foradia cdturisme

S’inicia l’obra de consolidació del Molinar

Aquests treballs seran finançats al 100% per la Generalitat Valenciana. En total el consistori alcoià ha aconseguit més d'1,5 milions d'euros per a la rehabilitació d'aquest espai

Les obres de consolidació de les fàbriques de primera aigua, xarxa hidràulica i brollador del Conjunt Industrial del Molinar d’Alcoi, una àrea declarada BIC, ja s’han iniciat. Aquest espai compta amb immobles amb categoria de Béns de Rellevància Local, i amb la categoria de Conjunt Històric; un reconeixement que es va atorgar en juny de 2005.

La Generalitat va adjudicar l’obra a Cantó Obras S.L per un valor de 305.197 euros, amb un termini d’execució de 315 dies. El govern autonòmic es farà càrrec al 100% de finançament d’aquestes actuacions. L’Ajuntament d’Alcoi va ser qui va encarregar la redacció d’aquest projecte a l’Arquitecte Ciro Manuel Vidal Climent.

Pel que fa a l’actuació sobre la xarxa hidràulica, el projecte contempla la construcció d’un primer assut amb diverses comportes per a permetre el flux normal d’aigua en l’època de pluges, així com la reconstrucció del tram de la séquia després del divisor de cabal. A més, es retorna al pont la seua condició d’aqüeducte perquè es restitueixen les pedres que delimitaven el curs de l’aigua, tot això sense impedir el pas de persones que ara permet. En la séquia es refan dos punts actualment perforats en el tram que alimenta el Molí Nou del Ferro.

En el Molí Nou del Ferro, a causa de la gran volumetria de l’edifici original, no es podrà fer una reconstrucció completa. Per això el projecte de consolidació se centra en les testeres Nord i Sud, ja que són els cossos que han conservat l’altura original a causa de la fortalesa de les cantonades construïdes amb carreu.

La consolidació del Molí Vell vindrà referida al desenrunament, reconstrucció de voltes i reforç de nivell de voltes i de murs perimetrals.

A més, també es faran obres de Rehabilitació de la fàbrica de Els Solers i consolidació de les fàbriques de primera aigua del Molinar seran costejades per la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a través dels pressupostos participatius de la Generalitat. La dotació serà de 940.000 euros.

Pel que fa a la museïtzació, que es farà després de la rehabilitació, es farà dins del Pla de Sostenibilitat Turística d’Alcoi, que estarà també finançat al 100% pels Fons Europeus. Per a aquesta obra es destinaran uns 225.000 euros. Dins d’aquesta actuació també es farà una intervenció per a consolidar les restes existents del Molí del Tort, amb una inversió de 87.000 euros i una connexió ‘ciclopeatonal’ amb el Molinar en l’accés sud de la ciutat, valorat en 1,8 milions d’euros.

Lorena Zamorano, regidora de Patrimoni Històric ha comentat que: “La consolidació i rehabilitació del BIC del Molinar, que donarà la rellevància que li correspon tant al paratge com a l’arqueologia industrial testimoni de l’origen industrial, és una prioritat del nostre govern. Fa anys estem treballant en aquest sentit, i els projectes ja comencen a fer-se realitat. Hem aconseguit el finançament íntegre de tots els projectes per diferents administracions, més d’un milió i mig d’euros al qual podem sumar quasi dos per a la urbanització des de l’accés sud de la ciutat”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *