lasarga subscriutegrat

L’Ajuntament vol declarar Bé d’Interés Cultural el poblat del Castellar

Les excavacions es realitzen des de fa 6 anys i està previst que finalitzen en 2021. Aquests treballs estan impulsats pel Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó i autoritzades per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d'Educació i Esport

L’Ajuntament d’Alcoi vol declarar al poblat fortificat Andalusí del Castellar com a Bé d’Interés Cultural (BIC).

Les excavacions en la zona es realitzen des de fa cinc anys i estan impulsades pel Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, i autoritzades per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Estan sota la direcció de l’arqueòleg Germán Pérez Botí.

Durant aquest estiu, l’Ajuntament d’Alcoi va reunir-se amb el Cap del Servei Territorial de la Conselleria de Cultura d’Alacant, i es va decidir que a causa de la importància dels elements que ja han vist la llum, les excavacions finalitzarien en 2021 per a posar l’accent en la consolidació i el valor cultural del jaciment.

La declaració d’aquest jaciment com a BIC, garanteix la seua conservació i l’opció de poder acollir-se a ajudes per a aquests béns que dóna la Generalitat.

Des de la regidoria de Patrimoni Històric es treballa en fer valdre cultural i turístic aquesta zona arqueològica, gràcies a una millora que passa per l’adequació dels accessos, i la posada de panels i de tecnologia per a que els visitants puguen conéixer la importància d’aquest poblat en el passat àrab d’Alcoi.

En aquests 5 anys de treball, s’han trobat diferents elements que han aportat informació valuosa sobre el passat de la ciutat.

Aquest jaciment és important en l’àmbit provincial, ja que és un fet històric poc conegut i investigat i amb el poblat del Castellar es pot estudiar la presència andalusina en aquestes terres.

La regidora de Patrimoni Històric d’Alcoi, Lorena Zamorano, ha volgut destacar la importància d’aquest nou recurs cultural: “Als últims anys, gràcies a les excavacions impulsades pel Museu Arqueològic Camilo Visedo, i la dedicació, constància i direcció de l’arqueòleg alcoià, Germán Pérez Botí, hem descobert al Castellar un poblat fortificat andalusí de gran importància. Les excavacions han sigut significatives i ara és moment de centrar-se en la seua conservació pel que estem ja treballant amb l’expedient per a demanar la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC). Una conservació que també ha d’anar de la mà de l’adequació i la interpretació perquè els visitants no especialistes en arqueologia puguen conéixer aquesta part significativa de la història àrab d’Alcoi“.

Alguns dels treballs que s’han realitzat ha sigut l’exhumació total de la muralla d’uns noranta metres de longitud, els tres contraforts semicirculars de grans dimensions o un aljub de grans dimensions. De les estades documentades, s’han trobat murs de maçoneria dels quals es conserven fins a quasi dos metres d’alçat.

Actualment la ciutat d’Alcoi compta amb un total de 23 BIC’s, com per exemple el Betlem del Tirisiti, la Cavalcada de Reis, les Festes de Moros i Cristians, la campana de l’Ermita de Barxell, el recinte emmurallat de la ciutat, el Molinar, la Serreta o la Torre de Barxell entre molts altres.

A més a més, Alcoi també compta amb una declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que són les pintures d’art rupestre de La Sarga.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *