foradia subscriutegrat

Per cinqué any consecutiu es duen a terme les excavacions del Castellar

Durant el mes de juliol s'han représ aquests treballs al poblat fortificat Andalusí del Castellar d'Alcoi. Aquesta tasca està impulsada pel Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó

Les excavacions al poblat fortificat Andalusí del Castellar d’Alcoi segueixen per cinqué any consecutiu. Aquests treballs estan impulsats pel Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, i està autoritzada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. A més, és finançada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi.

Els treballs estan dirigits per l’arqueòleg i professor del col·legi Les Carmelites, Germán Pérez Botí, autor de diversos estudis sobre aquest jaciment.

A causa de les condicions especials que està patint tot el món per culpa de la pandèmia, s’ha reduït el nombre d’alumnat i col·laboradors a més d’aplicar un estricte protocol de mesures preventives.

No obstant a aquestes circumstàncies, es continua treballant per a recuperar el patrimoni històric, en aquest cas intentant respondre a preguntes sobre l’ocupació andalusina en la nostra terra.

A aquest jaciment s’ha apropat la regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, que ha visitat les excavacions i ha comentat que: “En el Castellar tenim un jaciment medieval de molta importància que any darrere any està aportant-nos informació sobre el passat àrab de la nostra societat. Aquest any les excavacions han continuat, encara que les mesures de seguretat s’han extremat per seguir les indicacions de les autoritats sanitàries“.

Des de l’Ajuntament volen recordar que durant l’estiu passat es va treballar en l’exhumació total de la muralla d’aquest poblat fortificat, d’uns noranta metres de longitud, construïda amb mortes de calç i pedra. Adossat a aquesta muralla, es va constatar tres contraforts semicirculars de grans dimensions que tenen la funció de contenir la muralla: els diferents departaments que a ella s’adossen a l’espai interior i un aljub de grans dimensions.

A més, també s’han trobat murs de maçoneria dels que es conserven fins a dos metres d’alçat en alguns d’ells. En l’interior, es va exhumar un aixovar domèstic propi de les comunitats andalusines que van habitar el poblat durant finals del s.X i primera meitat de l’XI.

Segons el seu director, Germán Pérez, ens trobem davant un jaciment de gran rellevància històrica a escala provincial, ja que les seues estructures com a material permeten conéixer l’inici de la presència andalusina en aquestes terres, poc conegut i investigat.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *