foradia subscriutegrat

Gaianes obri el setembre amb les festes en honor a la Mare de Déu de la Llum

Des del dia 2 al 5 de setembre se celebraran les tradicionals festes d'aquesta localitat d'El Comtat

Gaianes, com és habitual, és una de les localitats que s’encarrega d’anar tancant la temporada de festes dels pobles de les nostres comarques. Les seues festes en honor a la Mare de Déu de la Llum se celebren enguany entre els dies 2 i 5 de setembre.

El dia 2 va ser el dia de la vespra, segons ha comentat l’edil de Festes, Saoro Sendra, l’acte més important d’aquest dia és la dansà i l’ofrena a la patrona. A més, eixe divendres va haver una orquestra per a amenitzar la nit.

El dissabte 3, serà el dia per a retre homenatge a la Mare de Déu de la Llum. Eixa vesprada, després de dur a terme la processó, es tornaran a ballar les danses. A la nit, si el temps ho permet, es farà un castell de focs d’artifici, i per a tancar s’ha organitzat l’actuació d’una nova orquestra.

Sant Francesc de Paula, també patró d’aquest municipi d’El Comtat, tindrà el seu protagonisme el diumenge 4 de setembre. De matí es realitzarà una romeria que anirà des de l’església fins a l’ermita, a continuació es farà un missa, que donarà pas a un esmorzar popular. Saoro, ha aprofitat l’ocasió per a convidar a la gent a què participe: “Es podrà degustar el menjar d’ací, les coques, cuixot, fruita, i a més, i haurà herbero i altre tipus de beguda”.

Després, es tornarà a baixar el Sant fins a l’església, i a la vesprada es farà el concert a càrrec de la Societat Musical de Gaianes. Aquest diumenge es tancarà amb una processó i una nova orquestra a la nit, però a més a més, a partir de les 00h serà el torn del Correfoc.

L’últim dia de les festes estarà dedicat al Santíssim Crist de l’Empar, i com a curiositat, és un dia dedicat a les dones del poble. Cada any, com marca la tradició, es vesteixen de blanc i porten un detall o complement d’algun color, cada any un diferent, i enguany ha tocat el marró. Seguidament, van a missa, i després totes juntes fan un dinar. Eixe dia a més, també s’han organitzat jocs per als xiquets als carrers del poble, i es farà una cercavila dedicada a ells amb temàtica d’animals prehistòrics. A la vesprada per a posar punt final a aquestes festes es farà una processó i un sopar de germanor que es realitzarà a la plaça.

El regidor de Festes no ha dubtat en convidar a la gent a què conega les tradicions del poble i gaudisquen d’aquestes festes, però ha volgut destacar que, a causa de experiències d’anys anteriors, “Volem que vinga la gent i que gaudisca de la festa, però amb coneixement, i amb responsabilitat. Considerem que s’han fet moltes coses que no són de rebut”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *