foradia mediambient

El Fons Valencià per la Solidaritat aposta per democratitzar els ajuntaments d’El Salvador

Baix el lema “Amb més veus, el país i la democràcia avancen”, aquest projecte pretén que la pluralitat política i social dels municipis d’El Salvador tinguen representació i incidència als governs locals • Aquest procés, que suposa una inversió total de 187.500 €, està cofinançat per la Generalitat Valenciana i està sent desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i la contrapart salvadorenca Iniciativa Social para la Democracia

El Fons Valencià per la Solidaritat i Iniciativa Social para la Democracia (ISD), amb el suport financer de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, han donat inici a un procés de treball per a reactivar els Consells Municipals Plurals a les localitats d’El Salvador, amb l’objectiu d’enfortir la democràcia local mitjançant la inserció de la pluralitat política i social als governs municipals d’aquest país centreamericà. 

Els espais polítics municipals d’El Salvador, fins a l’any 2015, i després d’un procés legal i de reivindicació social i política, estaven integrats únicament per les forces polítiques majoritàries, deixant al marge la pluralitat política i la diversitat social.

En 2015 es va aprovar una reforma legislativa de l’àmbit electoral que va permetre, des de les eleccions municipals d’aquell mateix any, la integració dels CMPS en la incidència política municipal amb la finalitat de garantir una pluralitat política i social; assegurar l’exercici del dret de la ciutadania a participar activament en la presa de decisions sobre els municipis; i per a enfortir les capacitats institucionals de transparència de les entitats públiques locals i fomentar la lluita contra la corrupció.

La reforma que va permetre la incidència dels CMPS va estar impulsada per diferents Organitzacions de la Societat Civil (OSC), de les quals formen part ISD, Fundación Nacional para el Desarrollo (FUNDE), Universidad Centroamericana «José Simeon Cañas» (UCA) i la Secretaría de Gobernabilidad de la Presidéncia de la República, amb el suport del Fons Valencià per la Solidaritat, entre altres organitzacions.

Actualment, i després de 6 anys de la reforma electoral d’integració a l’àmbit polític municipal dels CMPS, s’ha detectat una baixa participació de les OSC, disminuint la capacitat de generació de propostes, seguiment i avaluació del compliment dels objectius que tenia la reforma electoral.

És des d’aquesta perspectiva el motiu pel qual el Fons Valencià per la Solidaritat i ISD, amb el suport financer de la Generalitat Valenciana, han dissenyat el projecte «Enfortiment dels Consells Municipals Plurals de El Salvador» per tal de consolidar aquests òrgans a través de les diferents eines que la reforma electoral de 2015 fomenta.

Amb aquest projecte es vol rearticular l’espai de coordinació que les OSC, instàncies governamentals i entitats de cooperació, mitjançant el Grup Gestor (grup polivalent d’especialistes), van tindre per a impulsar la reforma electoral. 

El primer pas d’aquest projecte ha sigut la elaboració d’un estudi, els resultats del qual permetran desenvolupar eines de millora del funcionament dels CMPS, a través de l’assistència tècnica a cinc municipis del país perquè puguen impulsar dinàmiques d’enfortiment dels seus CMPS, millorant la relació entre les persones representants i representades, aconseguint compromisos de desenvolupament local, enfortint l’autonomia municipal, realitzant pràctiques de participació ciutadana o de parlamentarisme, i buscant consensos en la presa de decisions.

Per a complir amb aquestes finalitats es realitzarà un procés de capacitació i conscienciació de membres dels CMPS dels cinc municipis i al Grup Gestor. A més, per a amplificar els objectius a més municipis, i beneficiar indirectament als 262 CMPS del país, es realitzaran diferents dinàmiques i fòrums on es beneficiaran  líders dels CMPS i d’organitzacions locals ciutadanes i persones d’organitzacions governamentals i de la societat civil.

Amb aquestes accions estratègiques del projecte, que té un termini d’execució de 12 mesos i compta amb una inversió total de 187.500 € (80% provinents de la Generalitat Valenciana, 16,6% del Fons i 3,4% d’ISD), es pretén enfortir la democràcia local consolidant els CMPS d’El Salvador, comptant també amb espais d’intercanvi d’experiències i coneixements entre autoritats locals i socials d’El Salvador i de la Comunitat Valenciana.

El President del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela, ha expressat que la col·laboració conjunta amb ISD, i el suport financer de la Generalitat «és fonamental per a consolidar als municipis salvadorencs espais polítics baix la presència de la pluralitat política, millorant la transparència i la participació, i en conseqüència la democràcia local». A més a més, Escorihuela ha recalcat «la importància de cooperar des del municipalisme per aconseguir finalitats locals, doncs aquesta idea enforteix la consecució d’objectius i crea una sinergia de transmissió mútua de coneixements i experiències entre ambdues parts».

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació municipalista valenciana de cooperació internacional al desenvolupament

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 123 entitats locals valencianes sòcies (114 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons se centra en la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes propis nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *