foradia subscriutegrat

Els serveis socials: Una eina fonamental durant la COVID-19

Article per NO+Precarietat de L’Alcoià-El Comtat

Al llarg dels darrers mesos, ha anat reconeixent-se la tasca de diversos col·lectius que han estat en primera línia en la lluita contra l’actual pandèmia que afecta tota la nostra societat. 

Així, destacats han estat els aplaudiments al personal mèdic i d’infermeria dels Hospitals, dels Ambulatoris i d’altres unitats mèdiques, per haver donat, i estar donant encara, el millor d’ells mateixos, fins i tot exposant la seva pròpia vida per tal d’atendre i salvar la vida dels altres. 

També hi han estat presents les unitats d’urgències com la UME (Unió Militar d’Emergències), els Bombers, el servei del 112, el personal assistencial en les Residències de Gent Gran i d’altres col·lectius sense els quals les conseqüències de pandèmia de la Covid-19 hagueren estat molt més devastadores en nombre de morts i de persones contagiades. 

Però, de vegades sempre queden, i ens quedaran, col·lectius que han tingut una significació especial en aquests moments de crisi, i als quals se’ls ha nomenat ben poc, o quasi gens: són els Serveis Socials dels Ajuntaments. 

Als Serveis Socials s’ha dirigit una multitud de ciutadans que s’havien quedat sense feina, que treballaven en precarietat, que estaven en situació irregular i sense estar donats d’Alta, per exemple cuidant gent gran, i que davant aquesta situació de pandèmia molts d’ells es van veure abocats a acudir als Serveis Socials de la seua ciutat, al no tenir dret al subusidi de l’atur, i que tampoc havien pogut accedir als Ertos establerts perl Govern de l’Estat. 

Els Serveis Socials de cada municipi, i en el cas d’Alcoi de les tres Unitats Territorials de cada zona, han treballat i continuen fent-ho a un ritme desbordant davant la gran demanda d’ajudes. En plena pandèmia s’ha atès a persones grans al seu domicili perquè se’ls assortira el menjar o se’ls brindaren d’altres ajuts; s’ha atès els escolars de famílies vulnerables per als quals el menjador del seu col·legi era el seu suport essencial; s’ha atès els dependents, les persones en risc d’exclusió, les persones sense-sostre, i moltes altres persones necessitades d’ajuda. 

Probablement, el personal d’aquests Serveis han fet la seua tasca sense veure reforçada la seua plantilla, tot I dedicant-li moltes hores a el dia més enllà del seu horari habitual, donant un gran servei als seus conciutadans, la qual cosa els fa a totes ells i elles mereixedors del nostre reconeixement, també el dels demés grups socials i d’activisme, de les persones perceptores d’ajudes, com no, de tota la ciutadania en general. 

També volem donar el nostre reconeixement a les ONGs locals, com Creu Roja i el seu Banc d’Aliments, que va dur a terme, i continua fent-ho, una funció primordial portant aliments als domicilis, o atenent des del seu economat les persones vulnerables. Altres ONGs com Càritas, van aportar el seu important gra de sorra. A mes, volem agrair les donacions que s’han fet al Banc d’Aliments local per part d’entitats privades, de persones particulars i d’altres ciutadans d’Alcoi, Tots ells van ajudar la població en el pitjor moment d’aquesta crisi pandèmica. 

I ara es continua necessitant-d’aquest esforç que realitzen els Serveis Socials i les ONGs, ja que els efectes derivats d’aquesta crisi perduren i s’agreugen en el temps. 

Es fan notar l’augment de la desocupació, la major precarietat dels sectors vulnerables que ja patien un gran risc de pobresa des de l’última crisi econòmica, i que amb la pandèmia ha empitjorat molt la situació global. Es calcula que un 30% de la població espanyola està en risc de pobresa o en risc greu d’exclusió; fins a un 50% de la població no està en condicions d’arribar a fi de mes; la desocupació ha pujat del 14% a més del 20%, i es preveu que, al menys en dos anys, no es podrà tornar a la situació econòmica anterior a la pandèmia. 

Tot i les rendes mínimes, com la Renda Valenciana d’Inclusió que ha arribat a més de 500 persones a Alcoi, o el recentment aprovat Ingrés Mínim Vital, que també atendrà famílies vulnerables, la funció dels Serveis Socials es torna una tasca fonamental a desenvolupar per a prestar els seus serveis a qui ho necessite, aprovant les ajudes d’emergència o humanitàries, i d’altres ajudes necessàries per als diversos col·lectius, mentre no s’arriben a percebre les rendes mínimes esmentades, les quals donaran major estabilitat als sectors més vulnerables. 

El nostre reconeixement des d’aquestes línies, perquè tot el que es du a terme pel funcionariat dels Serveis Socials de l’Ajuntament d’Alcoi, i pel personal de les ONGs va més enllà dels discursos dels polítics responsables de les àrees que incideixen directament en la prestació de tots aquests serveis, i que moltes vegades, amb les seves declaracions i manifestacions només semblen voler fer política de tot allò que s’està gestionant o aconseguint, quan en realitat aquests servidors públics, els treballadors i les treballadores, els Assistents i les Assistentes Socials, etc. són els veritables protagonistes de no deixar ningú penjat pel camí. 

A més, sabem que comptem amb les ajudes econòmiques que s’aporten des d’altres nivells de les Administracions, com l’Europea, l’Estatal, l’Autonòmica i la Provincial, per tal de crear aquest “escut social”, juntament amb l’esforç municipal. I tot això és gràcies als impostos que en un estat avançat i de Dret es poden aconseguir per atendre situacions tan greus com l’originada per la pandèmia de la Covid-19, i per no deixar ningú enrere, en especial a tots aquells col·lectius que des del mes de març han vist incrementat el nombre de persones necessitades i vulnerables que hi ha a la nostra societat. 

A tots els Serveis Socials i col·lectius d’Emergències, ONGs locals i entitats col·laboradores, va el nostre reconeixement més sincer com a Grup Social de lluita contra la Precarietat. 

Font: Espai NO+Precarietat de L’Alcoià-El Comtat, En Alcoi, a 14 d’agost de 2020./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *