements d’attrezzo. També cal destacar que Juan Villa té la custòdia de més de 100 titelles del desaparegut Los Guiñoles de Canal+.

L’alcalde d’Albaida, Josep Albert ha expressat que: “ha estat un gran esforç per a la ciutat l’adquisició i ara restauració d’aquestes peces úniques de la història de la televisió a Espanya, les quals tenen repercussió fins i tot internacional“. Del programa de televisió ‘La Bola de Cristal’ ha recordat que: “va ser tot un referent i revulsiu de llibertat per a la generació del Baby Boom, i per això és tot un honor que passen a formar part del patrimoni albaidí per a les futures generacions, on es conservaran i valoraran, tal com es mereixen“.

Josep Manuel Juan, regidor de Promoció Cultural i Patrimoni ha afegit que: “és un nou impuls per al nostre museu, per a seguir millorant en la conservació del patrimoni artístic del món dels titelles i fent d’Albaida un referent cultural“.

La directora del Museu Internacional de Titelles d’Albaida (MITA), Júlia Rodríguez, ha agraït a Miguel Herrero i a Carlos Alberto Mucha, la tasca desinteressada que han fet per aconseguir que la col·lecció d’Alejandro Milán arribe a Albaida. “D’aquesta manera hem completat la secció de titelles del món de la televisió, on d’ací a poc temps podrem anunciar nous membres vinguts de Canal 9 i À Punt“. Sobre que Juan Villa col·labore en aquest projecte, Júlia Rodríguez ha recalcat que: “la sola presència de Juan Villa en Albaida per a arreplegar-los explica la importància d’aquests titelles i el repte que té el MITA per davant per a la seua conservació i divulgació“.

L’encarregat de fer la restauració, Juan Villa ha explicat que aquests titelles estan un poc maltractades en el seu ús, ja que “moltes vegades venien maquillades” i que el més habitual és que: “es realitzaren còpies de treball per a diferents plànols, on el personatge no estava complet, però en aquest cas ens trobem amb les figures originals, completes, des d’on crearen les diferents còpies de treball“. Villa ha confessat que: “És tot un repte i motiu d’orgull que hagen comptat amb mi per a fer aquest treball, l’aposta és dignificar els Electroduendes i recuperar el seu aspecte original, sense fer grans actuacions però respectant l’autenticitat de les obres“.

Des de la regidoria d’Albaida a més volen recordar que el museu estarà tancat fins a finals de setembres a causa de les obres del Palau i a la reestructuració de les sales per a poder allotjar noves vitrines al museu.
Encara així, la cultura continua en la localitat i és per això que el divendres 10 de juliol a les 11 menys quart de la nit, Lucia Molina, finalista de la Voz Kids 2, oferirà un concert en acústic.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *