foradia pressupartialcoi

Un bon Pressupost que busca el consens

Article per Toni Francés, alcalde d'Alcoi

L’any 2020 passarà a la història com aquell en què vam viure la crisi sanitària més greu que es recorda, amb una pandèmia per la Covid-19 que ha portat un canvi radical en la vida que coneixíem fins al mes de març. Una crisi sanitària que ha afectat greument a nivell social i econòmic.

Des del primer moment, l’Ajuntament ha estat al costat dels que més ho necessitaven, i s’han aprovat diferents ajudes per a intentar pal·liar els problemes derivats de la pèrdua de llocs de treball, fet que ha incrementat les desigualtats.

Ara arriba el moment de mirar cap endavant i fer-ho de manera consensuada. I tenim una oportunitat en el Pressupost de 2021, un document que necessita un marc de consens per a poder afrontar la situació que encara viurem l’any que ve, ja que les previsions més optimistes ens parlen que fins a 2022 no tornarem a la situació d’abans de la crisi. Un Pressupost que està dirigit a ajudar als que ho necessiten, així com a mantenir la ciutat i a mirar cap al futur.

Sis són els pilars centrals del Pressupost de 2021 en el qual estem treballant, com són la reactivació econòmica, l’impuls industrial, l’escut social, la millora d’infraestructures i manteniment de la ciutat, la descarbonització i l’execució de fons europeus i accés als nous programes.

La reactivació econòmica i l’escut social són els dos punts d’acció directa enfront de les conseqüències de la pandèmia, amb noves ajudes Reactiva Alcoi per al comerç, autònoms, pimes i micropimes, plans locals d’ocupació i col·laboració amb els de la Generalitat, un increment de la inversió pública, campanyes de suport al comerç local i continuarem avançant en el projecte Smart City, com també reforçarem les polítiques d’inclusió social i les ajudes d’emergència, així com el personal del Departament de Serveis Socials.

Dins de l’àmbit social, es treballarà en la rehabilitació d’edificis i pisos buits per a destinar-los a col·lectius vulnerables, així com en l’increment del parc públic i el foment de les cooperatives d’habitatges, a la vegada que s’incideix en les mesures per al reforç educatiu, cultural i esportiu i en una qüestió tan necessària com és el programa de solitud no desitjada.

L’impuls industrial tindrà un impuls del talent humà, la modernització de les àrees industrials, la innovació i digitalització industrial i la millora del posicionament. I mirant cap a Europa, treballarem en el disseny de l’Agenda Urbana 2030, l’execució de l’Edusi-Alcoidemà i la preparació de projectes per als Fons europeus de reconstrucció.

Tot açò serà fonamental en el Pressupost de 2021, però no serà l’únic, perquè es milloraran les infraestructures i el manteniment de la ciutat, així com avançarem en el procés de descarbonització. I es veurà un increment de les partides de manteniment, amb reurbanització d’espais públics, la reforma de La Rosaleda i la millora i ampliació d’espais culturals i esportius. Treballarem, igualment, per millorar la mobilitat i que cada vegada siga més sostenible, i apostarem pels vianants i els vehicles elèctrics, i per l’eficiència energètica dels edificis públics, amb l’impuls de la producció de les energies renovables.

Aquestes són les línies bàsiques del Pressupost de 2021 i estic segur que serà un bon Pressupost, que inclou les prioritats derivades de la crisi que patim i que millora la ciutat per al seu present i futur. Del que estem vivint enguany podem aprendre moltes coses, i una d’aquestes és que tenim una nova realitat que no ens haguérem imaginat mai. Un Pressupost, una realitat i una ciutat que necessita dels polítics la màxima unió i el màxim consens possible, com estic convençut que així serà. 

Font: Toni Francés, alcalde d'Alcoi. 27 novembre 2020./


pressupartialcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *