foradia elgrat

Les mentides d’Ecoembes

Mirada al món per Ester Jordà

A Espanya el reciclatge d’envasos està en mans d’Ecoembalajes España SA una estranya organització que encara que es declara sense ànim de lucre té entre el seu Consell d’administració empreses com Coca-cola, Mercadona, L’Oreal, Unilevel, Nestlé, Nueva Pescanova…

Fa unes setmanes Greenpeace presentava un interessantíssim informe ‘Ecoembes miente’ que posava al descobert les grans mentides del reciclatge a Espanya. A més, posava especialment el focus a Balears i també a la Comunitat Valenciana. En el primer cas, inclús el propi govern de les illes ha donat la raó a l’ONG. En el nostre cas, es parla especialment de l’abocador il·legal d’Utiel, una vergonyosa mostra de la incompetència i la mentida d’Ecoembes.

Així Ecoembes anuncia que recicla el 75% dels envasos quan realment sols els recicla el 25’4% (dades extretes de l’informe Maldito Plástico) A més, tampoc és cert que tots els envasos que dipositem al contenidor groc es reciclen, de fet, segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, més del 40% dels arreplegat al contenidor groc és rebutjat en les plantes de separació. Els envasos de PET de colors o els de menys de 10 cm són alguns dels exemples dels descartes d’este sistema d’arreplegada.

I això per no parlar dels tetrabric, cada tetrabric està fabricat en un 75% amb cartó, un 20% amb plàstic polietilé i el 5% restant amb alumini. Una mescla dels tres materials que fa imposible actualment la seua completa recuperació material. Quan l’envàs es rebutja, el cartó se separa de la resta en màquines que, a base d’aigua, van esmollant les fibres del cartó. El 25% restant de polietilé i alumini acaba en un abocador de residus industrials de Saragossa, perquè a hores d’ara no hi ha la tecnologia a Espanya que permeta separar-los. A més, l’única planta que existix per al reciclatge d’estos envasos a Espanya no té capacitat per a tractar tots els brics que es posen a l’any en el mercat.

Tampoc cal oblidar l’altra gran quantitat de plàstic que, per no ser envasos, no tenim contenidor on abocar-los per al seu reciclatge com per exemple els raspalls de dents, els bolquers o els joguets.

I què fan amb tant plàstic no reciclat?

Greenpeace demostra l’existència de gran quantitat d’envasos amb punt verd (el segell que paguen les empreses productores perquè els seus envasos siguen arreplegats i reciclats) a abocadors de Malàisia i Indonèsia. 

Açò demostra que el sistema implantat és ineficient i que necessitem tornar a un sistema de devolució i retorn d’envasos com es feia ací fins als anys 90 i com es fa altres països europeus. Però clar, amb una empresa que disfressa els seus interessos econòmics,que finança estudis i càtedres en universitats espanyoles per a aconseguir protegir les seues accions, la cosa es complica.

¿És la solució no reciclar? Clar que no! Hem de seguir fent-ho, el que no lleva que li exigim a les autoritats un reciclatge efectiu. A més, egoistament, quan menys brossa es tire als contenidors grisos menys pagaràs al teu rebut de residus de l’Ajuntament ja que les taxes de brossa es calculen sobre les tones que genera cada poble. 

Font: Ester Jordà./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *