foradia subscriutegrat

Pego prepara actes simbòlics per les seues festes de Moros i Cristians

Amb el lema 'Quan tornem farem història!' s'han organitzat actes centrats en el teatre, la música i la història d'aquesta festa

A partir del dilluns 14 de juny han començat els actes simbòlics de la festa de Moros i Cristians de Pego 2021, que té com a lema ‘Quan tornem farem història!’. Aquests actes estaran centrats en el teatre, la música i la història d’aquestes festes.

La Junta Central de Moros i Cristians, ha preparat una programació cultural, en aquest any atípic, i encara que no es celebren els actes més reconeguts dels Moros i Cristians de Pego, si que es farà un conjunt de representacions que continuen amb el treball de consolidació històrica de la festa de la localitat.

El dilluns 14 es van dur a terme una sèrie de representacions teatrals per a les escoles. També es farà la presentació dels Gegants de la Vila, i els concerts de música tradicional, amb Aljub, i de música festera, a càrrec de l’Agrupació Musical de Pego.

Per a la Junta Coordinadora: “hi havia la necessitat de reprendre l’activitat festera, encara que fos en una dinàmica distinta, més estàtica i contemplativa, però reivindicant la cultura de Pego a través de les seues diverses expressions artístiques”.

En l’organització s’ha comptat amb la participació de diversos agents i professionals de la localitat, a més, per a fomentar l’economia circular i solidària, i buscant la reactivació específica per a lluitar contra la crisi econòmica esdevinguda per la Covid-19.

Les quatre escoles del poble, l’Escola de Teatre de Pego, l’Agrupació Musical de Pego, distintes costureres, artistes gràfics i artesans en diverses disciplines, junt amb la col·laboració inestimable de les festeres i festers de distintes filades, han fet possible que enguany es pogueren oferir unes festes alternatives però igualment participatives. Amb tot, la programació festera ha pogut portar-se a cap gràcies al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Pego i a la subvenció de Participació i Cultura de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

El dia 8 de juny es va inaugurar l’exposició del concurs escolar del castell fester, amb 400 alumnes de primària participants de les quatre escoles del poble, dividits en tres categories.

Després de 12 dies de votació popular i de la votació festera, el dia 19, Pego triarà els 3 dibuixos guanyadors, que es penjaran en gran format a l’Ajuntament durant els dies de festes. La resta de les obres es podran visitar al pati de la Casa de Cultura fins al 27 de juny, dia de l’entrega de premis.

Amb el títol ‘Els Gegants de la Vila i el passadís secret del temps’ l’Escola de Teatre de Pego inicia la campanya de teatre històric a les escoles. Del 14 fins al 17 de juny, els alumnes de primària de les escoles de Pego tindran l’oportunitat d’aprendre les històries de Jaume I el Conqueridor, Na Violant d’Hongria, Al-Azraq el Blau i Zoraida de les Atzavares.

El plat fort de les festes simbòliques serà la presentació en societat dels Gegants de la Vila. La Junta Central de Moros i Cristians ha volgut recuperar la tradició dels gegants, que antigament obrien les desfilades de Moros i Cristians a Pego i que es van perdre fa molts anys. El disseny de les figures ha estat a càrrec d’El Trencat, d’Alcoi, i el seu modelat per l’artista faller pegolí Dani Bertó. A més a més, les robes han sigut un magnífic treball de diverses costureres de les filades del poble i des de la Junta Coordinadora expliquen que hi ha dipositada una esperança molt gran perquè els gegants acaben formant part de la tradició festera a la vila. L’acte comptarà amb el concert del grup valencià de música d’arrel i influències medievals, Aljub, de reconeguda trajectòria.

Els Gegants de la Vila seran plantats l’endemà, dia 25, a la Plaça de l’Ajuntament i romandran en exposició pública fins al 27 de juny, perquè així les famílies, xiquets i població en general puga visitar-los i conéixer els personatges de primera mà.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *