foradia subscriutegrat

Nit de contes a Penàguila amb Joan Borja i Xavi Castillo

Joan Borja presentarà la seua última obra, el conte Valor, Maria!, el diumenge 4 de juliol, a les 20:00 h. a la Casa Rural Valor de Penàguila. Francesc Gisbert conversa amb Joan Borja.

Joan Borja presentarà la seua última obra, el conte Valor, Maria!, en un acte a la Casa Rural Valor de Penàguila. Serà diumenge 4 de juliol, a les 20:00 h. Estarà acompanyat per l’il·lustrador, David González. I amenitzarà la jornada l’actor Xavi Castillo, amb unes quantes historietes valorianes. Si esteu interessats cal reservar taula a la Casa Valor de Penàguila, fins completar l’aforament. És una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat. 

Com naix la idea d’escriure el conte il·lustrat Valor, Maria!?

Naix d’un encàrrec d’Andana Editorial, a partir de l’èxit comercial de La Maria no té por. Valor, Maria! és com un segon número que fa col·lecció amb l’autèntic best seller que és La Maria no té por, de Francesc Gisbert, creat a partir de l’arxiconeguda cançó de Dani Miquel i il·lustrat per Riccardo Maniscalchi. En aquell llibre, la Maria vivia unes aventures extraordinàries amb El llibre dels espantacriatures

Vols dir que hi ha més criatures fantàstiques?

I tant! Ara la Maria ha crescut i viu noves aventures al País Valorià de la Fantasia, amb El llibre de les criatures fantàstiques i els personatges de les Rondalles valencianes d’Enric Valor. En aquest nou món, Maria tindrà una difícil missió: preservar la vida dels valorians (persones que estimen el valor de les paraules, de la imaginació i de l’alegria) contra l’amenaça dels grimepans (assassins de paraules, malfactors de la fantasia, criminals de la imaginació, enemics de l’alegria). Ben mirat, una missió que ens afecta a totes i tots! [Riu.]

Quina importància té Enric Valor en la cultura dels valencians?

Diria que no solament és un autor excepcional, sinó que, de més a més, és una personalitat que ha assumit un valor —mai millor dit!— icònic, respecte de l’aventura fascinant que les valencianes i els valencians hem protagonitzat en els últims cinquanta o setanta anys: la de la reconciliació amb les pròpies paraules, amb la pròpia tradició literària i amb el propi patrimoni fantàstic. En una escala entre el zero i el deu, Enric Valor té una importància de nivell quinze per a la cultura valenciana.

Quins són els teus personatges favorits de l’imaginari valencià, de tots els que hi ha en Valor, Maria!?

Tinc una debilitat especial per la Mare dels Peixos, que és capaç de parlar, escoltar i raonar com les persones, però que té forma de serp, amb el cos com si fóra de plata, però recobert de colors vius i cridaners. Viu dins de la mar. 

És la protagonista d’una rondalla, arreplegada precisament per Enric Valor…

Cert. Té tres caps i dues cues. «Talla’m els tres caps i també les dues cues, sense por, que jo m’hi refaré i tu podràs tindre fills», li va dir una volta a un pescador: perquè encarna al·legòricament, d’alguna manera, el do, el misteri i el sacrifici de la fertilitat —i de la vida. També em sedueixen moltíssim les Mares dels Vents: unes velles bondadoses, sàvies, gracioses, astutes, afables, matriarcals. Ah! I Margarida Blanca, que és una heroïna molt i molt i molt espavilada, desacomplexada i valenta.    

Què poden aportar-nos les rondalles i el seu univers?

La primera i principal: entreteniment, divertiment, plaer, curiositat, estremiment, diversió, satisfacció, complaença… La ficció, en totes les seues formes —en una rondalla com en una novel·la, una pel·lícula, una obra de teatre o una sèrie de televisió—, serveix, d’entrada, per a això: per a viure, en la que tenim, altres vides de propina. 

Les nostres rondalles tradicionals serien l’equivalent al Disney del segle XX?

Pensa que les formes populars de la meravella aporten, en el pla social, referents per a la construcció d’una identitat col·lectiva. Existeix com una espècie de gramàtica de la fantasia que permet formular: «Dis-me en què somnies —en què fantasieges— i et diré qui eres.» De més a més, les rondalles són com una saba popular que alimenta la imaginació humana. Un exemple: d’on, si no de la rondalla universal de la Ventafocs o la Cendrellosa, on beu una pel·lícula com Pretty Woman?  

Les teues presentacions es caracteritzen per ser una festa de paraules. Com veus això de fer tàndem amb Xavi Castillo?

Uf! Tu imagina’t! Qui m’ho havia de dir a mi, que acabaria presentant llibres amb el mateix Xavi Castillo… «In person»! Amb paraules o sense paraules, la festa estarà garantida! [Riu.]

A més de les presentacions, hi ha una exposició itinerant, disponible per a escoles i biblioteques?

Sí. Andana Llibres ha tingut el bon gust de dissenyar una exposició preciosa, que poden sol·licitar les escoles i les biblioteques interessades a Àngels Jordà. A més a més, m’ha xiulat un teuladí que l’exposició arribarà a Alcoi, per Nadal. I que s’està preparant una festa ben grossa per a descobrir les criatures fantàstiques de Valor a tots els escolars de les nostres comarques. Esteu atents a les notícies de la Coordinadora pel Valencià. 

Recordeu. Valor, Maria! es presenta a Penàguila, la vesprada del 4 de juliol, a la Casa Valor de Penàguila. Podeu reservar plaça i reservar una taula, amb dret a picaeta, o taula més llibre, amb un súper descompte. Contacteu amb la Casa Valor (628 11 41 02). Teniu més informació a les xarxes socials i en www.alcoiacomtatpelvalencia.cat

Font: Francesc Gisbert./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *