foradia subscriutegrat

L’Alcoià i El Comtat inauguren les I Jornades de Memòria Democràtica

L'acte d'inauguració es va celebrar al Centre de Cultura el Teular de Cocentaina, lloc on està ubicada l'exposició

El Centre de Cultura el Teular de Cocentaina ha acollit l’obertura de les I Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i El Comtat, que a més compten amb una exposició amb 10 títols dels 10 penals més la cel·la, que són: Véncer, reprimir, detenir, torturar, empresonar, sobreviure, matar, explotar, controlar, subsistir, subvertir i resistir. Amb ells es pretén explicar la repressió de la dictadura franquista als vençuts, i que van defensar la legalitat de la II República, les llibertats, i la democràcia.

Segons argumenten des del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, entitat organitzadora d’aquestes activitats: “Els 40 anys de franquisme i la posterior de transició construïda en els fonaments de la dictadura, ens ha portat on estem ara a reivindicar la memòria dels oblidats”.

A aquest acte han assistit representants institucionals, i tots ells han coincidit en la necessitat de reivindicar i aconseguir “la veritat, justícia i reparació”.

Àlex Barber, president del Fòrum, ha parlat sobre l’exposició i la necessitat de visitar aquesta mostra que recorre tot el que van viure els nostres avis, pares, famílies i veïns.

Seguidament, Vicente Gil, secretari general d’FVMP, ha insistit en la necessitat de la col·laboració entre administracions i associacions memorialistes, i ha donat les gràcies al Fòrum pel seu treball.

Gabriel Tomàs, alcalde Muro, ha sigut el primer representant polític en intervenir, i ha traslladat que per al seu poble “és un honor participar en aquestes jornades”. Per la seua part, Jordi Silvestre, regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Alcoi, primer s’ha disculpat per l’absència de l’alcalde, Toni Francés, i posteriorment, ha agraït al Fòrum la seua tasca en projectes com ‘No Oblidem’, o aquestes jornades. Cocentaina ha estat representada políticament per la seua alcaldessa, Mireia Estepa, ha expressat el seu orgull pel Fòrum, ja que “va ser una de les primeres entitats que es van crear i van col·laborar amb la FVMP i la Generalitat”.

Iñaki Pérez i Toñi Serna, director general i secretària de Qualitat Democràtica, també han estat presents en l’acte, i han coincidit en la necessitat de treballar administració i entitats de la mà per a construir un present millor, i reconéixer el patiment que van sofrir les víctimes del franquisme.

L’acte el va tancar el cantautor Andreu Valor amb ‘Cançons de Llibertat’.

Des del Fòrum volen donar les gràcies a “totes i tots, treballadors, tècnics de les administracions, etc., que han fet possible aquestes jornades i en especial a la companya Rosa Brines de la CAMDE-PV. Gràcies i continuem”.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *