foradia mediambient

Alcoi és una de les ciutats que més Fons Europeus està aconseguint

A part dels 13 milions que s'han introduït per a projectes que ja estan en marxa o s'han executat, des de 2021 s'han consignat més de sis milions procedents dels fons de reconstrucció Next Generation i per a l'elaboració de l'Agenda Urbana

Alcoi està sent una de les ciutats que més Fons Europeus està aconseguint per habitant. Concretament, a les primeres convocatòries ja s’han obtingut subvencions per un valor de més de sis milions d’euros. 2,7 milions dels Fons Next Generation són per a l’elaboració d’una Zona de Baixes Emissions a la ciutat. Per a aquest projecte l’Ajuntament també posarà 1,6 milions d’euros, és a dir, que en aquestes actuacions en matèria de sostenibilitat s’invertiran 4,3 milions d’euros, que està previst que finalitzen abans que acabe 2022.

A més, a aquesta quantitat s’han de sumar tres milions d’euros adjudicats a la ciutat, per a implementar les diferents accions del Pla de Sostenibilitat Turística, que engloba sis projectes per a la dinamització turística i la recuperació del patrimoni industrial.

Una altra de les subvencions que han donat els Fons Next Generation són 110.000 euros, que es complementaran amb 111.000 euros més de les arques municipals, per al projecte de renaturalització a la ciutat, amb la instal·lació de jardins verticals, caixes niu per a ocells o tendals sobre els quals creixerà vegetació.

En 2021, l’Ajuntament també va rebre una subvenció de 218.979 euros, per a fer accions per a la modernització de l’administració, que s’aniran ampliant fins a 2023, i fins a arribar al milió d’euros. Entre les coses a les quals es destinaran aquestes partides, està l’adquisició d’un programa de vídeoactes, i a la creació d’un sistema de targeta ciutadana, que permetrà integrar serveis municipals com el bo del bus, o el carnet d’instal·lacions esportives.

Des del Ministeri de Transports, Mobilitat, i Agenda Urbana, s’ha concedit una primera ajuda de 200.000 euros, que procedeixen dels fons comunitaris per a l’elaboració del projecte pilot del seu Pla d’Acció Local de l’Agenda Urbana Espanyola, el full de ruta que marcarà el creixement sostenible de la ciutat per als pròxims anys, amb una sèrie de projectes agrupats entorn del decàleg d’objectius estratègics.

Toni Francés, alcalde d’Alcoi, ha subratllat que: “Estem convençuts que l’estreta cooperació entre administracions, ciutats i regions europees és l’única manera de superar els reptes que afronten ciutats mitjanes, com la nostra. Per això creiem en la política de cohesió de la Unió Europea i treballem per a continuar optant en les pròximes convocatòries dels fons de reconstrucció Next Generation i al nou període de finançament 2021-2027 a través de l’elaboració de l’Agenda Urbana”.

A part de totes les ajudes que s’han comentat fins ara, s’han de sumar 14 milions d’euros per a projectes que s’han executat, o que estan en ple desenvolupament, especialment aquells que s’emmarquen dins de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), que suposa una inversió de 20 milions d’euros, cofinançats al 50% pels fons del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 de la Unió Europea.

La Comissió Europea també ha donat suport a la ciutat amb dos projectes per a l’aplicació de tecnologia al mercat laboral i les empreses. El primer d’ells, que sols va a fer-se en dos ciutats espanyoles, és per a participar en el Digital Cities Challenge, i l’altre és per a participar en el programa Intelligent Digital Challenge. Aquest dos serveixen per a millorar, mitjançant la tecnologia, l’economia de la ciutat, i els reptes de l’actual situació mundial de pandèmia.

Són moltes les iniciatives a les quals se suma Alcoi, i per exemple, des de 2021, forma part de la xarxa europea WiFi4EU, que ha permés instal·lar onze nous punts de connexió Wifi, a través del programa Smart City. Aquests accessos a internet, s’han col·locat en diferents espais públics de la ciutat, gràcies a una subvenció de 15.000 euros.

La inserció laboral també ha rebut ajuda de la Unió Europea, i per això, des de 2017, a través del Fons Social Europeu, cofinançat al costat de la Generalitat Valenciana s’han dut a terme diferents programes del Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Labora), per a la contractació de persones joves, i per a persones joves qualificades, amb subvenció de més de 7,8 milions d’euros.

En matèria educativa, a part de participar en els programes Commenius i Carpe-Essence, ja finalitzats, també va renovar en 2021 com a membre del Comité Executiu de la Xarxa FP, una xarxa europea que estableix com a prioritats millorar la qualitat i quantitat de la mobilitat de la Formació Professional, estimular i promoure la innovació en l’FP i contribuir al disseny de polítiques de la Unió Europea en matèria d’FP.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *