foradia mediambient

Al·luvió, la pluja brillant exposada al festival de llum d’Olot

Sota el nom de Lluèrnia, aquest esdeveniment acull tot un espectacle visual al voltant del riu Fluvià

Els espectacles de llums porten cada vegada més enllà l’enginy i la creativitat de l’ésser humà. Aquesta afirmació es corrobora amb les propostes presentades al festival del foc i de la llum Lluèrnia. La desena edició va tindre lloc entre el 12 i el 18 de novembre a Olot, la capital de la comarca catalana de la Garrotxa, i va comptar amb una mostra on destacava ‘Al·luvió’.

Aquesta obra, inspirada en la idea de la pluja i com desperta l’ànima del paisatge que desprenien uns versos de Federico García Lorca, va proposar “una pluja feta pedra i una pedra feta llum”, segons apunten els autors. Aquesta idea s’emmarca en el paisatge de la Garrotxa, on predomina una pedra negra que té el seu origen en l’enclavament volcànic en el que està situat. 

Per altra banda, i sobre aquesta roca, volien tenir en compte la boira, “que també s’implanta al paisatge de la comarca, especialment quan fa humitat i fred”, explica Jordi Giner, un dels artífexs d’aquesta idea. A més, afegeix que també introdueixen un tercer element, “una altra pedra que, igual que la boira, fora lleugera i contrastara amb la pedra negra”.

Aquestes pedres estaven tractades amb un element foto-luminescent que permetia que es carregaren durant el dia i brillaren suaument durant tota la nit, el que va veure complicacions amb el Sol de la tardor. No obstant això, l’obra acompanyava i enaltia l’entorn.

Lluèrnia crea una cita que, a més de seguir la tendència d’aquest tipus d’exposicions lumíniques i mostrar aquest vessant de l’evolució de la tecnologia, permet reconvertir els espectacles pirotècnics, que han minvat a causa de la legislació de seguretat en espectacles. A pesar de diferències com la del format, Lluèrnia beu de la influència d’iniciatiaves referents com ara ‘Fête des Lumieres’, celebrat anualment a Lyon (França), la Festa de la Llum, incorporada per primera vegada a les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona, o el ‘Mapping Festival’, que té lloc a Ginebra (Suïssa).

“La lluvia tiene un vago secreto de ternura,

algo de somnolencia resignada y amable,

una música humilde se despierta con ella,

que hace vibrar el alma dormida del paisaje”

Lluvia, Federico García Lorca

Font: Javi Segura./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *