foradia barnasants

Jacobo Blanes :“Els músics demanen tocar ací, rebem propostes de l’àmbit internacional, perquè el públic escolta molt i molt bé i el músic ho valora”

El president del Jazz Club El Mussol explica a El Grat la proposta d’aquesta iniciativa musical alcoiana que ja compleix nou temporades oferint concerts d’aquest gènere

Jacobo Blanes, és un professional de la guitarra, concretament de la guitarra clàssica i actualment es dedica a la música a través de la docència d’aquesta matèria. Però més enllà d’aquest aspecte professional, també és president del Jazz Club El Mussol, un gènere musical que va conéixer a través d’artistes alcoians com el guitarrista José Melanio, amb els qui també va començar a tocar-lo.

 • Què vos impulsa a crear el Jazz Club El Mussol?

La idea sorgeix en un sopar d’amics, de músics i d’aficionats al jazz, on ens vam preguntar “per què no fem un club de jazz?” I ens vam ajuntar. Hi havia gent aficionada que es desplaçava fins a Alcoi per a veure concerts de jazz molt sovint. A partir d’eixe col·lectiu l’any 2014 naix el club i enguany ja comencem la temporada número nou.

 • L’objectiu del club era difondre aquest gènere musical?

Sí, però també van influir altres factors. La finalitat principal era la d’oferir una programació més seguida de concerts de l’estil ací en la ciutat. Hem passat per diferents llocs. La idea principal del club sempre ha sigut la de què no siga un teatre, sinó que la gent puga estar asseguda prenent-se alguna tapa o alguna copa, mentre gaudeix del concert.

 • El jazz també mostra ritmes diferents.

Dins del jazz hi ha moltíssims subestils, des del Dixieland o jazz tradicional, el més antic que va sorgir a Nova Orleans, fins al Swing, que està molt de moda ara i es balla. Intentem tindre una programació tan variada com siga possible dins de les nostres possibilitats i oferir tots els espectres del jazz.

 • Adés em comentaves que aneu per la novena edició, ja en són unes quantes.

Sí, són un muntó de concerts. En la web del club hi ha una hemeroteca on estan tots. També hem organitzat alguna ‘master class’, al principi sobretot, a un nivell més educatiu i també hem fet algun cicle de cine. Huit temporades tancades ja, són una barbaritat de concerts i una barbaritat de gent que ha passat per ací. També gent que no ens imaginàvem que hi passaria perquè vam començar i de seguida el nivell va muntar. Els músics demanen tocar ací, encara que econòmicament no podem oferir-los tot el que ens agradaria, ja que paguem catxés bastant humils.

 • Per què volen vindre?

Molta gent demana tocar perquè el públic escolta molt i molt bé i això el músic ho valora. Per altra banda, estan venint a fer fotos l’associació de fotògrafs d’Alcoi (AFA). Pep Fuster, que va faltar fa unes setmanes, també feia unes fotos increïbles. A més, tenim altres col·laboracions. El club s’ha creat un nom i rebem propostes, ja no a escala nacional, sinó en l’àmbit internacional de gent que organitza una gira i sap que el dijous pot vindre a tocar. Està venint gent de molta qualitat.

 • I ho compagineu amb el festival?

A banda de la temporada, enguany hem fet la segona edició del Fest Jazz Mussol Alcoi, que vam encetar l’any passat, encara en format pandèmia amb cadires separades en el pati de l’IVAM Cada. Enguany l’hem fet en la Glorieta i ha funcionat molt bé. Esperem que el festival es consolide i puguem continuar fent-lo cada estiu.

 • Amb tot això ja compteu amb molta experiència per a desenvolupar esdeveniments.

Som poqueta gent, però estem molt ben avinguts i tenim un bon equip. A més, comptem amb uns vora cent socis, que aporten una quota per a sufragar un poc les despeses. L’Ajuntament també ens dona una subvenció, però és molt xicoteta. A tot això, cal sumar els patrocinadors, que ens tireu una mà, com El Grat, per exemple.

 • I al llarg dels anys heu vist un major interés pel jazz?

El jazz és una música minoritària i segurament continuarà sent-ho. Però sí que hi ha hagut molta gent que ha anat enganxant-se, a la que s’hi ha sumat una altra que portava escoltant jazz i veient concerts des del principi. Amb tots ha anat creant-se un públic de gent que a la millor no escoltava jazz, però ha vingut i li ha agradat l’ambient. És una experiència bonica perquè tens al músic davant de tu, no és un teatre que el músic està allà dalt i hi ha una distància. Tot és molt proper, pots parlar amb ells, si compres un disc te’l poden firmar, pots preguntar dubtes i curiositats.

 • Aquest èxit també demostra una constància en el treball que feu.

Hi ha molta constància i, de vegades, cansa perquè és molta feina, però entre els companys estem molt a gust i crec que això fa funcionar el club, dona ànims. A més, quan acaba un concert i la gent et felicita i se’n va contenta, també donen ganes per a continuar fent-ho. Tot això és el motor que ho meneja. Els patrocinadors, com veuen que açò va creixent i consolidant-se, també estan ahí sempre.

 • Heu pensat portar la iniciativa a altres pobles dels voltants?

Mantenim contacte amb gent del voltant i patrocinem concerts de col·legues que estan fent alguna cosa semblant a nosaltres, com ara a Ibi, Castalla i també Cocentaina.

 • Em comentaves que també feu col·laboracions

Col·laborem amb el grup Little Black en el festival Winter Black Festival que organitzen, amb un concert d’inauguració. També amb l’associació de guitarra José Luis González i fem algun concert, dins del seu festival de guitarra, que siga específic de guitarra jazz. Són col·laboracions que fem molt a gust perquè també són associacions sense ànim de lucre que estan menejant-se i organitzant moltes coses.

Font: Javier Segura./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *