Escola Valenciana es posa en marxa per la nostra llengua
Escola Valenciana reprén la seua activitat després que la pandèmia haja paralitzat el món. Elionor Ortolà, vicepresidenta d'aquesta institució, ha explicat les diferents iniciatives i projectes que volen ressaltar la importància del valencià
Escola Valenciana és una col·lectiu que lluita pel foment de la nostra llengua, i per tal de saber com s’han adaptat als canvis, hem parlat amb Elionor Ortolà, vicepresidenta d’aquesta institució.
Un dels esdeveniments típics organitzats per Escola Valenciana són les ‘Trobades d’escoles en valencià’, que enguany s’han modificat i ‘rebatejat’ amb el nom de ‘Retrobades’. Ortolà ens explica que: “Malgrat ser un any de pandèmia, hem fet 18 retrobades. Han sigut retrobades que no era el que nosaltres coneixíem, és a dir, multitudinàries. Aquesta vegada s’han hagut de garantir les mesures de seguretat. Jo concretament vaig estar en la d’Agres i va ser molt simbòlica i emotiva. No va poder ser com sempre, però la satisfacció va ser molt gran, i espere que en el curs vinent eixes retrobades tornen a convertir-se en les trobades que estem acostumats”.
Una vegada s’ha finalitzat aquest curs, ja s’està pensant en les pròximes trobades, i la vicepresidenta ens confessa que: “sols puc avançar que, com l’any que ve és el centenari del naixement de Joan Fuster, aniran encaminades en eixe tema. Encara no hi ha dates fixades, ni sabem els pobles, però, sí que podem dir que hi haurà Trobades 2022”.
Un altre dels actes representatius d’Escola Valenciana és sens dubte el Premi Sambori, que enguany ha comptat amb una alta participació, concretament, de les comarques de l’Alcoià i El Comtat han participat vora uns 3.000 alumnes. “Evidentment els actes els hem hagut de fer a torns, en el cas d’Alcoià i Comtat ho vam fer en dies diferents de la retrobada, però en altres retrobades es va aprofitar eixe dia per a fer l’entrega de premis”, indica Elionor Oriolà.
I és que, des d’aquesta plataforma no paren de reivindicar la llengua, i per això, ja es pot escoltar a Bandcamp, Youtube i Spotify, la 15a edició del disc de música en valencià ‘Unim-nos’. “Han participat totes les universitats del País Valencià, la Generalitat, i col·lectius de músics i cantants en valencià Ovidi Montllor. És un disc que arreplega música de tots els estils, i podem escoltar les veus d’Andreu Valor, Samantha, Inèrcia, Pau Alabajos, o Jonathan Penalba, entre molts altres. Són un total de 21 cançons”, indica la vicepresidenta, que afegeix que: “És un disc que intenta donar visibilitat a totes les creacions musicals que durant 2020 no han pogut fer-se per la pandèmia. La cultura s’ha paralitzat, i és un col·lectiu que no ha deixat de produir”.
Continuant amb el tema cultural, des d’Escola Valenciana, també donen l’oportunitat als Ajuntaments de poder oferir cinema en valencià, gràcies a la seua iniciativa ‘Cinema a la fresca’: “Portem un programa de pel·lícules actualitzat per a promocionar el cinema en valencià, els hi oferim als Ajuntaments, i això ja depén de la programació cultural de cadascú. Ens agradaria que foren més perquè és una activitat que ens ajuda a promocionar la nostra llengua”.
I per a promocionar la llengua que millor que la campanya ‘Onada pel valencià’, que ha consistit a fomentar les matriculacions amb el valencià com a llengua vehicular d’aprenentatge. “Sabem que són moltes les persones que han estudiat en valencià i volem que aquesta gent poguera donar aquesta força a totes les famílies que puguen també beneficiar-se d’aquest tipus d’educació que és la plurilingüe, ja que també garanteix l’aprenentatge del castellà i altres llengües. Crec que hi ha hagut molta participació i pense que de vegades fa falta eixe espentó i hem pogut resoldre alguns dubtes. Aquestes activitats de promoció, propaganda i difusió han tingut el seu efecte”.
Comenta i participa-hi