foradia subscriutegrat

Alcoi recupera la passió pel rugbi

Després d’anys d’absència Alcoi torna a tenir un equip de rugbi que dispute competició oficial

Parlem de l’Alcoi Rugby Club, que des de finals del passat any juga a la tercera territorial valenciana.

“Al primer que li senta dir una mala paraula, que s’encare a l’àrbitre, o a un altre company, està fóra de l’equip”. Són les paraules que Nacho (preparador de l’equip mentre es recupera d’una lesió) adreça als seus companys el dia abans de jugar contra l’Orihuela. En un esport tan sotmés als estigmes del joc violent és ben habitual que des de la base es treballe la camaraderia i el respecte pel reglament. Recordem que estem davant d’un esport que ha popularitzat el ‘tercer temps’, moment en què els components de dos equips es veuen les cares després d’un partit per a compartir menjar i beguda.

La ciutat d’Alcoi ha deixat de ser aliena a aquesta realitat, tot des que l’any passat un grup d’amants de les melés i dels rucks fundés l’Alcoi Rugby Club. No era la primera volta que ocorria. Anys enrere ja hi havia hagut intents per consolidar l’esport en Alcoi, però cap havia sigut fructífer. L’última de les experiències a les nostres comarques fou la de l’equip de Muro, que després d’un temps en competició va desaparéixer. “L’Alcoi Rugby Club és l’hereu d’aquell equip. Ens van cedir material esportiu i alguns dels jugadors d’aquella etapa ara formen part de la nostra plantilla”. Ens ho conta Rubén Crespo, l’actual president de l’equip i un dels artífexs del renaixement del projecte. Tot i això, els inicis per a recuperar el rugbi en Alcoi no foren fàcils.

Dificultats inicials

L’encontre fundacional del club fou l’11 de març de 2020, pocs dies abans de la declaració de l’estat d’alarma. Per aquell moment ja feia alguns mesos que l’equip s’entrenava; havien bastit una ben avinguda comunitat de jugadors mitjançant les xarxes socials. A més era una forma de respondre a les aspiracions de la Federació Valenciana de Rugbi, interessada en què aquelles ciutats valencianes amb més de 50.000 habitants disposaren d’un equip de rugbi. La pandèmia però va postergar la posada en llarg de l’equip, endarrerint l’entrada en competició fins al mes de novembre, en un partit contra el Monastil Elda. El resultat d’aquell partit és el que menys importa. “No ens hem marcat cap mena d’objectiu classificatori. El que més ens importa és aprendre i millorar com a equip. Si seguim en la bona línia de treball, els resultats no trigaran a arribar”. Aquesta millora de què parla Crespo ja s’està notant. Un dels últims partits que van jugar els d’Alcoi a casa fou el passat 24 d’abril contra el Monastil Elda, precisament el mateix equip contra el qual van debutar en competició oficial. Encara que l’encontre va acabar en derrota per als locals, la millora fou tan evident que fins i tot els elders ho van reconéixer en finalitzar l’encontre.

L’equip d’Alcoi s’ha estrenat enguany en el grup sud de la tercera territorial valenciana. Després d’una primera lligueta preparatòria a principi de temporada, l’equip es troba enquadrat en un grup en companyia del CR. Univ. Cartegena, La Safor/Ontinyent, Monastil Elda, Orihuela CR, i A Palos – Albacete B. A partir de la classificació d’aquesta lligueta (soles amb partits d’anada), i de la classificació del grup nord de la mateixa categoria, s’establirà un sistema d’enfrontaments de play-off per a definir la classificació final del campionat. Els dos equips millor classificats ascendiran a segona territorial valenciana.

Objectiu: consolidar l’equip

Una part essencial per al funcionament de tot equip són els entrenaments. Els séniors de l’Alcoi Rugby Club entrenen tots els dimarts i dijous de 21 a 22.30 h als camps del Serpis del Poliesportiu Francisco Laporta. Actualment són 26 els jugadors de l’equip que tenen fitxa, la qual cosa els permet jugar els partits oficials de lliga. Tot i això, els entrenaments estan oberts a la participació de qualsevol que vulga provar l’esport. Les alineacions es fan amb 15 jugadors, encara que en tractar-se d’un esport de contacte sempre hi ha lesions, així que convé tindre una plantilla extensa per a fer front als contratemps. 

Els integrants de l’actual plantilla són una barreja de veterania i ganes d’aprendre. La procedència també és molt dispar; la majoria són naturals d’Alcoi i dels voltants, encara que també tenen integrants de fora de les comarques centrals, alguns d’ells alumnes del Campus d’Alcoi de la UPV. Els entrenaments són dirigits per jugadors experimentats de la plantilla, com ara Javi i Nacho, qui treballen en coordinació amb l’entrenador Fernando Atauri per a definir la tàctica dels partits.

El futur de l’equip implica consolidar-se i ampliar la pedrera de jugadors. De fet, organitzen sessions d’entrenament per als més petits amb l’objectiu d’inculcar-los l’amor per l’esport. D’altra banda, la direcció del club també està treballant per bastir un equip femení que puga entrar en competició oficial.

Font: Pau Sellés./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *