foradia subscriutegrat

Guanyar Alcoi: “Hi ha problemes que són històrics i que no es resolen”

Parlem amb els regidors a l'ajuntament d'Alcoi, Sandra Obiol i Pablo Gonzàlez, representats politics de Guanyar Alcoi

  • Recentment heu convocat una roda de premsa per a parlar sobre els Pressupostos Participatius de la Generalitat. Dos de les propostes que han eixit triades són iniciatives de Guanyar…

Sandra Obiol: Sí, vam presentar cinc projectes. A més, vam donar suport a tots els d’Alcoi. De les nostres en han eixit dos, que són quasi un milió d’euros. Un és per a la rehabilitació del Centre, i l’altre és l’Ateneu de Creació.

Pablo González: Aquest últim consisteix en aprofitar una fàbrica, per a crear un ateneu de creació i fabricació. Serà un centre autogestionat perquè els creadors de la ciutat tinguen un espai per a desenvolupar les seues tasques.

S.O: Perquè la creació cultural també ix de la col·laboració entre diferents disciplines, de gent, i han de tindre un espai. Pensàvem que podríem aprofitar aquestes fàbriques que estan caent per a poder donar eixe espai.

P.G: Estarà ubicat al carrer Na Lloba, baixant al riu, entre el carrer i la fàbrica de cerveses Lluna. Creiem que és el lloc idoni, perquè són fàbriques ben conservades.

  • L’altre projecte és la rehabilitació del Centre, però, quina és la proposta concreta?

S.O: Buscàvem que tinguérem finançament per fer una obra que durant anys i anys els governs municipals tant del PSOE, com del PP han mirat cap a un altre costat. Pensem que els pressupostos participatius, aquests, i els municipals, són una bona manera que els ciutadans identifiquen les seues necessitats, i el centre és una necessitat. Malauradament no ha eixit el de La Sang, que també estava la petició de l’associació de veïns, perquè es rehabilitara, però creiem que és important que això ho tinguem en compte. Tampoc ha eixit el projecte per millorar l’accessibilitat dels edificis. Al final és portar el nostre granet de sorra a problemes que són importants, i que malauradament el govern no ha sabut utilitzar. Si foren més intel·ligents per apostar per alguns projectes que fan falta, hagueren aprofitat els pressupostos per aconseguir finançament.

  • A banda dels pressupostos participatius, d’aquestes propostes que heu presentat; des de Guanyar en què esteu treballant per al que quede de legislatura?

S.O: Encara queda un poc… Volem incidir en què hem aconseguit quasi un milió d’euros, i nosaltres som dos “regidorets”. Considerem que és un èxit de la ciutadania, i també un èxit nostre, d’estar on hem estat sempre que és amb la societat civil, perquè nosaltres som ciutadans, no som militants de cap partit, és una plataforma ciutadana, i estem responent a eixa línia de treball. En comparació amb 12 regidors, a jornada completa, més 9 assessors, a jornada completa, més tot un cos tècnic com el d’un Ajuntament com el d’Alcoi, doncs… Estaria bé que apostaren per aquestes coses i que deixaren de fer notes de premsa perquè han aconseguit 15.000 euros d’una subvenció, que és la seua feina.

Els pressupostos participatius posen l’èmfasi en una cosa important: el treball constant per a fer projectes de llarga durada. No volem tapar pegats, que és el que critiquem molt del govern, que dissimulen problemes. Evidenciem que Alcoi forma part d’una societat més gran, més enllà de les nostres muntanyes i que es parlen temes que ací també s’haurien de tractar com la soledat no volguda, l’obesitat infantil, la salut mental, no tenim ni idea d’absentisme escolar, perquè ho hem preguntat i el regidor d’Educació tampoc té dades, ni d’això, ni d’abandonament prematur dels estudis… Hi ha coses fonamentals per a definir quina vida volem en aquest poble i com podem anar més enllà per a millorar el nostre benestar. Sembla que sempre estem amb la Rosaleda, Rodes, Festes, Cavalcada i ara també peatonalització, i torna a començar… Això vol dir que la nostra vida és això? Alcoi mereix un debat més seriós, i de posar quin és el projecte d’aquesta ciutat, més enllà de mirar com puc eixir més guapo en les fotos. Creiem que és molt important, i que en la mesura del possible hem contribuït i que continuarem contribuint. Hem d’anar més enllà, i que la ciutadania sàpiga les línies roges per les quals ha d’avançar Alcoi independentment del govern que tinguem.

  • Hem dit que estem més o menys a mitjan legislatura. Quina és la vostra valoració del que ha fet el govern local, però sobretot durant el temps de pandèmia?

S.O: Nosaltres estem molt decebuts. En general. Pensem que tindre un govern que s’anomena social demòcrata i de progrés, hauria de fer altres polítiques, no polítiques tan paregudes a les del PP de Sedano. Òbviament el discurs és diferent, a vegades, però moltes voltes les polítiques són molt semblants.

P.G: Per exemple, en els serveis públics que tenim, són contractes que tenen 20 anys com l’aigua i el bus, i el que estem fent és prorrogar la gestió privada. Continuen fent les mateixes polítiques que la dreta.

S.O: Com oposició et pots plantejar dos coses, sobretot des de posicions d’esquerra: o fer una feina molt discreta, que no es veja, de despatx, que ho fan altres grups polítics de l’esquerra, que em sembla molt bé i és la seua opció; o el que nosaltres hem decidit, que és evidenciar que les polítiques d’esquerra no són això, que les polítiques que van en pro de benestar de la ciutadania no són això, i crec que la ciutadania ho deuria de saber, més enllà de les portes del despatx, perquè es pot pensar que no es mou res i no se soluciona res, i damunt la realitat diu que no se soluciona res. Hem optat per una altra cosa: la denúncia d’aquelles coses que un govern democràtic del segle XXI no pot fer; com un govern que vaja a missa en primer fila, en una societat democràtica no es pot fer. No es pot defensar l’empresa privada com a principal gestora dels serveis municipals, perquè és evident que no han funcionat a tants llocs… Des d’un Ajuntament s’han de defensar els interessos de la ciutadania. Pensem que hem de continuar en aquesta línia. Convidem a la gent a què participe en les nostres Assemblees per si no pensa igual, són assemblees obertes, i ens obrim a tot el que la gent considere.

  • Pablo, concretament tu has parlat el contracte d’autobús. Fa poc temps s’ha estat anunciant el procés de participació ciutadana per a veure que fer amb aquest servei. Que penses d’aquest procés?

P.G: No s’ha tingut en compte el model de gestió, si ho fa una empresa privada o pública, això s’ha omitit del procés. S’ha entés que és privat. A més, a l’hora de veure quin servei volem, creiem que en compte de plantejar-se cap a on volem que vaja, quines utilitats ha de tindre el servei, i plantejar-ho des d’eixe punt de vista; el que s’ha plantejat és: ara ens costa tants diners, i volem que ens coste el mateix, en eixos diners què podem fer? Creiem que s’hauria de valorar què vol Alcoi, si volem reduir el transport en cotxe, i a partir d’ahí crear un servei que complisca eixes necessitats.

  • Durant aquesta entrevista s’ha parlat de les coses que més es parlen ara mateix en Alcoi, i una d’eixes coses és la peatonalització. Quina és la postura de Guanyar al respecte?

S.O: Apostem en la peatonalització, fa anys, abans que el PSOE. Però s’ha de fer bé, perquè una cosa que és bona, però no la gestiones bé, pots tindre reaccions contràries com les que s’han vist. Si no s’arriba a acords, si no s’explica amb respecte a la gent que no està d’acord el perquè és positiu, i penses que la peatonalització és sols tancar carrers i no posar més transport públic, doncs això crea molts problemes, fins i tot per als que estem a favor. Demanem, a més de transport públic, aparcaments dissuasius, que no són La Riba; és fer un aparcament fora de la ciutat i posar un autobús llançadora que ens duguen, sobretot per a la gent que viu o treballa fora.

P.G: L’objectiu al final és no només tallar carrers, és fer que es gaste menys el cotxe, i el que vegem ara mateix és que eixe trànsit es mou d’un lloc a un altre. S’està fent que augmente el trànsit en carrers estrets. Si converteixes tots els solars en aparcaments el que estàs atraent són més cotxes al centre, encara que hages tallat carrers. La gent continuarà venint en cotxe.

  • Una de les altres crítiques que ha fet Guanyar recentment ha sigut que Antoni Miró comparteix la distinció de Medalla d’Or d’Alcoi amb Franco. Ara s’ha aprovat la proposta que heu fet, però, per què s’ha tardat tant de temps en reclamar i en aprovar?

P.G: Realment és una cosa que ho desconeixíem. A Franco li van donar una Medalla de la ciutat, als anys 50, que després en canviar l’ordenança es va quedar com a Medalla d’Or, i de fet en el llistat ell és el primer. Per què no s’ha fet abans? Jo crec que perquè no se li donava importància, no es considerava que molestara, però crec que és indigne que els que estan en aquest llistat compartisquen distinció amb un dictador. Ara amb Toni Miró veiem que era una cosa molt fàcil de solucionar.

  • Però, ja fa molt de temps de la dictadura i la distinció s’ha donat a molta gent que no és molt “compatible” amb Franco. Ningú s’havia adonat?

P.G: El llistat no és públic, el vam haver de demanar. Aleshores està un poc amagat.

S.O: A més, ara ho analitzes tot més. Per exemple, hem demanat que es lleven les plaques de vivenda que formen part de la nostra quotidianitat, i cada vegada que ho planteges diuen “Però això què molesta?“, o “Això no és tan important!“, i al final ho estàs banalitzant, forma part de la teua vida, però t’has de parar a pensar i dir, des de valors democràtics, aquestes qüestions no són acceptables. Tampoc és acceptable que l’alcalde estiga en primera fila en missa, o isca a beneir alguna cosa amb els retors, això no és acceptable des d’una societat democràtica laica. Una cosa és que tinga les seues creences, però són personals, no com a representant municipal. És necessari que ho repensem, denunciem i posem punts sobre la i. Al nostre país la memòria històrica no ha sigut ben tractada, i ara es parla tant d’antifeixisme, i fer polítiques d’esquerra, però també ho seria llevar els símbols.

P.G: També crec que el grup de govern, sap que quan trau coses a la llum hi ha una discussió que volen evitar en compte de pensar en el que creuen i executar-ho. Moltes voltes treballen per la comoditat, i per no crear massa rebombori de coses que creen debat en el qual deurien eixir i explicar.

S.O: Això els aproxima a polítiques de dretes. Segurament ells no tenen eixe pensament ni voldrien fer polítiques de dretes, però per no molestar, per no haver de respondre a crítiques… Nosaltres esperàvem més d’un govern progressista.

P.G: Els canvis de la cavalcada es van posar al principi de l’altra legislatura, els de la peatonalització ara… Tots els canvis com més prompte millor, els que pensen que crearan crítiques intenten posar-ho al principi, per a quan arriben les eleccions estiguen ja calmats.

S.O: Això és treballar pel bé del teu partit per a guanyar eleccions, no treballar pel bé de la ciutadania. És la diferència.

  • Per a finalitzar ens agradaria que diguéreu, com desitgeu que fora aquest curs polític.

S.O: Primer, els polítics no són tan importants, són els veïns i veïnes d’Alcoi. A vegades, quan fas crítiques al govern, els ha molestat, perquè diuen que han treballat molt, però, després, ningú s’enrecordarà de nosaltres… Tampoc som tan importants. El que és important és el benestar de la ciutadania. Això implica que tingues menys ego i treballes per aconseguir coses que són importants. S’ha d’estar atent al que passa, i ara ells defensen posar carregadors d’automòbil elèctrics, i cada vegada s’està criticant més que això no és la solució, sinó que les persones vagen a peu, que vagen al transport públic. Si intentaren mirar més enllà de guanyar eleccions i de no molestar, a la ciutadania ens aniria millor. Perquè potser, ara que pareix que no hi ha materials, els carregadors no serveixen, perquè ja no podem fer cotxes elèctrics. Crec que més enllà del seu ego, i del nostre, el que és important és assegurar una vida decent i digna a la ciutadania. Per tant, el desig és que començaren a construir, que deixaren les baralles personalistes i de partit, els interessos de partit, i que intentaren construir una reflexió i acció a llarg termini per al benestar d’Alcoi. El que està passant a l’Hospital d’Alcoi és un símptoma claríssim que aquesta comarca d’ací poc està despoblada, és a dir, que tenim problemes per mantenir a la gent ací, perquè si no sabem ni mantenir un hospital en bones condicions, si no tenim tren… Hauríem de pensar com fer que la gent vulga viure ací i visca en condicions.

P.G: Es plantegem coses en curt termini, i hem de plantejar a llarg termini com fer una ciutat millor per a viure, per atraure més gent, i per tindre qualitat de vida. Però tot ben fet, reduint l’ús del cotxe, donant feina la gent. Si penses sols en les propostes d’enguany acabes caent en les dinàmiques del PSOE.

S.O: Entenem que governar no és fàcil, que hi ha recursos limitats; però si el teu marge d’acció està limitat per això, el teu discurs no. El nostre objectiu és fer evident, que hi ha problemes que són històrics i que no es resolen, i que van més enllà de ser d’Alcoi o no, que ens afecten a la nostra vida, i hauríem de buscar la millor manera per a solucionar-los.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *