foradia camaraalcoi

La ràdio pirenaica del segle XXI

Pixant fora de lloc, columna per Àlex Agulló

De debò que no sé per on entrar-li a tema. I l’assumpte és greu. Si més no, per a mi, és molt greu. Parle de les veritats a mitges, o directament de les mentides al cent per cent que s’estan vomitant per diferents àmbits on s’apleguen persones amb una ideologia oposada al govern actual. 

Eixes persones, autoanomenades com defensores de la (seua) pàtria. Per cert que la paraula pàtria i la paraula patrimoni tenen un origen comú. Eixes persones escolten emissores, veuen cadenes o llegeixen periòdics que reforcen el seu pensament, i la permeabilitat vers altres maneres diferents de veure i interpretar el món és nul.la. Tu, jo, nosaltres també en formem part d’eixe engranatge. Personalment, fa anys encara escoltava alguna estona emissores de les “hostils”, ara ni això, ni ganes. Tampoc tinc massa opcions per sintonitzar la “meua emissora”, la ràdio pirenaica del segle XXI. Ara bé, intente deixar les coses clares: no soc objectiu, em declare absolutament tendenciós per solidaritzar-me amb qualsevol opció que, al meu parer, facilite la vida a la gent o als pobles més desafavorits. Tampoc no aspire a convèncer ninguna persona. I si tractara de fer-ho, de segur que moriria amb l’intent. Eixe col•lectiu de persones, defensores de la essència pàtria… espanyola, s’emplenen de fel ràbia les vint-i-quatre hores del dia acudint a altres mitjans de comunicació. I no és nou d’ara. Una persona coneguda m’argumentava fa uns anys que un periòdic com El País, era totalment infumable per radical d’esquerres. Quan per a mi,  no anava més enllà de ser una publicació amb una línia moderada i decantada, habitualment, cap a postures no massa de dretes. Així que amb aquesta afinitat i la limitada implantació d’EL GRAT, tan sols em resta confiar en que els mitjans de comunicació estatals posaran de la seua part per frenar l’allau de mentides. En cas contrari, quines alternatives tenim al nostre abast?

Podríem/podem denunciar a la justícia, esperar mesos, anys… i quan arribe la sentència… tard i sovint contaminada per la visió del món de qui la dicta, ja no té cap efecte real sobre el tema denunciat.

Altra opció, per agilitzar la sentència podria ser l’aplicació d’un mecanisme automàtic per revisar la jugada… com el VAR del futbol elitista. I va com va.

També estaria l’opció de crear un tribunal específic per dirimir el tema amb celeritat. Aquesta podria ser una de les opcions més apanyadetes, però atesant molt bé les orelles que, recorde les paraules de Fraga Iribarne,  quan se l’acusava de manipular les oposicions: Si aproven moltes persones vinculades al Partit Popular (Aliança  Popular) simplement és deu a que són més intel•ligents.

Una altra alternativa seria confiar la resolució a persones allunyades del problema, per exemple la justícia supranacional. Malauradament hem tingut, i estem tenint, sentències que han esmenat la plana als tribunals espanyols i el ressò als mitjans de comunicació més contaminadors, encara ha estar posar més llenya al foc.

¿I si mirem que fan a altres països? Caldria escodrinyar més, de moment tan sols he escoltat que als EEUU si que es penalitza la mentida política… i continua de president Donald Trump!

Un succeït de fa un grapat d’anys per acabar: Hores després d’escoltar-los dir-se poquet i bo per la ràdio, entropesse pel carrer amb el tres portantveus dels partits amb representació municipal. Jo, després d’escoltar-los per la ràdio seguit seguit amb la mateixa dinàmica de relació, pensava que ni es parlarien entre ells. Tot eren risses i bromes  mentre acudien plegats a la inauguració del local d’una filà.

 Xe, recollinsos, que els mitjans de comunicació ja s’encarreguen de magnificar aquella frase que els interessa o que té més “molla” i els/les “hooligans  whasApers”  ho escampen com si els hi anara la vida. I si seguim atiant eixe foc, els vots a la dreta radical augmenten i la intolerància entre la gent no porta res de bo.

Font: Àlex Agulló./


Una resposta de La ràdio pirenaica del segle XXI

  1. Arbre Agulló i Guerra ha dit:

    Eixe és el Món que tenim. El funets president d’EEUU té al seu servei més de 100 mitjans en internet per intoxicar, tergiversar. Aquí en tenen la majoria de televisions, els periòdics escrits que com a empresa han fracasat i el IBEX els ha comprat per fer creure que la realitat és el que ells escriuen, El Pais, el periódico, el mundo, ABC i totes les televisions privades. Què podem fer?…la utopia de sempre creure en la cultura, estimular la lectura etc… viure el que ens toca, i…. que no ens tregui l’esperança ni davant d’un piquet d’afusellament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *