foradia cdturisme

Dos ‘Llibres de Cort de Justícia’ són restaurats per l’Arxiu Municipal d’Alcoi

Aquests documents, són del segle XIV i segons l'informe els dos documents estaven en mal estat de conservació per culpa de danys originats per microorganismes

L’Arxiu Municipal d’Alcoi ja compta amb dos nous documents restaurats. Aquests són del segle XIV, un d’ells és el llibre de la Cort de les justícies Ferrer de Segarra, Pere de Sagra i Barceló Renau (1307-1310), i l’altre és un llibre de la Cort de justícia Berenguer Berenguer (1332).

El taller de restauració Sánchez&Príebe, de València, ha sigut l’encarregat de realitzar aquest laboriós treball, amb un pressupost de 4.520 euros, en el qual s’inclou el transport i l’assegurança.

Segons han informat els restauradors, aquests documents estaven en mal estat de conservació, la qual cosa impedia la seua consulta. Aquests danys eren provocats per microorganismes i per l’acció d’insectes, amb deterioració als marges i pèrdues del suport d’escriptura.

Les parts finals dels documents també han presentat pèrdua de suport físic, i les enquadernacions tenien deformacions i pèrdues del suport documental.

Amb aquesta restauració s’ha volgut frenar el procés de desintegració i deteriorament, i el restabliment de la integritat dels documents per a permetre la seua consulta i garantir la conservació òptima a partir d’ara.

A aquests documents se’ls ha fet un tractament en humitat per a consolidar i estabilitzar el suport de paper. D’aquesta manera s’ha realitzat un laboriós i artesanal procés de restauració, en el qual s’han desmuntat els volums, s’ha netejat de forma mecànica i manual els fulls, s’ha reintegrat les pèrdues de paper i pergamí, s’ha rentat en aigua enriquida amb carbonat càlcic, s’ha assecat i allisat en premsa, s’ha format de bifolis i quaderns, i finalment, s’ha cosit.

Per a poder conservar aquests documents a partir d’ara, s’han creat unes caixes seguint la normativa internacional.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *