foradia subscriutegrat

Maria Baca: “volem ajudar en l’emancipació inicial, i que tinga un rodatge en la gent jove”

Actualment la gent jove té diferents problemes com l'ocupació, l'habitatge, o inclús, la salut mental, ja que a vegades és complicat saber gestionar les emocions; i de tots aquests temes hem parlat amb la regidora de Joventut, Maria Baca

  • El dia 12 d’agost se celebra el Dia de la Joventut i voldríem saber si des de la teua regidoria va a fer-se algun tipus d’activitat especial?

No, nosaltres tenim el Centre tancat, perquè després de valorar-ho durant molts anys hem vist que la gent durant eixe període no està, i l’impacte és mínim. Però, encara que eixe dia no fem res, durant tot l’any sí que fem diverses celebracions relacionades amb l’àmbit de la joventut, com el Dia de la Pau, el Dia de la Infància… Fem moltes campanyes, i treballem en xarxa amb la resta de tècnics de joventut de la comarca, que es diu Xarxa Jove Alcoià Comtat, i treballem de manera conjunta dies que són especials i que tinguen valors cívics i progressistes.

  • Aleshores ara tanqueu en agost, però, a partir de setembre quines accions teniu preparades?

Tenim un projecte molt potent, que es diu Urban Skills, que és un festival d’art urbà que ja portem fent des de fa tres anys, amb la finalitat de visibilitzar la cultura urbana, i apropar-la a la ciutadania, desmitificant la visió de què fer grafits és de “gamberros”, i demostrar la part artística i pictòrica que té, ja que al final estan fets per grans artistes.

  • Aprofitant que també eres regidora d’Habitatge, aquest és un dels principals problemes dels joves, les dificultats a l’hora d’independitzar-se. Quina és la tasca que s’està fent per a donar oportunitats per a trobar casa en Alcoi?

Fa un parell d’anys vam traure una borsa juntament amb l’EVHA, amb 14 habitatges per a joves i al final es van quedar un poc desertes perquè les zones en les quals estaven ubicades aquestes cases tenen una espècie d’estigma des de fa temps. Ara estem treballant amb Generalitat en una convocatòria d’ajudes que es fa cada any per al lloguer, i també per a poder rehabilitar alguns edificis, un d’ells el tenim preparat perquè siga per a habitatge completament jove, avançarem més informació quan estiga més tancat, però la idea és que Generalitat habilite un edifici, i que ens done la gestió a nosaltres per a poder fer la convocatòria d’adjudicació de vivenda jove, aquest edifici estarà a la Zona Nord, però el projecte encara no està tancat. Després també tenim diversos edificis municipals que rehabilitarem, un d’ells està en el carrer La Sardina, i l’altre està al carrer Sant Mateu, que està destinat a habitatge col·laboratiu, és a dir, intergeneracional, per als grups que pensem que són els que més problemes tenen, com la gent major que cobra la pensió mínima i no pot optar al lliure mercat ni pot comprar habitatge. Així que barrejarem aquests dos col·lectius, i el repte també és crear una base sòlida de convivència en la qual puguen ajudar-se mútuament.

També farem en un altre edifici juntament amb la Generalitat, un projecte pilot d’eficiència energètica. Aquest està ubicat al carrer Sant Jaume, i també serà intergeneracional.

  • Aquests programes són per a ajudes exclusivament de lloguer, o també es podrà optar a comprar aquests habitatges?

Són tots per a lloguer, perquè el que volem és ajudar en l’emancipació inicial, i que tinga un rodatge en la gent jove. Això és el primer que estem treballant perquè pensem que s’ha d’ampliar el parc públic, i fomentar la rehabilitació i el lloguer. En un futur no descartem obrir altres línies que puguen ajudar en el tema de la compra.

  • Un projecte que s’està duent a terme des de la regidoria és el Pla Joventut 2021-2025, ens podries explicar un poc en què consisteix aquesta iniciativa?

La previsió és que es presente en setembre. S’ha treballat d’una forma participativa amb diferents entrevistes a gent clau, i també s’han passat uns 300 qüestionaris a població de diferents edats, perquè quan parlem de joventut entra gent des dels 12 als 30 anys, i en eixe barem d’edat canvien molt les necessitats. Hem treballat amb un equip de sociòlegs diferents línies que puguen afectar a la vida dels joves, com l’oci, l’habitatge, l’ocupació, cultura, educació… S’ha arreplegat la informació i ara s’està treballant per poder establir en cada àrea unes línies d’actuació concretes. A banda del diagnòstic que ens dirà quines són les necessitats que té la societat jove alcoiana, també hi haurà unes propostes concretes per a poder treballar en elles, com per exemple, un annexe, el Pla d’Emancipació, perquè el Pla Jove estarà dividit en diferents àrees, com són l’Ocupació, l’Accés a l’Habitatge, l’Educació i la Mobilitat, i valorarem el treball que es fa transversalment en les diferents regidories, i començarem a executar diferents accions.

  • També hi ha un projecte que afecta a un tema d’actualitat, que és la salut mental, i des de principis d’any s’ha implantat un servei d’atenció psicològica gratuïta. Com està funcionant?

Molt bé, la veritat és que ha sigut un projecte que hem encertat molt. Segons els informes del Consell Valencià de Joventut, a causa que alguns municipis havíem demanat informació, vam veure que les dades eren preocupants sobre com va viure la joventut el confinament i com havien augmentat els nivells d’ansietat. Vam posar-ho en marxa per a poder pal·liar aquests problemes i donar ferramentes que pogueren ajudar a gestionar aquesta sensació d’incertesa, que ja no era sols per la pandèmia, era anterior per altres crisis, però que la pandèmia ho ha aguditzat, com en el terreny laboral perquè hi ha més precarietat i temporalitat; també el tema de l’accés a l’educació, perquè han passat a la virtualitat, i s’ha deixat la socialització, i en molts casos això ha creat ansietat. Aquests problemes també els crea la societat en què vivim, perquè hi ha molta competitivitat, vivim de forma accelerada. Per a ajudar-los vam posar en marxa aquest servei, vam parlar amb atenció primària i el servei de salut mental de La Fàbrica per a poder coordinar-nos, i el que pretenem és fer un assessorament i donar eines per a poder gestionar aquesta situació, sobretot d’ansietat, en relacions, estudis, etc. Una de les coses que més ens preocupava eren els casos amb pensaments suïcides, derivats de situacions depressives, però la veritat que la gent que ha assistit no presentava aquest cas, encara que això no vol dir que no hi haja.

  • Has mencionat el tema del suïcidi, i també d’actualitat a les xarxes socials, ja que és la principal causa de mort entre la gent jove. Des de l’Ajuntament s’ha pensat fer alguna acció concreta de conscienciació en aquest tema?

Tenim pensat fer campanyes informatives, formar a la comunitat educativa perquè puga detectar aquests casos. Tenim a Aroa Mira, diputada socialista a les Corts Valencianes que està fent molta força per visibilitzar aquesta situació, i nosaltres ens sumem, que pateix tota la població, i crec que és important que la gent tinga informació i formació sobre com actuar en aquests casos, ho visibilitzem i tractem des de la base, amb ferramentes, que és el que fem amb el servei que parlàvem anteriorment, que ajuda a gestionar les emocions. Continuarem fent força per visibilitzar-ho, en Salut Pública encara no ho hem parlat, però, sí que estem fent diferents accions que s’adhereixen a eixe camí.

  • Respecte al tema de l’ocupació, quines són les iniciatives que s’estan realitzant per a poder ajudar a crear llocs de treball en condicions?

Està el Pla Avalem Joves, que és un bon exemple que demostra que Alcoi es preocupa per aquest tema i dona oportunitat a la gent que encara no havia començat dins del món laboral, i en alguns casos els ha vingut molt bé, perquè tenien una estructura familiar complexa i tenint aquesta primera experiència els ha pogut ajudar a tindre habilitats per a poder continuar. En aquest programa hi ha ajudes per a gent qualificada i no qualificada, i en el cas dels qualificats, en molts casos els ha ajudat a poder concursar a oposicions perquè ja tenen experiència en l’administració. Som dels municipis que més hem invertit en aquesta subvenció.

A part, estem treballant per a fer convenis en FP Dual, i volem apostar per ací. A més, estan les ajudes que s’estan donant des de Promoció Econòmica per a ajudar en tot el tema de la Covid als contractes, i també ajudar a la mateixa estructura empresarial per a poder créixer i que puga contractar a gent jove.

Font: Belén Rivas./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *