foradia subscriutegrat

Les herbes remeieres al País Valencià: Flor de malva, Malva Silvestris

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes en herbes remeieres, hui ens parla del Flor de malva, de nom científic Malva silvestris

Flor de malva, Malvera

Floració durant els mesos de març i abril, depenent de la calor prematura de la primavera. Es recullen les flors en aquest mateix moment, quan estan completament obertes.

Cal visitar-les diàriament per a recollir les que s’han obert durant el dia anterior.

S’estenen sobre una superfície de cartó a l’aire i a l’ombra, perquè vagen assecant-se, aniran prenent un color violeta-malva, que després quan estiguen seques es guardaran en recipients de paper o fusta.

Tots els anys, el meu oncle Juanito “del 19” em deia: “estem en Sant Josep i les flors de la malvera estan a punt de florir, hem d’anar a recol·lectar-les, perquè si no cauen totes a terra i no les podrem recollir”. És una de les primeres plantes que es recullen en el nostre calendari anual.

REMEI CASOLÀ:

En una ocasió, al barri de Sant Josep artesà o barri del Penal, Chelo Montelegrino, la dona de “Nelo”, que pertanyia a la vella guàrdia i dels primers veïns que pels anys 60 ocupem aquestes cases, em va dir: “pren una tisana amb un grapat de flors de malva, tres figues seques, una mica d’arròs i un tros de pell de llima, el filtres i li afegeixes mel de romer, i veuràs com en tres dies desapareix el refredat”. I si la tisana va acompanyada de bafs d’eucaliptus i altres herbes que hem descrit anteriorment, molt millor per a tallar-ho de soca-rel.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *