foradia pressupostparticipatiualcoi

L’Ajuntament de Pego aprova els pressupostos més socials

Per a aquest exercici s'ha augmentat més d'un 25% la partida dedicada a la Mancomunitat de Serveis Socials de l'Adzúbia i Les Valls, i a les ajudes a les associacions locals sense ànim de lucre

L’Ajuntament de Pego ha celebrat en la vesprada del 7 de juliol un plenari per aprovar els pressupostos municipals presentats per l’equip de govern, format per PSPV i Ciutadans Pego. La proposta econòmica va comptar amb els vots a favor dels dos partits de govern, el vot en contra de Compromís, i amb l’abstenció de Ciutadans i Partit Popular.

Segons ha comentat el regidor d’Hisenda, Juanjo Arbona: “Es tracta d’uns pressupostos realistes i pensats per a les persones, així com per a la reactivació econòmica del municipi”. A més a més, ha assegurat que: “S’han formulat sense dèficit, s’han dotat els crèdits necessaris per a fer front a totes les despeses ordinàries; i a més, la previsió d’ingressos és real, els hem previstos tenint en compte els ingressos de l’exercici del 2021 i els primers mesos del 2022”.

Per a aquest exercici de 2022, l’executiu disposa d’un import d’11.573.232 euros, un 5,29% més que en 2021, que van ser 10.992.036 euros.

Arbona ha volgut recalcar també “la voluntat de l’equip de govern de treballar per a disminuir el deute”, ja que a hores d’ara, el consistori ha aconseguit reduir aquest deute en 661.482 euros, “per la qual cosa a final del 2022 el deute total de l’Ajuntament serà de 2.125.931 euros. Hem de tindre en compte que aquest executiu va entrar a governar amb un deute de poc més de 8 milions d’euros”, ha continuat explicat el regidor d’Hisenda.

Els comptes del 2022, com ha comentat l’edil, es caracteritzen per un increment de la partida dedicada a les polítiques socials, un 25,43% més de l’aportació respecte al passat any. Aquest augment es deu a un major increment en la partida destinada a la Mancomunitat de Serveis Socials de l’Atzúbia i Les Valls, i també per a les diferents associacions sense ànim de lucre del municipi. “Hem fet un reforç no sols per a mantenir aquestes ajudes, sinó que hem inclòs noves associacions receptores d’aquestes aportacions com són l’Agrupació Musical de Pego o Visibles Col·lectiu LGTBI+; i s’ha augmentat l’aportació a altres per a poder donar suport al treball que estan fent en benefici del poble”. A més, en l’apartat de política social, també destaca una inversió de 10.000 euros per a l’adequació i adquisició de mobiliari de les noves instal·lacions del Punt Jove.

Un altre dels punts que és important per al govern i que s’ha reflectit en els pressupostos de 2022, és la seguretat, i per aquest motiu s’han destinat 18.000 euros per a la instal·lació de càmeres de seguretat, i 3.500 euros per a millores als vehicles de la Policia Local.

Juanjo Arbona també va voler defensar la importància de la promoció de la igualtat, “L’Ajuntament disposa de prop de 100.000 euros per a impulsar mesures per a promoure la igualtat entre dones i home”, i ha recordat que actualment al consistori treballen 107 dones i 70 homes “sense haver-hi discriminacions quant als llocs de responsabilitat”.

El cap d’Hisenda, ha continuat explicant els pressupostos, i ha destacat l’apartat destinat a millores de sostenibilitat, com per exemple, millores a l’immobiliari urbà: “11.000 euros per a l’adquisició de mobiliari de parcs i jardins, o 10.000 euros per a millores d’enllumenat públic”. També hi haurà una partida de 12.000 euros per a facilitat el reciclatge als veïns i Veïnes, amb la instal·lació d’opis de reciclatge.

Entre les inversions més importants que poden veure’s a aquests pressupostos, Arbona ha declarat que “es finançaran via romanent la construcció i adequació de la biblioteca en l’antic col·legi Cervantes. I també esperem poder licitar les obres d’adequació del col·legi Rosalía Bondia”.

Després d’exposar cada punt dels pressupostos, van prendre la paraula els grups de l’oposició, i per exemple, Simón Ortolá, de Ciutadans, va criticar “el retard en la presentació dels comptes”, i va explicar que l’aposta del seu partit és “incentivar l’arribada d’empreses al poble, per a reduir despeses a l’Ajuntament, concretament el de personal, que em sembla que és massa elevat”. A més també va presentar una sèrie d’esmenes, com l’augment de les ajudes destinades a les confraries de Setmana Santa; una esmena que va ser inclosa i aprovada.

El portaveu popular, Ferran Gonzàlez, va coincidir en la crítica de la tardança dels pressupostos, i va lamentar que “no s’ha tingut en compte la majoria de les propostes que els hem presentat, ens van dir que eren inviables”. Pese al desacord entre totes dues parts, els populars van decidir abstenir-se en la votació, “perquè volem que la gent del poble no isca perjudicada”, va incidir Gonzàlez.

Des del grup Compromís també van insistir en el retard a l’hora de presentar els comptes, i Anna Sastre, la seua regidora, va qualificar de “burla la quantitat per a negociar dels diners pressupostats per a aquest exercici, tan sols uns 300.000 euros, la resta ja tenen destí”, i va assegurar no estar d’acord amb el contingut del document. Quant a la proposta presentada per l’edil de Ciutadans, la portaveu de Compromís va criticar que “aquest tipus de propostes sempre siguen nominatives, perquè es crega una xarxa de clientelisme”.

L’alcalde Enrique Moll va ser l’últim en parlar per a donar rèplica als portaveus de l’oposició, i va recalcar que l’apartat de la despesa de personal “ascendeix a quasi el 50% del pressupost, sembla que siga més que en pressupostos d’altres corporacions, però és que aquestes no incloïen en l’apartat corresponent (el primer apartat dels pressupostos) organismes dependents de l’Ajuntament com Ràdio Pego o la residència de majors”.

Va insistir que els pressupostos, “no són només per als mesos de l’any que queden, sinó per als 12 del 2022, no és un treball fàcil”. Va voler, a més, contestar a l’edil del PP respecte al deute reduït, “nosaltres entrem i l’Ajuntament devia 8 milions d’euros, hem anat reduint a milió per any. Es podria pagar més, clar, però deixant les arques buides”.

Finalment, l’edil va retraure les paraules de Compromís, “la qual cosa si és una burla és que en la primera reunió que vam mantenir amb vosaltres, no vau fer cap mena de proposta i que en el ple ens veuríem”. A més va ressenyar que totes les ajudes que es destinen a associacions del municipi “estan justificades, a més intentem ajudar a tota classe, ja siguen culturals, esportives o d’una altra índole, sempre que es treballe amb la total transparència”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *