foradia subscriutegrat

I si canviem l’hora de la Cavalcada?

Mirada al món per Ester Jordà

Que totes i tots estem amb moltíssimes ganes d’un Nadal tradicional és més que evident. Les nostres comarques centrals encara mantenen cert ambient tradicional prou protegit de les influències anglosaxones. De fet a Alcoi, especialment, posar un pare Noel al balcó o a l’aparador d’una botiga sol provocar un ‘arrugat del nas’ del veïnat. Ací tenim ‘pajes’, tenim ‘Reixos’ i tenim un Gaspar negre. Podem anar al Tirisiti dia sí i dia també i continuarem rient-se i increpant al Sereno i a l’Agüelo. A finals de novembre la cançoneta del ‘Sereno s’ha perdut, per la Font Salut…’ es converteix en himne i la plantada del Betlem un esdeveniment familiar. Riu-te tu de la celebració de ‘Acción de Gracias’ americana… el Nadal alcoià amb Pastoretes, Burretes i Cavalcada es converteixen a nivell local en un micro univers on les tradicions més antigues resisteixen amb força tots els intents de colonització cultural malgrat les xarxes socials i el bombardeig continu a la televisió.

Ara be, la tradició no implica negar-se a l’evolució. Abans de la pandèmia la situació de perill per abalança als dos grans events nadalencs referents a tota Espanya: burreta i cavalcada van ser més evidents que mai. Jo mateixa vaig quedar atrapada a una que afortunadament es va dissoldre però que podria haver acabat molt mal amb tant de xiquet en perill de ser trepitjat per una massa humana sense control.

La situació és esta. Alcoi no dona abast a tota la gent que vol vindre al Campament Reial, a les Burretes i a la Cavalcada. Es va pendre la decisió d’acurtar la Cavalcada perquè poca gent es quedava al finalitzar però tal volta va ser una mala idea. També cabia la possibilitat d’en lloc de fer-la fins al Centre Comercial, començar-la uns metres abans. El gran problema era l’hora a la que finalitzava: els xiquets disfressats de pastorets acabaven tard i gelats, i com que aci el Reixos deixen la nit del 5 de gener es feia massa tard per a tots els que participen a l’event anar-se’n a casa a estar amb la seua família.

A esta situació hem de sumar que amb una situació de pandèmia s’hem acostumat a fer les coses més prompte i em vist que no està tant mal. De fet, fins i tot les Falles estan debatin si avancen les hores dels seus actes. Per últim, amb esta situació, reunir a milers de persones amb impossibilitat de mantindré una mínima distància de seguretat pense que fan imprescindible allargar el recorregut de la Cavalcada i invitar a la gent a que es repartisca per altres zones.

Però tot això no és possible si no s’adelanta l’hora. Avançar la Burreta de les 18.30 hores a les 17.30 hores (i el pregó del Tio Piam un poquet abans), y la Cavalcada de 18 hores a 17 hores no soles facilitaria que els participants acabaren a una hora més decent, si no que també faria menys fred, seria un horari més d’acord amb la població infantil i inclús permetria allargar un poquet el recorregut i repartir la gent. 

Bon Nadal!!

Font: Ester Jordà./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *