foradia mediambient

Nova campanya per a informar sobre l’ordenança de circulació i mobilitat

Des de la Policia Local també s'està informant i advertint a les persones que incompleixen l'ordenança

L’Ajuntament d’Alcoi va aprovar al Ple del 29 de desembre de 2020 l’Ordenança Reguladora en Matèria d’Ordenació del Trànsit de Persones i Vehicles en les Vies Urbanes que, entre altres, especifica l’ús de bicicletes i vehicles de mobilitat personal. Des del moment en què es va aprovar des del consistori s’han dut a terme dos campanyes informatives. Una d’elles als centres escolars, i un altre sobre l’ús obligatori del casc, tal com s’especifica la normativa de la DGT en els VMP, en xarxes socials.

A més, des de la setmana passada es va començar una campanya informativa a través de les xarxes socials, publicitat estàtica, i mitjans de comunicació; i la Policia Local està informant i advertint a les persones que incompleixen l’ordenança. Els agents han hagut d’interposar ja 3 sancions, concretament dos per no portar el casc, i una per ser menor d’edat. Segons l’ordenança municipal sí que es pot conduir patinet elèctric a partir de les 16, però els que són llogats per l’empresa, sols es poden utilitzar a partir dels 18 anys.

L’ordenança també indica que no es pot circular per les voreres, sinó que s’ha de fer pel carril bici, sempre que hi haja, o sinó per la calçada. La velocitat màxima d’aquests vehicles és de 25 km/h, excepte a les zones residencials que és de 20 km/h. Pel que fa a l’estacionament, la normativa és la mateixa que per a bicicletes, és a dir, s’han d’aparcar en llocs, preferentment, específics. En el cas de no haver-hi, o estar ocupats, es poden estacionar en altres parts no prohibides per l’ordenança. Les que sí que estan prohibides són: davant de les zones on hi haja reserves d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda, de càrrega i descàrrega, o de servei públic; en llocs reservats a altres persones usuàries o serveis; en voreres quan s’impedisca el pas dels vianants; no es podrà estacionar en voreres quan l’amplària lliure de pas resultant siga inferior a 1,80 m, ni sobre paviment pode-tàctil per a garantir una circulació per a vianants accessible. Tampoc es poden lligar a arbres, semàfors, bancs, contenidors, papereres, marquesines o elements de mobiliari urbà. Aquelles institucions, empreses o particulars que vulguen establir aparcaments a la calçada o vorera, hauran de sol·licitar-ho a l’Ajuntament, un punt important, ja que des del consistori volen incidir sobre el nou sistema de lloguer de patinets, perquè l’empresa abans d’establir-se per a complir amb l’ordenança es va posar en contacte amb l’Ajuntament i el personal tècnic, i van determinar els 100 llocs en els quals es pot aparcar. En el cas de no estacionar a les zones adequades, es continua el cobrament, i a més, s’ha de fer una fotografia per a deixar constància que s’ha aparcat bé; en el cas que no siga així, es podria perdre la fiança establida i fins i tot, interposar una sanció.

Actualment, els patinets està en període de prova, i tots els problemes que sorgisquen s’estudien per a solucionar-los, i ja per al pròxim any es licitarà el servei si aquest és un èxit entre la ciutadania.

Cal recordar, que com en qualsevol altre vehicle, l’empresa té la corresponent assegurança, però, que el conductor és el responsable si comet qualsevol infracció.

Raül Llopis, regidor de Seguretat, ha indicat que: “Vam aprovar aquesta ordenança de manera majoritària en una època que teníem la mobilitat molt restringida, i com ja vam anunciar anàvem a portar avant campanyes informatives per tots els mitjans possibles. La Policia Local també està informant i advertint durant aquests dies. Ja ha interposat sancions en els casos més flagrants. Des de l’Ajuntament farem tot el que siga possible perquè la ciutadania conega l’ordenança. Creiem que els vehicles de mobilitat personal són un bon sistema per a desplaçar-nos, són sostenibles per al medi ambient. No obstant això, no hem d’oblidar que hem de fer un bon ús i complir amb la normativa, és una obligació i responsabilitat personal”.

Es pot consultar tota l’Ordenança a través d’aquest enllaç.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *