foradia subscriutegrat

S’ha trobat un vas decorat al poblat ibèric del Cabeçó de Mariola

Ja s'han finalitzat els treballs de restauració d'aquesta peça que estava fragmentada en trossos

Durant els últims mesos s’ha estat realitzant una anàlisi sobre les troballes i evidències de les excavacions realitzades entre 2013 i 2019 al poblat ibèric del Cabeçó de Mariola, ubicat a la zona d’Alfafara i Bocairent.

Aquests treballs els han dut a terme conjuntament entre l’Institut d’Arqueolofia INAPH de la Universitat d’Alacant i el Museu Arqueològic Camilo Visedo d’Alcoi.

Entre els objectes arqueològics destaca per exemple, una gerra pintada amb figures humanes que componen una composició d’alt valor artístic i documental. Les parets del vas es diferencien en dues cares a partir de les anses i mostren cadascuna d’elles un seguici de dones que estan realitzant una ofrena.

És una peça pareguda al ‘Vas dels Guerrers’ de la Serreta, que està a les vitrines del museu, però l’escena és molt diferent.

Aquesta gerra va ser trobada a l’interior d’una casa del poblat que es va destruïr a causa d’un incendi, que a més, va provocar que les peces aparegueren fragmentades i deteriorades. El foc va provocar que aquesta peça apareguera en centenars de trossos, i que s’haja perdut part de la seua decoració.

Eva Mendiola, gràcies a una subvenció de la Conselleria d’Educació, Cultura, i Esport, ha pogut dur a terme uns treballs de restauració que ja han finalitzat.

També s’ha desenvolupat el registre fotogramètric per elaborar una rèplica digital que permetrà reconstruir virtualment l’escena, recerca a càrrec de Patrimoni Digital de la Universitat d’Alacant.

La recerca comporta l’estudi d’un barri del poblat que té com una vintena de departaments i s’han avaluat milers de peces ceràmiques que componien els atuells domèstics que empraven els habitants quan el poblat va ser atacat i destruït als Inicis del segle I aC.

Segons el regidor de Cultura, Raül Llopis, «en concloure l’estudi, la peça formarà part d’una monografia que en l’actualitat s’hi prepara per part de Josep Maria Segura i Ignasi Grau. Preveem que les peces destacades, com l’ara presentada, siguen exposades al Museu Arqueològic. Aquesta recerca oferirà una imatge detallada de les formes de vida dels darrers ibers que van habitar aquestes contrades tot just abans del domini romà. Vull donar l’enhorabona a tot l’equip que ha treballat en aquesta recerca per la gran labor que han realitzat».

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *