foradia subscriutegrat

“Trets”, el nou llibre sobre la transició democràtica valenciana

El Magnànim ha editat un llibre amb més de 500 fotografies socials i polítiques de Josep Vicent Rodríguez i textos de la periodista Rosa Solbes

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha editat un nou llibre sobre la transició democràtica viscuda al País Valencià. “Trets. Imatges de la Transició Valenciana” conte més de cinc-centes fotografies del reporter Josep Vicent Rodríguez que mostren els canvis socials i polítics valencians. A més, aquestes imatges venen acompanyades dels textos explicatius de la periodista Rosa Solbes. El Magnànim ha volgut mantenir un cert ordre cronològic per a explicar de forma més clara els esdeveniments i ho ha distribuït en les seccions de premsa clàssiques: política, economia, societat, cultura i esports. 

El llibre “Trets” explica els temps convulsos viscuts als anys 70 i 80, uns moments crucials i fundacionals, que van suposar “un temps esperançador i decebedors”, asseguren des de la Institució. En aquells temps, tan Rodríguez com Solbes eren cronistes i col·laboradors a la premsa valenciana i espanyola democràtica. Per aquest motiu, el llibre recull les imatges captades pel reporter en aquelles situacions i àmbits. El Magnànim detalla que a “Trets” es pot veure “protagonistes i esdeveniments que se succeïen a velocitat vertiginosa i que van canviar la manera de veure i estar al món d’almenys una generació”

Alguns dels esdeveniments més importants que es pot observar al llibre són: la “sopa de sigles” a les primeres eleccions després del franquisme, les mobilitzacions per l’autonomia, l’articulació dels sindicats, la segona ona feminista o la violència antivalencianista. Tots aquests moments, que es van produir fa quaranta anys i que “paga la pena rescatar alguns d’aquells fets de l’oblit de les pàgines dels diaris que dormen en les prestatgeries i fixar-los ací per al record”.

El reporter Josep Vicent Rodríguez va estudiar Belles Arts i va treballar a Cal Dir, Valencia Semanal, Cartelera Turia, Interviu, La Calle, El Independiente o El Periódico de Catalunya. 

Per la seua part, Rosa Solbes va estudiar periodisme a València i va desenvolupar la seua trajectòria professional a les redaccions de Primera Página, La Verdad, La Marina o Valencia Semanal. A més a més, va treballar com a columnista d’El País, va ser la primera directora de Canal Nou Ràdio, editora d’informatius d’RTVE i va presidir la Unió de Periodistes.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *