foradia mediambient

Les herbes remeieres al País Valencià: Eucalipto, Eucalyptus globulus

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes en herbes remeieres, hui ens parla de l'Eucalipto (Eucaliptus) amb el nom científic de Eucalyptus globulus

Floració entre novembre i març. La recol·lecció es realitza entre els mesos de juny i octubre. Les seues principals virtuts són: expectorant, desinfectant, cicatritzant i vulnerari.

Principalment, s’utilitza en forma de bafs, i en aquesta modalitat és molt efectiva per a la tos, bronquitis, catarros, faringitis, angines o úlceres bucals, en general s’utilitza per a tot tipus de problemes pulmonars.

Per als refredats de pit el meu pare Manolo “Beltrà”, em deia: “Nando, posa la cassola al foc amb aigua i afig eucaliptus, romaní, sàlvia, menta, timó, saüc i espígol, i el pare es farà un baf que tinc el pit carregat”, a mes una tassa  de gordolobo i en dos o tres dies se sentia molt millor.

El meu avi Vicentet “Beltrá”, quan hi havia algú refredat, posava una olla d’aigua al foc amb Eucaliptus, i una vegada havia bullit, passejava el vapor per tota la casa per a ambientar-la i desinfectar-la.

REMEI CASOLÀ:

El meu amic i company Rafael Moltó “el Sisso”, em va relatar una fórmula per a realitzar un ungüent, per a fer fregues al pit i a l’esquena en casos de refredats dels bronquis.

Cal posar un recipient al foc amb mig got d’oli d’oliva, un tros de cera verge, 5 fulles d’eucaliptus a trossos, unes quantes flors d’espígol, i d’altres de menta, quan comence a bullir i s’haja desfet la cera, apagar el foc, i deixar reposar tota la nit fins que es refrede i es qualle. Cal repetir aquesta operació durant tres vegades i en l’última operació, colar-ho en pots oberts abans que es qualle, tapar una vegada gelat i guardar en lloc fresc i fosc.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *