foradia subscriutegrat

Alfonso Moreno viurà una capitania plena de sentiments

El capità cristià de la Filà Muntanyesos ha estat explicant com serà el seu càrrec, i ens ha comentat que la música tindrà una especial importància dins del boato. Moreno està preparat per a regalar al poble d'Alcoi una capitania molt especial, i plena d'emocions

En l’any 1982 Alfonso Moreno va creuar en la Filà Muntanyesos. Durant aquests 40 anys ha fet dos esquadres especials, i ha sigut glorier de la seua filà. Precisament en l’última d’aquestes esquadres especials va ser quan va començar a preparar-se la seua capitania, encara que ja va presentar-se per a fer el càrrec en l’anterior capitania. “A partir de l’esquadra especial de 2013 vam començar els amics a pensar si ho fèiem, i en aquesta ocasió sí que vaig eixir”, i des del primer moment va comptar amb el suport de la seua família: “Un càrrec sense la família és impossible. Abans d’anunciar res el que vaig fer va ser parlar amb la meua dona i la meua filla”.

Moreno sap que enguany serà un any molt especial, i a més, ell té la sort de ser el primer càrrec que eixirà al carrer després d’aquest temps d’espera, i reconeix que: “Hi ha nervis, però sobretot, molta responsabilitat. La festa alcoiana és una cosa molt seriosa, i el primer càrrec és molt important després de tant de temps. La gent estarà esperant. Així que serà molta responsabilitat, però tinc por”. Suspendre les festes va ser un colp dur: “Al principi vam estar molt mal, com imagine que tota la gent. Aquest temps d’espera ha sigut prou complicat”.

Però per fi pareix que la Covid-19 ens està donant un respir, i és hora de parlar de festa. La Filà Muntanyesos, i Alfonso Moreno, per fi podran mostrar a la ciutadania tot el treball que s’ha fet per a fer una capitania inoblidable, que tindrà com a fil conductor les disputes entre cristians: “La Filà Muntanyesos s’ha volgut eixir del que es fa sempre, que són moros i cristians. Nosaltres vam pensar en les guerres entre cristians, ja que quan van guanyar, tots volien el seu trosset de poder, i ahí és quan comencen aquestes lluites. La primera part del boato serà més guerrera, la que representarà als exèrcits que baixen de les muntanyes per a conquerir Alcoi. La segona part, la del boato del capità, serà més senyorial, i finalitzarà amb Jaume I al capdavant de la conquesta del Regne de València, quan es fa el repartiment dels territoris, i atorga al senyor d’Alcoi, el senyor del Castell de Barxell, que seré jo, la seua part. Es representarà el Tractat del Camp de Mirra. Esperem que el dia 22 siga un dia gloriós per a poder baixar l’entrada i fer una representació de l’entrada victoriosa del senyor de Barxell a Alcoi”.

Pel que fa als dissenys, Alfonso Moreno indica que: “Tinc la sort de fer-ho en casa perquè en la filà hi ha tres dissenyadors: Modesto Moiña i César Vilaplana, que fan la part del boato de la filà, i Roberto Pérez, que farà la meua part. Espere que agrade. A mi m’agrada molt perquè és molt de muntanyes, molt senyorial, i molt guerrer, i predomina molt el color de la filà”.

La música serà un element essencial per al boato muntanyés: “En la part de la filà, José Conejero, també membre dels muntanyesos, ha fet dos marxes per als dos ballets. Per a la part de la capitania, van cinc marxes, fetes per Vicent Sanoguera, i una d’elles, la que baixaré jo, serà d’estrena, ‘Glòria al Capità’. La lletra d’aquesta composició és del meu amic Jordi Miró. No soc una persona que m’agraden els bombos, i el soroll. M’agraden marxes senyorials. És una melodia molt treballada, i hi haurà alguna gaita, xirimites, i la Coral Polifònica Alcoiana. També hi haurà un grup de percussió format per unes 150 persones, que també toquen una peça de Vicent Sanoguera. No hem volgut fer música per fer”.

El capità cristià té la sort de viure un moment únic el dia de l’entrada, que és l’entrega de les claus de la ciutat d’Alcoi, un moment especialment emotiu per a Alfonso Moreno: “Baixarem l’entrada amb la marxa ‘Glòria al Capità’, però quan arribem al ‘Cantó el Pinyó’, la música pararà, i començarà el pasdoble ‘Jordi Farmacia’, dedicat al meu amic personal que va faltar. A partir d’ahi em donaran les claus, i serà una cosa súper emotiva. Ho recordaré sempre”.

A més de l’entrada, les festes tenen molts més actes, i per a aquest càrrec, tots ells són especials, encara que reconeix que li agraden molt les processons, especialment l’última de totes que es fa a la vesprada del Dia dels Trons, i ens comenta que el per a l’alardo, durant el matí el seu amic Manuel Valls, serà l’encarregat de representar al Capità.

Alfonso Moreno ha viscut tota la preparació amb intensitat, igual que viurà la trilogia, però confessa que: “Tinc ganes de donar-li el relleu a nous càrrec. Ho hem passat mal, però els pròxims també ho han passat mal, i em sap mal per ells. Has de donar pas als següents perquè la festa continua, I aquestes persones tindran la mateixa il·lusió que nosaltres”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *