foradia mediambient

Alcoi tanca la seua Capitalitat Cultural amb 185 accions

A més de la programació cultural, també s'han dut a terme altres projectes com les plataformes Industria.art i Alcoi Glocal Culture Broadcast, o la creació de la Mostra Nacional de Teatre Amateur 'Teatram'

Alcoi, juntament amb Bocairent, han ostentat durant aquest any el càrrec de Capitalitat Cultural, una distinció que dona la Generalitat Valenciana. En un principi aquestes dos localitats havien de dur a terme aquesta capitalitat durant l’any 2020, però, a causa de la pandèmia, la Generalitat va decidir ajornar-ho a 2021.

Ser Capital Cultural valenciana és un segell anual que va crear la Conselleria de Cultura en l’any 2016, i té com a objectiu incentivar la vertebració de la cultura i reconéixer a poblacions que destaquen per la seua aposta per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. També es pretén descentralitzar l’oferta cultural i millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el País Valencià, i garantir l’accés universal a la cultura.

Accions com el premi ‘Ciutat d’Alcoi’ de novel·la Isabel-Clara Simó, promogut pel Consell de Cultura, de la ciutat, o la creació del mateix Consell, van ser alguna de les qüestions valorades per la Generalitat per a concedir aquesta distinció, així com les iniciatives que es duen a terme a Alcoi.

En total, durant el 2021 a Alcoi s’han fet més de 185 accions culturals. Concretament, als primers mesos de l’any, quan la situació sanitària va tornar a complicar-se, es van poder fer molt poques accions, i durant el primer semestre sols es van poder realitzar 60. Per al segon semestre va augmentar el nombre d’accions, arribant a més de 120. A més, durant el mes de gener de 2022 encara s’estan fent activitats dins de la programació de la Capitalitat, com per exemple, els cinc concerts del Sonora (el circuit de concerts que porta als guanyadors i finalistes dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana), l’acte organitzar per l’Institut Juan Gil Albert sobre el pintor alcoià Fernando Cabrera, o la inauguració de l’exposició Inflexions a la Capella de l’Antic Asil.

Dins d’aquestes quasi 200 activitats s’han dut a terme concerts, exposicions, visites guiades, presentacions de llibres, espectacles de dansa, teatre, aplecs de danses, de Nanos i Gegants, i moltes més. A més, durant aquesta Capitalitat, el Consell de Cultura d’Alcoi s’ha consolidat com a màxim òrgan de participació de la ciutadania respecte a la cultura d’Alcoi. El Consell admet a qualsevol persona o entitat que vulga formar part, i, de forma democràtica es porten a terme iniciatives com la I Mostra de Teatre Amateur d’Alcoi ‘Teatram’, o el I Concurs de pintura ràpida a l’aire lliure.

A més d’espectacles i grans esdeveniments culturals, la capitalitat també ha servit per a impulsar les plataformes Industri.art i Alcoi Glocal Culture Broadcast, o el festival d’animació ‘Animalcoi’.

Per al regidor de Cultura, Raül Llopis: “Hem viscut un any amb una programació molt variada i seguirem igual o millor, ja que gràcies a la gran participació que tenim en Alcoi, amb el Consell de Cultura, hem creat noves iniciatives que han vingut per a quedar-se. Vull agrair a tota a gent que ha fet possible que es porten a terme tantes activitats en un any molt complicat per la pandèmia, hem intentat ajudar a reactivar a un sector que ha passat moments molt complicats i ha agraït totes les iniciatives que hem realitzat gràcies a aquesta capitalitat cultural. La cultura és un eix fonamental no tan sols en l’àmbit intel·lectual, sinó que és un motor econòmic important per a la ciutadania”.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *