foradia pressupostparticipatiualcoi

Rafael Tortosa compta els dies per a encarnar a Al-Azraq

El Capità Moro ha estat comentant i avançant alguns dels detalls sobre el seu càrrec, com la història del boato, el dissenyador, ballets, o la música. A més, ens ha contat com han sigut els dos anys de suspensió de festes, i com ha viscut haver de guardar tot el treball que s'havia preparat durant més temps del que tocava

A pesar del seu extens currículum dins del món de la festa, a Rafael Tortosa li faltava realitzar un dels quatre càrrecs, i enguany, serà el Capità Moro de la Filà Cordó. En l’any 1961 va creuar per primera vegada, i en tot aquest temps ha format part de les juntes, ha sigut Primer Tro, i ha estat vinculat a l’Associació de Sant Jordi, ja que, des de l’any 2012, fins al 2014 va ocupar la presidència de la institució. A més, també ha fet ja quatre esquadres especials. Però, ara ha arribat el moment de completar aquesta carrera festera, i com comenta el pròxim capità: “Gràcies a Sant Jordi, que sempre ha estat amb mi, i la culminació serà aquesta capitania”.

Tortosa reconeix que han sigut moltes les vegades que ha tingut ocasió de fer el càrrec, però que mai havia donat aquest pas: “Hi havia moments que els amics feien esquadres, boatos, moltes coses, i a mi m’agradava més això, que fer el càrrec. Però, quan la junta em va oferir fer-ho, i tindre aquest honor, m’ho vaig pensar. Vaig comptar amb el recolzament de la família, i la veritat que amb una simple resta em va dir que o em feia l’ànim ara, o que 14 anys ja estava un poquet llarg, perquè ara ja tinc 77 anys. Així que vaig tirar endavant”.

Com tots els boatos, ens volen contar una història, i des de la Filà Cordó, volen explicar un moment històric, quan els musulmans li demanen a Al-Azraq que torne a les terres que s’havien perdut a la Vall de Gallinera i a la Vall d’Alcalà: “Ell torna, i en eixe viatge de retorn ell pensa en la seua vida, i ahí és quan s’ajuntarà la trajectòria d’Al-Azraq, i la meua. Pensaré en la meua vida que ha estat dedicada al món tèxtil, i me’n recordaré de tots els que han estat col·laborant amb mi, i els que ens han deixat en tots aquests anys que he estat vinculat a la festa”.

El Capità assegura que: “No vull amagar res al món d’Alcoi, sinó al revés, vull crear una expectativa que després agradarà més o menys, però guardar-ho tot no aporta res, s’ha de explicar un poc el que anem a fer”. Juan Climent serà l’encarregat de transformar a Rafael Tortosa en Al-Azraq a través de la vestimenta, i de dissenyar tota la resta del boato, amb una estètica en la qual es reflectirà l’essència de la Filà: “Els cordoneros han d’estar, perquè jo represente als cordoneros, no soc Rafael Tortosa el capità, no. Soc el que representa a la Filà Cordó en un any de capitania”. Pel que fa a l’acompanyament musical anirà a càrrec de la banda de Gaianes, poble del qual era sa mare: “He tingut la sort que moltes voltes tot està acompanyat de coses bones. Jo no baixava amb cap marxa dedicada a mi, i en un concert que vam fer en la filà, Santiago Climent, va donar-me una sorpresa, que és que m’ha creat una marxa mora exclusiva per a mi. Així que arrancaré amb ella, i després m’acompanyarà ‘El President'”. A més, durant l’entrada del Capità Moro, el boato constarà de cinc ballets: Inma Cortés, Mónica Talens, Mapi Moltó, Ana Francés i Ana Botella.

Tortosa viurà aquest moment rodejat dels seus, i a més, d’un nou membre més, un net que va nàixer l’any 2020, i que ara serà un més del seguici. També tindrà un protagonisme especial el seu grup d’amics de la Filà Aragonesos, filà a la qual va estar vinculat durant la creació d’aquesta filà.

Tot aquest treball ha hagut d’estar dos anys amagat en un calaix, ja que per la pandèmia, les festes de 2020, es viuran en 2022. Tortosa reconeix que la notícia de la suspensió de les festes va ser “desagradable”, però que: “a poc a poc ens vam adonar que primer de res ha de ser la salut de les persones”. Des del 2019 Rafael Tortosa vol regalar-li a Alcoi aquesta capitania, i per això per a ell tota aquesta espera l’ha viscut amb “resignació” i afegeix que: “no hi havia d’una altra. He tingut molt de suport del poble d’Alcoi. Per on anaves la gent et donava ànims, i això m’ha ajudat a portar-ho amb calma, però amb molta resignació”.

Ara, ja ha arribat el moment, i tot Alcoi espera amb més il·lusió que mai aquestes festes tan desitjades, i així ho sap el pròxim capità: “Em comenta el poble que serem els càrrecs més esperats, els més longeus, que això m’agrada perquè jo a soc longeu de per si, i sé que tindrem una emoció més forta si cap. Li tinc molta emoció a eixe moment d’arrancar, i eixa emoció interior explotarà. A més, hi haurà un record molt fort pels que han faltat durant aquests anys de capitanies, i sobretot, tindrem molt present a un emir que ens ha deixat en plena joventut”.

Seran tres dies intensos, carregats d’emoció, i per aquest motiu, Rafael Tortosa no sap amb quin moment es quedaria: “Són tres dies, és una trilogia, i els tres dies són especials. Tot és emocionant i espera, i el que desitge és que isca bé”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *