foradia subscriutegrat

El servei de mediació per a la millora de convivència en zones vulnerables finalitza amb èxit

Durant aquest primer any de serveis s'ha realitzat intervenció comunitària en la zona del Castellar i El Camí

L’Ajuntament d’Alcoi ha posat en marxa per primera vegada el servei de mediació per a la millora de la convivència en zones vulnerables d’Alcoi.

Per a dur a terme aquests serveis, s’han fet sondejos veïnals i comunitaris que han sigut satisfactoris i rebuts amb una actitud afable en el seu conjunt. Ara s’ha reduït considerablement els conflictes comunitaris inicials en algunes de les comunitats que presentaven més problemes.

L’objectiu d’aquest servei és promoure la convivència i la resolució de conflictes entre els veïns residents en les zones vulnerables d’Alcoi, reduint els indicadors de risc I desestructuració comunitària, mitjançant l’atenció dels conflictes de caràcter veïnal i comunitari.

Aquesta intervenció s’ha fet en la zona del Castellar del Barri de Batoi, i en la zona del Camí, 40, on està situat l’habitatge social, principalment de l’EVHA (Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl).

L’equip que ha dut a terme aquestes mediacions estava format per: una sociòloga encarregada de la direcció, una Treballadora Social que es dedica a la coordinació, una Educadora Social i un Integrador Social.

Respecte a les intervencions, destaquen la part informativa i d’assessorament on s’han realitzat entrevistes, 24 en El Camí i 46 al Castellar, donant a conéixer els objectius, funcions i serveis de l’equip de mediació, conéixer el perfil dels veïns, els seus problemes i necessitats, així com informar-los dels recursos existents.

També s’han efectuat atencions veïnals i acompanyaments, 8 en El Camí i 17 al Castellar, establint un punt de trobada per a oferir informació, orientació i assessorament de les demandes plantejades de manera individualitzada i comunitària.

S’han fet visites domiciliàries, 18 en El Camí i 35 al Castellar, per a conéixer directament les relacions veïnals i procedir al seguiment dels casos, amb l’objectiu de solucionar problemes com impagaments, problemes de convivències, desperfectes, etc.

Un dels treballs més importants ha sigut la de mediació en la resolució de conflictes, 6 en El Camí i 6 al Castellar.

Una altra de les tasques ha sigut la coordinació amb altres organismes i entitats competents col·laborant i derivant diferents casos per a la solució del problema.

Així mateix s’han organitzat reunions amb un total de 10 entitats diferents per a ajudar en les gestions amb la comunitat.

Finalment s’ha actuat en diferents tipus de conflictes com pel mal ús d’espais comuns, falta de neteja i brutícia, molèsties i sorolls, festes i música en horari de descans, desperfectes en habitatges, fets motivats per aspectes relacionats amb la diversitat cultural i intergeneracional, ocupacions il·legals i impagaments que generen problemes de convivència en la comunitat.

Maria Baca, regidora d’Habitatge explica que: “Des de l’equip d’habitatge valorem de manera molt positiva els resultats que s’estan aconseguint en les diferents comunitats de veïns amb aquest programa de mediació. Una iniciativa que a pensar de ser complexa, ja que en alguns casos els conflictes estaven molt cronificats, s’han pogut treballar i millorar i per això pensem que l’administració ha de continuar apostant per a fomentar la inclusió i cohesió social mitjançant la convivència positiva i treball comunitari, implicant i acompanyant a entitats i veïnat en la resolució de conflictes”.

Actualment s’estan estudiant les actuacions per a 2021.

Font: Redacció./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *