El Centre d’Arqueologia Subaquàtica en un antic vaixell del litoral d’Oliva
Aquests treballs s'estan realitzant en col·laboració del Museu Arqueològic d'Oliva. No s'ha informat de la localització d'aquesta troballa per raons de seguretat

El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració del Museu Arqueològic d’Oliva van realitzar durant el mes d’agost una intervenció baix l’aigua per a documentar les restes d’un antic vaixell que està enfonsat en un punt del litoral d’Oliva, però, per raons de seguretat no es coneix el seu punt concret.
A finals de juny el seu descobridor, Josep Femenia, va notificar sobre aquesta troballa, que va ser inspeccionada per Vicent Burguera, arqueòleg municipal d’Oliva.
El treball de camp està dirigit pels arqueòlegs subaquàtics Alejandro Pèrez Prefasi i Jordi Blàzquez Martínez, i la tasca que estan realitzant consisteix a prendre mesures exactes de l’estructura del vaixell, i dels elements arquitectònics que el formen. A més, també elaboraran un croquis de la posició i orientació en la qual està, i faran un repertori de fotos exhaustiu per a poder tindre la màxima informació possible, amb l’objectiu de digitalitzar tridimensionalment l’afonament amb la tècnica de la fotogrametria digital.
Per a realitzar tots aquests treballs s’han utilitzat tècniques no invasives per la documentació i la interpretació historicocientífica, deixant oberta la porta a futures campanyes arqueològiques determinades per al patrimoni cultural subaquàtic valencià.
Segons apunten les primeres interpretacions, el vaixell és d’època moderna i s’enquadraria en la segona meitat del segle XIX i principis del XX. Encara que està molt erosionat, les restes es troben en bon estat de conservació, ja que la major part d’aquest vaixell està soterrada baix el fons marí.
Fins ara, s’han identificat parts fonamentals per a la investigació, com la roda de proa, 58 puntes de quaderna (visibles) amb forro exterior i reforç interior metàl·lic, les restes d’un únic màstil de secció circular, dos possibles cabrestants en la línia de crugia i l’escobenc per on aniria la cadena de l’àncora, peça fonamental per als investigadors, ja que pot donar molta informació relativa al gruix aproximat de la cadena i per tant, de la morfologia ancòrica, la qual cosa permetrà definir amb més detall la tipologia d’aquest derelicte.
Julio Llorca, regidor de Patrimoni Històric i Museus d’Oliva, ha explicat que: “aquesta és la primera vegada que s’executa una intervenció arqueològica subaquàtica en el nostre litoral sobre un dels béns integrants del patrimoni cultura, i per això volem transmetre el nostre agraïment al seu descobridor per la sensibilitat demostrada i al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de la Comunitat Valenciana la celeritat amb què es féu càrrec de la intervenció“.
Comenta i participa-hi