foradia subscriutegrat

Claudia Gandía : “No esperava veure a tanta gent, va ser una sensació molt bonica per a mi”

La jove de la filà Tariks ha recitat el poema anunciador de l'advocat Senabre i dona així començament a les festes de Moros i Cristians de Muro 2022

Les Festes de Moros i Cristians de Muro arranquen oficialment amb la pronunciació del poema anunciador que cada any té lloc el dia de la Publicà. L’Angelet, una de les figures més importants de les festes de Muro, ha sigut interpretat per Claudia Gandía, qui ha recitat, al balcó de l’Ajuntament del municipi i davant de tot el poble, els versos escrits pel mestre José Vicente Senabre. Claudia va ser elegida l’any 2020, però a causa de la pandèmia ha hagut d’esperar per la cancel·lació dels actes. Tres anys després de l’última Publicà, la jove murera ha pogut gaudir del seu dia gran com a Angelet de les Festes de Muro 2022.

Durant el matí del dia 24 d’abril, el poble de Muro va rebre entusiasmat els actes de la Publicà i així ho van demostrar omplint de gom a gom la plaça Molina. Davant d’una multitud de murers i mureres, Claudia Gandía va eixir al balcó principal de l’Ajuntament, preparada amb el seu tratge, empunyant la seua espasa i va recitar de forma magnífica els versos del mestre Senabre. “No esperava veure a tanta gent, però estic molt contenta de com ho vaig fer, va ser una sensació molt bonica per a mi”, explica una Claudia que encara s’emociona amb el moment viscut.

Claudia, que forma part de la filà dels Tariks des dels dos mesos del seu naixement, comenta que “tenia moltes ganes que aplegara la Publicà, encara que he de reconéixer que estava molt nerviosa. El dia d’abans em va costar dormir molt i a les cinc del matí ja estava desperta i preparada per a posar-me el tratge”. La seua família també reconeix que els nervis podien amb ells, però veure a la seua filla damunt del balcó i recitant els versos els va omplir d’orgull. “Recorde que els meus pares em van aconsellar no mirar directament a la gent i centrar-me en els verset, i així ho vaig fer”, explica l’Angelet de Muro.

Tot va començar a l’ermita amb els publicadors infantils de totes les filaes que anaven acompanyats per les autoritats festeres de Muro. Claudia assegura que li feia un poc de por pujar damunt del cavall, ja que “portava l’espasa en una mà i l’estendard en l’altre per la qual cosa no tenia molta estabilitat, però el cavall es va portar molt bé i al final em vaig acostumar”. Una vegada ho va recitar a l’Ajuntament, Claudia va acompanyar als publicadors infantils i als majors durant tot el recorregut que finalitzava de nou a l’ermita i afirma que “l’última volta que el vaig recitar va ser molt emocionant. Després ja em vaig canviar, que les ales pesaven molt i vaig anar a dinar amb els meus amics i amigues dels Tariks”.

Claudia Gandia es va presentar el passat 15 de febrer de l’any 2020 a les proves que organitza la Junta de Festes per a seleccionar a un candidat. Entre els dotze participants, la jove va ser elegida, però la pandèmia va obligar a parar-ho tot. “Van ser uns moments molt tristos per a mi, tenia moltes ganes d’eixir. Jo quan estàvem en la quarantena tancats a casa ja m’imaginava que no podria passar-ho bé a les festes de Muro i això no em va seure molt bé, va ser una decepció. Per sort aquest any sí que m’he pogut posar el tratge i gaudir amb més ganes que mai”.

Cal destacar que, des que les proves es fan a través de les escoles del municipi, Claudia ha sigut l’Angelet que més temps ha ostentat el càrrec. “El que feia era memoritzar els versos i després practicar-los. Ho feia davant de l’espill per a comprovar que realitzava els moviments de manera correcta. Els meus pares i el meu germà van ser els primers als qui vaig recitar l’anunciació”, relata.

A més a més, aquest any s’ha organitzat una novetat molt especial que té com a estrela principal a l’Angelet. Antigament, a les festes de Moros i Cristians de Muro l’encarregat d’iniciar l’entrada cristiana era aquesta figura tan important per al poble. Aquesta tradició serà recuperada en 2022, i, per tant, Claudia Gandía estarà present, en la seua pròpia carrossa, a l’inici de l’entrà cristiana del diumenge 8 de maig. “Espere amb il·lusió aquest dia, estar damunt de la carrossa davant de tot el meu poble és molt emocionant”, assegura la jove murera. “Aquest any estaré en les dues entrades, en la meua filà dels Tariks durant l’entrà mora i representant a l’Angelet en la cristiana. A mi el que més m’agrada de les festes són les entrades, així que aquest any gaudiré el doble”, explica.

Tanmateix, Claudia també acudirà a les processons de Muro, a l’ofrena floral de les festes i serà l’encarregada de donar el vistiplau al director perquè arranque l’himne de Muro. Tot el poble l’arrupirà en els actes que estiga present tal com ho va demostrar el matí del dia 24, quan van respondre a viva veu el crit final que inicia les Festes del poble en honor a la Mare de Déu: ¡Viva Maria!

Font: Carlos Jover./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *