Joaquín Brotons espera amb il·lusió estar a l’altura d’aquestes anhelades Festes
L'Alferes Cristià de la Filà Creuats ha estat comentant com ha viscut fins ara la seua experiència en el càrrec, i com espera tot el que queda per vindre. A més ha explicat el treball que ha fet en primera persona perquè cada detall del boato siga únic i especial, i que contarà la història de 'Ioam' i les seues arrels, Gorga

Joaquín Brotons va començar a la Filà Creuats gràcies al seu cunyat i el seu fill, que han sigut sempre membres. Però ell, anteriorment ja estava lligat a aquest món gràcies a que era músic a El Deliri de Gorga. Ara, després de quasi 10 anys sent un més a la filà, ha arribat el moment de representar a l’alferes. Com ell mateix comenta, tot va començar com una broma entre el grup d’amics, però finalment s’ha convertit en una realitat.
Del temps que ja ha viscut com a càrrec, un dels moments més importants per a Brotons va ser l’últim assaig, una setmana abans del confinament: “Vam convidar als familiars, amics, i a tota la filà al Círculo, ho vam passar molt bé, i va ser un acte molt xulo. Una setmana després ens van tancar…”. Com confessa l’alferes del bàndol cristià: “Nosaltres contàvem que la suspensió de les festes seria un lapsus. Es va parlar d’ajornar les dates per a juliol o octubre, i des d’un principi pensàvem que seria un ajornament d’uns mesos, així que en casa ho vam prendre amb normalitat. En cap moment vam imaginar que serien dos anys”. Però va anar passant el temps, i les festes no tornaven, però Joaquín i la seua dona, Amparo Blasco, no van perdre la il·lusió i van estar donant ànims a tot el món. Finalment, la festa ha tornat: “En un principi no ho creiem. Ens van dir que es feien les festes, encara que la incidència era molt alta, així que la veritat és que dubtava. En gener i febrer no vam poder fer moltes coses, teníem problemes per a poder fer reunions, però ara ja sí que veiem que és de veritat, i tenim l’agenda completa”.
Els càrrecs que haurien d’haver eixit en 2020, han pogut gaudir d’alguns actes dos voltes, com és el cas del Mig Any, per això, Joaquín expressa, que encara que tots han sigut especials, espera tots els que falten: “El moment més especial és l’entrada, però és un moment molt ràpid. Quan t’adones ja s’ha acabat. Una part important són les processons, sobretot la del matí, en la qual la gent pot veure millor els detalls dels dissenys. Hi haurà altres moments molt especials, com el Dia dels Músics, perquè ahí es veurà que de veritat comencen per fi les festes. I a més, estaràs en primera línia”.
Com diu el mateix alferes, és cert que el Dia de l’Entrada és un dels moments més esperats per tots els càrrecs, ja que podran mostrar al poble d’Alcoi tota la faena feta durant tant de temps. “Tenim molta il·lusió, i moltes ganes de traure al carrer tot el que s’ha treballat, perquè s’ha fet molta faena”.
Pel que fa al boato, Joaquín Brotons ens vol contar la història de les seues arrels a Gorga, poble en el qual va nàixer, a través de l’olivera mil·lenària, i de Ioam, el protagonista del fil conductor del boato dels Creuats. Ioam viatjarà des d’Alcoi a Terra Santa, i finalment tornarà a aquesta famosa olivera. Durant el viatge li passaran moltes coses, i tot això estarà representat als carrers d’Alcoi. El fill de l’alferes, Joaquín, ha editat recentment un llibre on s’explica tota aquesta història, i a més, durant l’entrada ell també tindrà un paper molt important.
Per a poder transmetre la història de Ioam, són molt importants els dissenys i la música. Pel que fa al disseny, tant del boato de la filà, com el de l’alferes, ha sigut creació de José Moiña, que ha treballat de costat amb Joaquín i Amparo, ja que primer de tot es van triar les teles, que s’han portat des de la Índia, i el Japó, i inclús s’han creat exclusivament per a l’ocasió, i seguidament, Moiña va començar a dibuixar.
Respecte a la música, el compositor José Rafael Pascual s’ha encarregat de posar banda sonora. A través d’una peça principal que du com a títol Ioam, s’han anat creant un total de 7 composicions que s’aniran escoltant durant l’alferesia.
“Hem estat molt pendents de tot. La veritat és que ho hem gaudit. Amb el meu magatzem de teixits hem fet feina per a molts dissenyadors, però ara fa especial il·lusió perquè hem treballat per al nostre càrrec, per a la nostra filà. Estem molt contents amb la filà, perquè hem aconseguit fer una història plasmada al carrer, tot un conjunt”, diu emocionat Brotons.
Queden pocs dies perquè aquestes festes es facen realitat, i per això, Joaquín Brotons vol “agrair al poble d’Alcoi per esperar. Nosaltres esperem estar a l’altura d’unes festes que seran úniques. I també donar les gràcies a la filà, pel seu treball incansable”. Encara que les espera amb ganes, sap que s’ha de passar el testimoni als pròxims protagonistes, i expressa que: “Els pròxims tenen moltes ganes. També han hagut d’esperar per a poder començar els seus projectes, i la veritat és que ens fa molta il·lusió eixir, però també donar pas als següents”.
Comenta i participa-hi