foradia pressupostparticipatiualcoi

No és cert que el 73% dels alcoians es desplacen d’Alcoi per a treballar o estudiar

Compromís va alertar d'aquesta situació, però un estudi d'Álvaro Verdú ha confirmat que aquestes dades no són del tot certes

Fa una setmana aproximadament, el grup municipal Compromís va alertar que el 73% dels alcoians i alcoianes havien de desplaçar-se a altres localitats per a treballar i/o estudiar. Va ser una notícia que va impactar, ja que es tracta d’una xifra molt elevada.

Però, va haver-hi una persona que va dubtar sobre aquestes dades, i va decidir investigar sobre elles. Aquesta persona va ser Álvaro Verdú, i va utilitzar el seu blog ‘Alcoy Explicado’, per a explicar realment el que signifiquen les dades de l’Institut Nacional d’Estadística respecte a aquest estudi de mobilitat que s’ha fet a la nostra ciutat.

Com ell mateix explica, ‘Alcoy Explicado’ no és un blog que es dedique a aquest tipus d’informació, ell parla, com a hobby, sobre la part històrica de la nostra ciutat, mitjançant fotografies antigues, però concretament aquest estudi sí que està relacionat més amb el seu àmbit professional, ja que és estudiant de cartografia.

Álvaro ens ha explicat que el principal objectiu d’aquest estudi, realitzat en novembre del 2019, és comprovar si es poden traure aquestes dades a través dels telèfons mòbils, i que, a més a més, es tracta d’un estudi pilot, ja que sols s’han utilitzat les 3 o 4 operadores amb més usuaris del país.

Respecte a les dades, la part important i que ha creat confusió des de l’alerta de Compromís, en l’estudi de l’INE no està tota la població d’Alcoi, per això és difícil saber les dades reals, ja que ha participat el 73% de la ciutadania. A més divideix la nostra ciutat per districtes, en concret 8 àrees, i es compta com a mobilitat també anar d’un barri a un altre.

Concretament, el barri que més es desplaça a una altra àrea d’Alcoi és Santa Rosa (àrea 4), ja que el 73% de les persones que viuen a aquest barri passen les hores centrals del dia en un barri diferent del seu, però, no significa que isquen de la ciutat. Com Álvaro ens indica al seu estudi, el Centre (àrea 1), és el barri al qual va la majoria de ciutadans i ciutadanes que viuen a Santa Rosa.

En el conjunt total d’Alcoi, entre tota la població que ha participat en aquest estudi, el 76% de la població realitza el seu treball o els seus estudis a Alcoi, encara que es desplace d’un barri a un altre.

Verdú al seu estudi trau les seues pròpies conclusions, i és que, el titular ‘El 73% de la població ix d’Alcoi per a treballar’ és fals, i que és cert que les dades poden crear confusió.

Des de Les Muntanyes, també volem fer un exercici de millora i de bona pràctica periodística i per tant, defenem que s’ha de compartir sempre informació real.

Si vols veure l’estudi complet d’Álvaro Verdú al seu blog ‘Alcoy Explicado’, fes clic en aquest enllaç.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *