foradia subscriutegrat

El Festival de Música i Lletra torna a Xàtiva

Maria del Mar Bonet, Ferran Palau i Núria Graham són els caps de cartell d'aquesta edició de 2021

Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba, Ferran Palau i El petit de Ca l’Eril, Núria Graham i Maria Jaume, Júlia i Caïm Riba, són els artistes protagonitzen les vesprades del cartell del Festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor 2021, que se celebrarà del 28 de maig al 5 de juny.

Després de cancel·lar de l’edició 2020 a causa de la Covid-19, la cinquena edició del festival arriba amb força reivindicant, des del sector públic, les cures i que la cultura segura i a l’abast de tothom és necessària i possible. El festival, organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic Feliu Ventura, ha buscar enguany les complicitats a sobre de l’escenari. Cada nit hi haurà doble concert que, enguany tenen la particularitat que els artistes són músics que treballen o han col·laborat junts anteriorment i que, per tant, al MiL faran concerts especials. Així, Ferran Palau i El petit de Ca l’Eril, a part de fer les seues actuacions, tocaran junts, com ho faran també Núria Graham i Maria Jaume. Les entrades estan a la venda a partir de hui, dijous 29, amb aforaments molt limitats a la web del Gran Teatre de Xàtiva.

El MiL torna a oferir preus populars d’accés a la cultura pública, amb entrades anticipades a 10€, i 1€ per als menors de 12 anys acompanyats. El festival també es manté inseparable de la defensa de les dones als escenaris que representen més del 50%, i segueix apostant per donar suport als joves talents. El MiL Descobreix: IV certamen de Joves Cantautores/rs torna a repartir 2.700 euros en premis per a autors no editats, aquest any coorganitzat per la Regidoria de Joventut de Xàtiva. Les bases ja estan publicades a la web del Gran Teatre i s’accepten candidatures. L’entrega dels premis la tancarà una actuació de Toni de l’Hostal, i la gala és amb entrada lliure amb invitació sol·licitada a la web del Gran Teatre.

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha explicat que: “En la Conselleria de Cultura hem aconseguit que duguem ja mesos programant cultura en viu, perquè és factible amb les mesures de seguretat establertes. Als nostres espais ho hem estat fent possible de forma regular i en aquelles iniciatives en què som coorganitzadors també. Un exemple és aquest festival que portem a terme en Xàtiva per a donar visibilitat a la cançó d’autor, una branca musical que ha donat noms d’un gran calat social. El cartell d’aquesta edició plasma la força de la veu, la força de la paraula i la seua capacitat transformadora i és molt atractiu per al públic.”

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular a l’Institut Valencià de Cultura, ha afegit: “Apostem per acompanyar totes les iniciatives que ajuden al teixit cultural del nostre territori i contribuïsquen a una oferta cultural variada, de qualitat i descentralitzada. En aquest sentit, hem aconseguit la consolidació del Festival Música i Lletra i donar impuls a la cançó d’autor, descentralitzada i amb una programació tan atractiva i coherent”.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha destacat que: “El festival situa a Xàtiva com a referència de primer ordre per a fer valdre la música d’autor, a la qual cosa també contribuirà la recentment constituïda Fundació Raimon i Annalisa, ja que el futur Centre Raimon d’Activitats Culturals naixerà amb la vocació de ser un espai per a l’impuls de joves valors de la cançó d’autor. Figures com la de Feliu Ventura o el mateix Raimon són valors que aquesta ciutat ha d’aprofitar per a la seua projecció cultural”.

La regidora del Gran Teatre de Xàtiva, María Beltrán, ha subratllat que: “Enguany, acollint un nou espai per a les actuacions com és el Claustre del Convent de Sant Domènec. Un lloc privilegiat a Xàtiva que combinarà cultura i patrimoni. Un any després de la cancel·lació de l’edició de 2020 per la pandèmia, el festival arriba consolidat de nou a Xàtiva perquè la cultura és segura”.

Per a Feliu Ventura, músic i director artístic del festival: “Enguany el MiL és més necessari que mai per al públic i per als músics. Ens fan falta festivals públics que ens ajuden a recuperar els auditoris, a retrobar-nos i a cuidar-nos mútuament, sempre seguint les recomanacions sanitàries”.

L’edició d’enguany reivindica la cultura segura a l’abast de tothom també com a forma de cura. Per això la il·lustradora valenciana Clara Iris, autora del cartell, segons explica, ha volgut fer una il·lustració molt fresca, que apel·la a l’alegria i a cuidar-nos, a mudar-nos, per gaudir de la cultura.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *