foradia pressupostparticipatiualcoi

Naix a Alcoi el Col·lectiu Revolta 1873

A un any del 150 aniversari de la Revolució del Petroli • Preparen un curtmetratge documental • L’objectiu de donar a conèixer els fets i commemorar l’efemèride de la insurrecció obrera més important del segle XIX, segons la historiografia

Just avui, 9 de juliol, fa ara 149 anys, va esclatar a Alcoi la Revolució coneguda com “El Petroli”. Segons la historiadora del moviment obrer Clara E. Lida, es tracta de la insurrecció obrera més important del segle XIX espanyol. Una vaga general dispersada a trets per l’alcalde, Agustín Albors, va acabar convertint-se en un enfrontament armat entre els seguidors de la Associació Internacional dels Treballadors i les autoritats republicanes. Fins i tot, Friedrich Engels, coautor del Manifest Comunista junt a Karl Marx, va deixar escrita una llarga crònica.

Uns fets que, a pesar de ser força coneguts, continuen envoltats de la llegenda que han alimentat durant dècades aquells qui pretenen culpar les treballadores i els treballadors. A les portes del 150 aniversari, el Col·lectiu Revolta 1873 naix amb el propòsit de recuperar aquesta història, lluny de mites i mentides. Perquè la comprensió crítica del nostre passat és una eina carregada de futur.

El 1873 la classe treballadora d’Alcoi i comarca va dir prou a l’abús a que estava sotmesa per part d’una burgesia cobdiciosa. La vaga es convertí en revolta i la revolta en la Revolució del Petroli.

L’objectiu fonamental és pedagògic, l’alumnat de primària i secundària ha de conèixer les condicions de vida dels seus avantpassats, la poderosa organització anarquista de la que Alcoi era capital a tot l’Estat i la dura i injusta repressió que patiren.

Les activitats també tindran un vessant acadèmic perquè consideren imprescindible reprendre l’estudi d’aquest període cabdal de la història social. I, per sobre de qualsevol altra consideració, la programació tindrà una finalitat divulgativa, dirigida al conjunt de la població i més enllà de les nostres comarques.

El Col·lectiu Revolta 1873 ha començat a treballar en l’elaboració d’un curtmetratge documental del que compartim el tràiler i “del que tindreu més notícies al setembre“. Coincidint amb l’aniversari continuen preparan en col·laboració amb altres entitats socials i educatives, exposicions, rutes teatralitzades, xerrades, obres divulgatives, unitats didàctiques, cursos de formació i una gran festa petrolera.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *