foradia pressupostparticipatiualcoi

Juan Javier Gisbert presenta ‘Valls Satorres. Alcoy, su gran pasión’

L’escriptor crea una obra biogràfica del compositor alcoià pel seu 75 aniversari

Parlar del compositor alcoià José María Valls Satorres és parlar d’un “referent contemporani de la música festera”. Amb aquestes paraules és com el defineix, de manera concisa, l’escriptor Juan Javier Gisbert (Alcoi, 1963), qui ha publicat l’obra biogràfica ‘Valls Satorres. Alcoy, su gran pasión’, un treball d’edició limitada a 500 impressions que obri la vida de Valls Satorres a tots els amants de la música, de les festes i dels seguidors de la seua obra, que s’estenen per tot el vessant mediterrani, des d’Andalusia fins a Catalunya.

Gisbert parla amb passió i amb il·lusió d’un dels “emblemes importants de l’últim terç del segle XX’ pel que fa als compositors”. A més, sap de qui parla, ho viu, i ja té pràctica en aquest camp d’investigació i visibilització d’artistes, era un dels pocs que podia i havia de fer aquesta obra llegida de la música. Així doncs, l’escriptor aprofita el 75 aniversari del compositor per a retre-li aquest homenatge imprés.

“La idea era que el llibre estiguera per al 75 aniversari, però amb la covid es paralitza i es presenta in extremis abans que complira els setanta-sis anys, el 28 de novembre. En Festes tampoc va poder ser, no podíem esperar més”, afegeix Juan Javier. Per altra banda, des de l’Ajuntament també aprofiten la Capitalitat Cultural de la ciutat per al seu reconeixement.

No obstant això, i tal com explica Gisbert, la proposta principal no va ser del tot exitosa quan li ho va proposar a Valls Satorres, “li vaig dir que el pròxim llibre que escriguera parlaria d’ell i em va dir que no. El “no” han sigut cinc anys de feina”. La tasca ha vist una pandèmia pel mig, que també l’ha ajudat a avançar, i una dedicació incessant per part de Gisbert.

“Parlar d’una persona viva és molt difícil. En primer lloc, perquè el que dius ho ha d’acceptar. José María m’aprova tot el text, sols fa alguna correcció menor”, aquestes paraules impliquen que el lector tindrà entre les seues mans una finestra on veure una línia cronològica per les diferents etapes del compositor. “Descobreix la seua vida”, afegeix Gisbert.

“La Festa la portem tots els alcoians en el moll de l’os”, açò, junt amb la passió pel cant, fan de Juan Javier Gisbert una persona que va més enllà de la música i porta la interpretació per bandera, el que queda palesat en les festes de Moros i Cristians. Entre 2010 i 2019 va ser Centinella Moro i Cristià, Ambaixador Cristià, però també Moro, a més d’Ambaixador dels Reis Mags.

Font: Javi Segura./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *