foradia subscriutegrat

Partit Popular: “Ara és el moment de llançar propostes i alternatives”

Els regidors del Partit Popular d’Alcoi Lirios García i Quique Ruiz realitzen un balanç sobre l’actualitat a la ciutat i ens expliquen algunes de les propostes que han fet i faran amb intenció de millorar la ciutat i la calitat de vida dels alcoians i alcoianes

  • Portem ja tres anys de legislatura, quina és la valoració que es fa des del Partit Popular a l’actual govern?

Quique Ruiz: Pensem que els indicadors estan marcant una decadència de la nostra ciutat, i no veiem cap reacció, al revés, veiem que es construeix un relat d’una ciutat idíl·lica, en la qual tot funciona de categoria, quan la realitat està marcant-nos una pèrdua de població, d’empreses, indústria, comerços; veiem com els nostres joves se’n van, i veiem un envelliment de la població. Insistisc, quan vegem les dades que no s’inventa ningú, el que desitjaríem és que hi haguera una reacció i que assumiren quina és la realitat per a poder donar-li solucions, i veiem tot el contrari, que s’intenta tapar la realitat amb discursos de ciutats intel·ligents, o desenvolupament sostenible, quan som incapaços d’atendre els principals problemes d’Alcoi i els problemes dels nostres veïns.

Lirios García: A més, el que és més frustrant, és que a vegades a l’oposició se’ns acusa perquè tenim una actitud crítica, però és que no s’ha de perdre de vista, que fer l’oposició és fiscalitzar la feina del govern. Nosaltres anem més enllà, no sols fem eixa funció, sinó que aportem, perquè creiem sincerament que podem millorar Alcoi entre tots, i que hem de treballar a una, i estem comprovant que aportem, que proposem i que no ens fan cas. És molt frustrant perquè nosaltres estem posant el nostre granet i estem fent feina per aconseguir que Alcoi isca del forat que comentava Quique, i no ens fan cas, simplement perquè l’aportació ve per part del Partit Popular.

  • Una de les propostes que aneu a fer ara és la creació del ‘Bono Alcoi’, que està dirigit per al comerç local. En què consisteix?

L.G: El ‘Bono Alcoi’, són una sèrie de bons que pots obtenir per ser ciutadà, a través d’una web que s’habilitaria per a l’ocasió. Els descarregues, i pots canviar-los en comerços locals que hagueren manifestat el seu interés a participar. El més important és que els comercials no tenen càrrega burocràtica, que és una de les coses que més problemes ha donat en el ‘Reactiva Comerç’. Amb aquesta idea, el comerciant sols ha de dir si vol participar. Els bons es poden descarregar, i dur-los en el mòbil inclús; són de 10 euros, i el ciutadà hauria d’aportar com a mínim 10 euros més. Es podrien utilitzar 5 bons en cada venda, i la finalitat és exclusivament reactivar el comerç local.

  • S’ha aprovat recentment la licitació del servei de l’aigua, i el PP ha votat a favor d’aquest projecte. Per què penseu que és millor que aquest servei el gestione una empresa privada?

Q.R: Pensem que el model de gestió més eficient és el de gestió indirecta amb un sistema de control exigent i exhaustiu per part de l’Ajuntament. Sabem que si no hi ha control, eixe tipus de gestió, no funcionarà. Hem d’aprendre quines han sigut les errades en els 22 anys que portem d’una gestió indirecta per a poder aplicar en el nou contracte aquelles clàusules que ens garantisquen corregir-les. Entenem que eixe és el millor sistema i és una necessitat que Alcoi té de renovar l’actual contracte. No ens serveix que s’òbriguen debats al voltant del model. Hi ha hagut temps suficient per a debatre eixe model, i ara hi ha una sèrie d’informes que corroboraven el que nosaltres defensàvem. Pensem que s’ha perdut molt de temps enredant, generant expectatives sobre una possible municipalització per a després anar a una solució que era la que tenien damunt de la taula des del primer moment. I això, el que ha fet ha sigut mantenir durant dos anys prorrogat un servei que està provocant, que més de la meitat de la xarxa estiga amb materials que actualment no estan permesos, i que tenen problemes per a la salut. S’ha consentit que més de la meitat del parc de contadors estiguen per a renovar, i, per tant, que no puguen aplicar-se tecnologies que permeten millorar la detecció de fugues. I, quina és la conseqüència? Que un terç de l’aigua que s’extrau dels pous acaba perdent-se. Em crida l’atenció que un govern, del PSOE, tan defensor de l’Aqüífer del Molinar i de la preservació dels aqüífers, estiga consentint que pràcticament un volum com el que s’extrau del Molinar, acabe perdent-se sense utilitzar. Necessitem tindre un contracte actualitzat, del segle XXI, i no un contracte del segle XX, i que Alcoi tinga un servei actualitzat, que és el que mereixen els alcoians i pel que paguen.

  • En un dels temes en el qual el PP ha sigut molt crític és la peatonalització. La vostra postura és que s’hauria de fer d’altra forma, o directament que no s’hauria de fer?

Q.R: Des del primer moment hem defensat que el centre ha de ser peatonal, però hem de veure quines són les característiques que té, i a partir d’ahí aplicar les mesures que corresponguen en cadascun dels carrers. Quan veiem que s’hi han pres decisions sense tindre en compte el Pla d’Acció Comercial, l’Estratègia de Reactivació del Centre, la normativa d’accessibilitat o altres normatives, pensem que no s’ha actuat de forma correcta perquè hem d’entendre que si bé a tots ens agradaria que el centre estiguera lliure de vehicles, veiem que la realitat geogràfica del nostre poble ho impedeix. Hem de ser intel·ligents i hem de veure com i de quina forma ho podem fer, i sobretot, de quina forma canviem la fisonomia del centre perquè puga ser compatible l’ús de vehicles i el trànsit de les persones. Tot s’ha fet a ‘burro barra’. Com a conseqüència pensem que són incapaços de plantejar un model de reactivació i recuperació del centre. La peatonalització sí? Sí. Entenem que pot ser un element que reactive el centre, però, un centre en el que viu poca gent i hi ha poc comerç? Creiem que abans s’haurien d’haver pres algunes mesures com reactivació urbanística, comercial, o un pla d’atracció de veïns. Donar resposta a un centre que fa dos anys ens va caure per la inacció del govern, i davant d’eixos fets, el que no podem fer es posar una tanca al carrer Sant Llorenç i dir que és peatonal, sense cap tipus de reurbanització o estudi que sustente el model de peatonalització, i incomplint la mateixa ordenança, ja que segons les dades que tenim, hi han hagut 37.000 infraccions, i sols s’han sancionat 200, crec que és una forma implícita de reconéixer que el govern no té l’autoritat moral per a sancionar perquè sap que no ha fet les coses bé. A més, l’ordenança estableix que en setembre de l’any passat s’hauria d’haver tancat el carrer Sant Nicolau, i no s’ha fet. El mateix PSOE té dubtes del que ha fet, i crec que seria lògic reconduir la situació, en primer lloc, ampliant els horaris de càrrega i descàrrega; i permitent que els veïns no empadronats puguen accedir al centre i que puguen tindre permisos perquè gent que no viu en Alcoi, possiblement per la falta d’oportunitats que dona aquest govern, i quan ve a passar un cap de setmana, directament no li deixen accedir al seu domicili perquè no està empadronat en la ciutat.

El que ens diuen els experts en els quals treballem per a poder proposar un vertader pla de peatonalització, és que no es pot dibuixar una peatonalització brotxa grossa, s’ha de fer en un pinzell, i atenent a totes les casuístiques que poden passar.

L.G: Sols afegiria que tenim una zona, que és el Centre Històric, en la qual hauríem de tindre una cura exquisida per a reactivar-la en tots els nivells. Moltes veus li han dit per tots els costats, així no, amb més calma, s’ha de estudiar-ho… Nosaltres vam fer una sèrie d’esmenes a la proposta inicial d’ordenança, i de les coses que van acceptar, va fer que millorara. Demanàvem més calma, estudiar tots els factors, perquè és una zona que s’ha de tindre cura, perquè podem carregar-se-la, ja siga a nivell poblacional, o de comerç. 

  • En general, per al 2022, quines són les propostes que té el Partit Popular per a fer-li al govern local?

Q.R: Pensem que és l’any en el qual l’economia ha de ser l’eix principal de l’acció del govern. Veiem amb preocupació quina és la situació després de la crisi, i entenem que l’Ajuntament d’Alcoi ha de fer tot l’esforç possible per a estar de la mà de les persones que cada dia volen tirar endavant en el seu negoci. Per això hem plantejat una important rebaixa fiscal, perquè siga més atractiu implantar empreses en la ciutat, i un programa de creació i seguiment a les empreses. Entenem que la indústria ha de ser l’eix fonamental d’una ciutat, i davant dels indicis de pèrdua d’indústria i davant les complicacions per poder resoldre la solució de pagaments, les complicacions que està tenint l’opció del polígon mancomunat, entenem que hem de pactar una solució i una mesura definitiva perquè Alcoi puga dotar-se de sòl industrial.

El mateix amb la universitat. Estem escoltant a la Universitat Politècnica de València que vol créixer, i tenim també la Universitat d’Alacant. Hem de treballar per consolidar la Universitat d’Alacant, i per a facilitar l’expansió de la UPV. La universitat és crucial per a poder desenvolupar a la ciutat. Hui dia si no tinguérem la universitat no sé quina seria la perspectiva d’Alcoi. 

En tercer lloc, pel que estàvem comentant, per tal de donar-li una solució definitiva, a un barri que fa dècades que està patint una degradació important, i que puguem aprofitar els fons europeus per a revitalitzar aquesta zona, i fer-la més atractiva des d’un punt social, econòmic, residencial, i comercial, pense que és el gran repte d’enguany. Eixes tres línies, i el no tindre abandonats els diferents barris pel que fa al manteniment, 

Per això pensem que: Indústria, universitats, i centre, més el manteniment de la ciutat, són quatre pilars en els quals s’ha de treballar, i en eixos aspectes el govern sempre ens tindrà al seu costat perquè entenem que és el bàsic.

L.G: Sempre hem deixat clar que el que volem és un Alcoi Industrial. És la nostra història, la nostra tradició i ha de ser el nostre futur. I no ens enganyem, si la indústria va bé, va bé tot, perquè nosaltres lluitem molt pel comerç, però també tenim molt clar que si la indústria en Alcoi no funciona, no funciona res. Hem demanat al govern que prenga decisions valentes, i que actue. Sempre li tirem en cara, que és una venda de titulars, i m’agradaria que donaren rodes de premsa per a explicar què ha fet, no el que farà. El tema d’indústria és crucial, perquè ahí ens juguem el futur, i per a nosaltres, és el projecte número 1, la consolidació de la indústria, i aconseguir l’atracció de noves empreses, perquè ens preocupa moltíssim, que empreses com Termoformas, que se’n va a Castalla, i altres empreses que sabem que estan pensant anar-se perquè el seu projecte d’expansió és impossible. Així que si veiem tots els comerços que cauen, si veiem les indústries que van caent, i tornem al mateix, la inacció del govern en aquest sentit, únicament el que fan són proposar plans.

Q.R: O reaccionem, o Alcoi tindrà molt difícil superar aquests 10 anys de govern d’Antonio Francés.

  • Ara vaig a fer una pregunta un poquet personal. Falta un any per a les eleccions, tornaràs a presentar-te?

Q.R: És una decisió que ha de prendre el partit, no és una decisió que em competisca a mi.

  • Finalment, m’agradaria que fereu un poc d’autocrítica. Que coses penseu que pot millorar el Partit Popular a Alcoi?

Q.R: Probablement, arribar a més gent en el sentit de poder difondre millor els nostres missatges, i és de veres que en els tres anys que portem de legislatura, ens hem centrat més en el control, i ara és el moment de llançar propostes. Ara s’ha posat de manifest, que el govern té una gestió prou deficient. Construir un camp de futbol sobre uns terrenys que no són de l’Ajuntament, perdre 500.000 euros d’ajuda europea per a poder rehabilitar el Molinar… La gent crec que ha descobert quina és la verdadera cara del govern de Toni Francés, ara el que toca és que plantegem propostes per a demostrar que som l’alternativa, i que som persones honestes que venim a treballar per a frenar, la decadència que viu Alcoi, i donar-li un futur a la ciutat, i sobretot als nostres veïns i fills.

L.G: Crec que està bé parlar de nosaltres mateixos, pot ser pots perdre l’objectivitat, però crec que hem aportat a la política que tots som professionals, que veníem de l’empresa privada, i sabem del que parlem. Com autocrítica, crec que el treball de despatx ens absorbeix molt, i som conscients que hem d’estar més al carrer, hem de passejar més, parlar amb la ciutadania, visitar més indústria, comerços, i ho fem, però ens agradaria fer-ho més, i m’agradaria que en aquest període que ens queda abans de les eleccions, tocar més Alcoi en tots els nivells. A vegades perds un poc la perspectiva, és una pena que els que venim de la vida real, ens deixem portar pel treball de despatx i no eixim tot el que deuríem. Però, pel que fa a la resta, pense que estem fent un treball molt meticulós, molt positiu, i sempre pensant en sumar i en el que és millor per a Alcoi.

Font: Belén Rivas./


animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *