La grandesa d’Ovidi Montllor en un espectacle intergeneracional i molt alcoià
El concert dedicat a Ovidi Montllor pel 25é aniversari de la seua mort es realitzarà el 17 d’abril al Teatre Calderon • Només anunciar-ho es van exhaurir les entrades • Una mostra de les ganes que hi ha de rebre un cartell que, en aquest cas, aglutina majoritàriament, artistes de les comarques centrals com El Diluvi, Tito Pontet, Pep Gimeno, Botifarra o la celebrity, Samantha.
El concert dedicat a Ovidi Montllor pel 25é aniversari de la seua mort es realitzarà el 17 d’abril al Teatre Calderon. Només anunciar-ho es van exhaurir les entrades. Una mostra de les ganes que hi ha de rebre un cartell que, en aquest cas, aglutina majoritàriament, artistes de les comarques centrals com El Diluvi, Tito Pontet, Pep Gimeno, Botifarra o la celebrity, Samantha.
Dins l’Any Ovidi, declarat abans de la pandèmia a iniciativa del COM, -Col·lectiu de Músics i cantants Ovidi Montllor-, la promotora Pro 21 va rebre l’encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura de bastir un cicle de cinc concerts a València, Castelló, Alacant i Alcoi introduint estils ben diversos i veus intergeneracionals que representen aquesta mena de primavera musical que viu actualment la producció de l’escena valenciana. Rafa Jordán explica que van escollir els artistes que han anat formant el cartell posant la mirada, sobretot, en noves propostes com les de Prozak Soup, Tesa, Smoking Souls o Maluks per a donar-li una entrada d’aigua fresca a l’imaginari d’artistes que han visitat històricament Ovidi. Els estils del punk, el rap o l’electrònica s’han volgut conjuminar amb sonoritats més clàssiques provinents de la cançó d’autor com les de Pau Alabajos, Mire Vives i Borja Penalba o Andreu Valor, i en un tercer esglaó generacional, també s’ha comptat amb veterans ben consolidats com és el cas de Miquel Gil o el company etern d’Ovidi, Toti Soler, qui ens arrela de manera fonda al cantant alcoià.
En “Ovidi 25 +” s’ofereix la seua imatge polièdrica des del cinema, la música i la poesia. La part audiovisual fa referència als treballs interpretatius com actor. El fet d’introduir únicament la seua ciutat natal en tot el muntatge i no Barcelona (l’altre lloc vital d’Ovidi) va ser una decisió conscient. Volien reflectir l’Alcoi actual amb la mirada del cantant: la natura, la decadència de les cases humils del centre, les fàbriques enderrocades i les panoràmiques del Barranc del Cinc o la serra de Mariola. L’homenatge a Teresa (cançó emblemàtica que ha inmortalitzat a una dona que es tornà boja durant la guerra) és tractada visualment des d’un punt de vista abstracte fent servir fragments extrets de l’obra de teatre de la companyia La Dependent.
En cadascun dels quatre blocs que conformen l’espectacle escoltem la veu del músic i rapsoda, Hugo Mas, recitant textos escrits pel mateix Rafa Jordán, com si Ovidi tornara al seu poble vint-i-cinc anys més tard. El segon dels textos es del poeta Joan Valls, una persona que va influir en l’obra d’Ovidi, segons explica Jordi Tormo en el llibre, Ovidi Montllor, un obrer de la paraula. Van triar Valls de la mateixa manera que van seleccionar Joan Gil Albert per a l’últim dels relats. Tot i que els separa un bot generacional d’Ovidi, als organitzadors els feia el pes connectar-lo a aquests importants poetes alcoians.
Pel que fa a les actuacions, cadascun dels artistes que li ret homenatge damunt l’escenari, indica la peça que vol interpretar. La banda base triada pel pianista Vicent Colonques va en la línia del jazz envoltant-se de músics versàtils que saben adaptar-se a les necessitats de cada cantant. Amb el baterista Tico Porcar, Colonques comparteix el trio de Jazz Bron; Ales Cesarini és un gran contrabaixista conegut a nivell estatal i internacional que ha tocat tots els estils; i finalment, la jove guitarrista Lucía Zambudio, integrant de Junior Mackenzie, apuntala la banda al concert d’Alcoi. El director musical afirma que l’adaptabilitat de l’obra d’Ovidi a diferents llenguatges musicals posa de manifest la seua grandesa. En arquitectura seria equiparable a l’edifici ben construït que, amb una estructura sòlida, permet ser reconvertit.
En cadascuna de les parts de l’esdeveniment ovidià hi intervenen tres artistes. Pot ser per eixa raó l’espectacle arranca amb Clara Andrés i Júlia (l’Eix radical) que tenen un segell molt personal. La seua obertura marca la concepcció d’un nou Ovidi, és com una declaració d’intencions. Cada part de l’espectacle busca la sorpresa tot i que tornem a tocar mare amb Toti Soler, l’única persona que parla durant el concert recordant el seu amic amb un parell de temes.
Aquest cicle commemoratiu ha suposat el retrobament eufòric dels músics després de tants silencis. A molts dels qui han participat els ha pillat estilísticament molt lluny de l’univers Ovidià, però tots i totes considereren la seu obra i figura com un llegat admirable d’una talla escènica, musical i literària de nivell.
A Alcoi actuaran:
- Julia i Clara Andrés – Serà un dia que durarà anys
- Pep Mirambell – M’aclame a tu
- Botifarra – De manars i garrotades
- Tito Pontet – Tot esperant Ulisses
- Hugo Mas – Perquè vull
- Samantha – Va com va
- Toti Soler
- Miquel Gil- Cançó del llaurador
- El diluvi – Montserrat
- Tito Pontet amb la secció de vents.
Comenta i participa-hi