foradia cdturisme

Alcoi, el cel dels voltors

Coneixerem la muntanya el barranc del Cinc a la serra de Mariola, on descobrirem de ben a prop aquestes grans aus rapinyaires

Enmig dels impressionants paisatges a la serra de Mariola, hui en dia tots podem gaudir de l’espectacle meravellós del vol d’aquestes grans aus a les nostres muntanyes. Un paratge que ha passat a ser una Reserva de Fauna de gran valor natural. I és que aquest sensacional espai natural és un dels pocs indrets d’Europa on es poden veure amb facilitat les diferents espècies de voltors del continent.

Tan sols els habitants més entrats en anys de les comarques de l’interior del País Valencià recorden els grans ocells que sobrevolaven el cel dels seus camps de cultiu. Fins a mitjan segle passat, els voltors campejaven per gran part de les zones rurals. L’home ha conegut des de sempre el paper dels voltors com a rapinyaires i fruit d’això s’ha establert una relació que ha perdurat fins als nostres dies. Pastors i ramaders aprofitaven el servei gratuït que prestaven els voltors com a «netejadors».

Dos segles després els cels d’Alcoi i comarques tornen a ser especials. En 2021 es compleixen vint-i-un anys del primer alliberament dels primers exemplars de voltor al Projecte Canyet a les Pedreres de Sant Cristòfol. Cal recordar que Àlvar Seguí va iniciar aquest projecte, i que a partir de 2018 va cedir el testimoni de la gestió del Canyet a l’Ajuntament d’Alcoi, a través de la seua àrea de Medi Ambient. Actualment, els tècnics municipals s’encarreguen de la recol·lecció de les despulles de carn que després són traslladades amb un vehicle habilitat al punt on descasen els voltors. Aquestes restes procedeixen de batudes de caça, d’animals apareguts morts a la serra, o també d’indústries de carn de la zona, que cedeixen restes que no són aptes per al consum humà. Tota aquesta matèria orgànica digerida pels voltors suposa un important estalvi en emissions de CO₂ a l’atmosfera, ja que d’altra forma aquestes restes s’haurien de cremar. L’altra tasca de la qual s’encarrega l’ajuntament és de mantenir les instal·lacions on s’ubica el Canyet. Del vessant científic del projecte (és a dir, del seguiment i del monitoratge de les aus) s’encarreguen tècnics de la Generalitat Valenciana.

Visites turístiques

El canyet està habilitat per a poder rebre visites. Entre altres estructures, hi ha dos ‘hides’ o amagatalls per l’observació de fauna: un fotogràfic amb capacitat per a 4-6 persones, i un altre de majors dimensions destinat a la visita de grups fins a unes 25-30 persones (restringit a 20 per la COVID-19). Aquestes estructures són aprofitades per a realitzar observacions de fauna, principalment de voltor comú, dins del programa d’educació ambiental de l’Ajuntament d’Alcoi o en les jornades de portes obertes que es realitzen gratuïtament una vegada al mes. La visita a aquestes instal·lacions es considera que ha d’estar sempre acompanyada d’una persona que facilite l’entrada a les instal·lacions i que garantisca que es realitza sota unes pautes determinades per evitar pertorbacions a la fauna existent.

La visita al ‘hide’ de majors dimensions i de forma gratuïta és part del programa d’educació ambiental per als centres educatius d’Alcoi. També està pensada per a les associacions d’Alcoi de caràcter educatiu, mediambiental o social, i amb vista a jornades de portes obertes que es realitzen en diversos caps de setmana al llarg de l’any. Per a altres grups que vulguen visitar aquest ‘hide’ s’ha de procedir a l’abonament d’una taxa. Prèviament al pagament cal concertar la visita amb el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament (qui determinarà si hi ha possibilitat o no de realitzar-la) al telèfon 965537127, o al correu electrònic medi_ambienta@alcoi.org.

Pel que fa al ‘hide’ fotogràfic també existeix la possibilitat de fer visites, però acompanyats per personal designat per l’Ajuntament i amb el pagament d’un preu públic. L’observació de voltors necessita en aquest cas de l’aportació prèvia de menjar. Les condicions de reserva són les mateixes que en el cas anterior.

Font: Pau Sellés./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *