foradia elgrat

“Un titular de GREENPEACE on s’afirmava que ECOEMBES són uns mentiders”

Pixant fora de lloc 32 per Àlex Agulló

M’he quedat com fava! O com aquella persona del Pinet, amb la cara llavada i el monyo fet. De debò que ja tenia tot l’escrit enllestit i m’ha desaparegut. El PIXANT a setembre.

M’he quedat com fava! O com aquella persona del Pinet, amb la cara llavada i el monyo fet. De debò que ja tenia tot l’escrit enllestit i m’ha desaparegut. El dec haver esborrat.

Així de memòria recorde que començava parlant de les mascaretes i fent càlculs m’eixia que, des del començament de la pandèmia ja en portem utilitzades més de 2.000.000.000.000. Per entendre’s i pensant en un món socialitzat, que no és el cas, eixiríem a unes 270 mascaretes per persona.

Fent un volantí mental i argumental anava on m’interessava: Parlar d’ECOEMBES. De l’empresa que gestiona tot el tema de reciclatge d’envasos que aboquem al contenidor groc. I ho feia amb les orelles teses per culpa d’un titular de GREENPEACE on s’afirmava que ECOEMBES són uns mentiders. Recorde que començava a escodrinyar i d’entrada em cridava l’atenció que s’autodefiniren com una empresa sense ànim de lucre que té cura del medi ambient i és la responsable de què, a l’estat espanyol, els envasos i el paper puguen tenir una segona vida. Quasi una ONG, pensava jo fins que arribe a furgar en les dades que apareixen dintre del seu balanç econòmic (anualitats 2019-2020) i quasi pegue de tos: declara un import net de xifres de negoci de 1.316.481.000 d’euros.
Ara bé, tot pot justificar-se si llegeixes el que diuen a la seua web. Per cert tota ben ornamentada d’un verdet ecologista d’allò més apanyat. En un vídeo afirmen que l’any 2020 van arreplegar 1.505.661 tones d’envasos, aconseguint un estalvi de 6,36 milions de tones en despesa energètica. Tot mel de ca Telm!

Em capbusse més enllà de la seua web corporativa i trobe documents més crítics del MITECO (Ministeri per a la transició ecològica i el repte demogràfic) o del govern balear que qüestionen les informacions que aporta l’empresa.

Per exemple un estudi del govern balear afirma que tan sols recupera el 25% dels envasos. ECOEMBES no afirma el mateix, però hi ha altres informacions per reflexionar:

  • – El govern de Malàisia ha detectat i denunciat l’entrada de més de vint contenidors plens d’envasos procedents d’Espanya. I un parell de països més també han parlat de la mateixa mala praxi.
  • – Als mars es concentren més de 250.000 tones de plàstics. L’equivalent a cinc bosses plenes de plàstic per cada 30 cm de costa (Fundació Aquae)
  • – De totes les partícules de microplàstic del planeta entre un 21 i un 54% estan a la conca Mediterrània. On, segons Greenpeace, un 95% dels seus residus són plàstics.
  • – Segons WWF, l’estat espanyol aboca diàriament 126 tones de plàstics. El segon estat d’Europa que més n’aboca a la Mediterrània, tan sols superats per Turquia.
  • – I no tot el plàstic que ECOEMBES no recicla arriba a la mar. A diferents empreses que emmagatzemen envases per a ECOEMBES, els darrers anys s’han produït vàries dotzenes d’incendis. Fins a cinc incendis a una mateixa empresa.

Ni tot açò esmentat eixia a l’article original, ni jo, amb la memòria a carrerons, recordava la meitat de les dades aportades. Sí que recorde que explicava res sobre el govern balear i el seu contenciós amb l’empresa. Un projecte de llei, que tractava de complementar la feina d’ECOEMBES, incorporant la reducció i la reutilització, va ser recorregut judicialment per l’empresa que solament arreplega i recicla. També a Nafarroa o a Catalunya han tingut problemes del mateix estil.

L’intent de legislar el tema dels envasos al País Valencià seria per fer una pel·lícula… de por. El projecte de llei, per aproximar la situació al que és habitual a molts països del nostre entorn europeu, va ser avortat quan ja estava totalment enllestit i poques hores abans de la seua pomposa i acurada presentació pública. I més enllà de la negativa precipitada i sobtosa a participar d’una cadena de supermercats ubicada al nord d’Europa, el tema es va tancar amb la desaparició de l’esmentat projecte i el cessament del seu màxim responsable dins del govern del Botànic!

ECOEMBES directament potser no tinguera res a veure amb aquesta decisió. Indirectament, cada persona pot pensar el que li semble. La cadena de supermercats nòrdica (em sembla que ubicada a Noruega) va al·legar que “els seus” li havien dit que no acudira. Per no fer-ho més enrevessat, recopilem la qüestió:

Hi ha un contenciós amb dues parts enfrontades: Per una banda ECOEMBES i la seua aposta centrada bàsicament a recuperar i reciclar i per una altra banda, moltes administracions públiques, els grups ecologistes i centrals sindicals que aposten per potenciar la reducció i la reutilització dels envasos, així com la reducció de l’ús de plàstics. Parlant clar i català, El grup empresarial (EMBALAJES ESPAÑA S A, ECOEMBES, ECOVIDRIO…) aposten per continuar el sistema actual que, de manera resumida i tendenciosa funciona així: tu compres un producte i pague el preu de l’envàs, després de tenir-lo per casa, el portes al contenidor corresponent i ECOEBES s’encarrega d’arreplegar-lo, de reciclar-lo i tornar a fer-lo servir el nou envase reciclat. Tu continues comprat i pagant cada vegada.

L’altra opció parla de reduir volum d’envasos en primer lloc. Fer servir envasos retornables i reutilitzables i com darrera opció reciclar. Argumentant entre altres avantatges la de minimitzar l’ús de materials i reduir la despesa energètica a un 5% de la que cal per a reciclar. I un envase de vidre es pot reutilitzar entre 40 i 60 vegades. I on es parla d’una recuperació de 25% per reciclar, la reutilització parla d’un retorn del 90% dels envasos.
I qui és ECOEMBES per plantar-li cara a qui calga? Quina capacitat té per continuar defensant com viable una alternativa que ha generat/està generant un problema de dimensions planetàries amb els residus plàstics? Si és més saludable per al planeta i per a les persones reduir i reutilitzar que justifica la cabuderia en no assumir-ho? Quin interés poden tenir les empreses que formen part d’ECOMBES, ECOEMBAJES ESPAÑA S A o d’ECOVIDRIO en pressionar per anul·lar o retardar legislacions mediambientals més saludables per al planeta i per a les persones?

Cada persona que pense i que valore però amb les cartes damunt la taula: ECOEMBES està controlat per ECOEMBALAJES ESPAÑA SA, una poderosa xarxa amb més de 12.000 empreses vinculades al món dels plàstics.

Les marques de consum més destacades d’ECOEMBES són: Bimbo, Pascual, Campofrio, Coca-cola, Colgate, Danone, Henkel, L’Oreal, Nestlé i Pepsico. Per arrodonir-ho, també són membres de la mateixa xarxa grans supermercats com Alcampo, Carrefour, Dia, El Corte Inglés, Mercadona i Spar. I entre les 10 empreses que més contaminen amb plàstics el planeta trobem a Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Danone, Nestlé i PepsiCo. Ells sabran quins negocis porten entre mans. A les teues mans no et deixen massa opcions, però sí que tens la possibilitat de triar que compres, i a qui li ho compres. De moment encara tenim algunes cartes que podem jugar i si jo he aconseguit refer l’article, tu i jo/nosaltres, segur que podem capgirar la voluntat d’aquest entramat de multinacionals poc respectuoses amb el medi ambient… i amb les persones.

Font: Àlex Agulló./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *