El sòl industrial acapara gran part del ‘Debat sobre l’estat de la ciutat’
Entre els dies 13 i 14 d'octubre, el saló d'actes de l'IVAM CADA Alcoi va acollir les dos sessions d'aquest debat. En aquesta iniciativa els consells de la ciutat, entitats, i els grups de l'oposició van poder expressar la seua percepció sobre que fa falta per a millorar la ciutat. Per a conéixer de primera mà les inquietuds de la gent, hem parlat amb dos participants, Pablo de Gracia, president de la Cambra de Comerç, i Pablo González, regidor de Guanyar, i el vicealcalde, Jordi Martínez

Durant els dies 13 i 14 d’octubre, entitats locals, associacions, consells, grups de l’oposició i el govern local van estar debatent sobre com està Alcoi. Van ser dos dies amb sessions d’unes dos hores, en les quals es van poder posar damunt la taula algunes de les necessitats que ara mateix té la ciutat, així com propostes per a millorar la qualitat de vida de tota la població.
El primer dia de Debat sobre l’estat de la ciutat, va comptar amb la presència de les entitats, associacions, i consells de la ciutat, que van fer les seues al·legacions davant el govern socialista. Pablo de Gracia, president de la Cambra de Comerç, va ser un dels participants en aquesta iniciativa, i ha valorat positivament l’experiència, ja que van poder expressar els seus pensaments o “les mancances que podem trobar pel que fa a aspectes econòmics”, però apunta que: “Vaig trobar a faltar una contrarèplica a l’alcalde per a cadascun dels consells que vam intervenir, però crec que és un primer pas, és el primer debat en el qual participem els consells. Així i tot, crec que per al següent es podran millorar coses”.
Segons ha explicat el president d’aquest organisme una de les necessitats més importants que té ara mateix Alcoi és la situació del sòl industrial: “Hem de saber quines són les possibilitats de creixement que té la ciutat d’una forma clara, i poder definir eixes infraestructures que són necessàries per a poder desenvolupar-se com a ciutat. Anem a treballar conjuntament l’Ajuntament i la Cambra de Comerç per a veure realment de quines zones pot disposar la ciutat, però de forma clara. Crec que el que hem de fer és tenir un lideratge important, tant a nivell polític, com social i econòmic. Si es compleix la llei Medi Ambiental, i tenim una zona on podem fer un polígon, crec que ens hem de bolcar en transformar eixa zona, perquè fa falta. Necessitem atraure empreses, i l’única forma és donant sòl en qualitat i en quantitat, i actualment és una de les mancances d’Alcoi”.
A banda d’aquesta necessitat, de Gracia també ha declarat que es va parlar sobre la rotonda de l’entrada nord i del trànsit d’aquesta zona, i va deixar clar que totes aquestes propostes es podran dur a terme depenent dels pressupostos generals de l’Estat: “Si no acompanyen a la capacitat inversora de la província, i, per tant, d’Alcoi, difícilment podrem fer front a aquestes necessitats. És una cosa que anirem veient i reivindicant, uns pressupostos generals justos per a una província que és la quinta que més aporta al conjunt de la nació i una de les més oblidades als pressupostos”.
Així i tot, per a Pablo de Gracia, aquest Debat va servir per a veure que el govern local sí té la intenció de treballar, però torna a argumentar que és important la capacitat inversora: “S’ha de veure si hi ha suficient finançament per a dur tot endavant, però almenys, les intencions i les ganes de fer-ho sí que les trobem per part de l’Ajuntament”.
El segon dia d’aquest debat, el protagonisme va recaure en els partits polítics que tenen representació en el nostre Ajuntament. Cada representant va tenir dos intervencions per a poder explicar la seua visió sobre com està Alcoi. Pablo González, regidor de Guanyar Alcoi ha manifestat la seua opinió sobre aquesta iniciativa: “Pensem que hi ha una necessitat de fer aquestes coses i que la gent participe, de conéixer que vol la gent. Però quan parlem els grups polítics ja s’ho sabem, així que és millor crear espais de participació més oberts, i no tant de debat entre nosaltres. El plantejament va ser un poc forçat, estava tot molt pautat i les intervencions molt definides, i això no és un debat, és un monòleg”.
González a més, ha expressat com va veure la primera d’aquestes sessions: “Les queixes dels consells van ser vàries, com el transport urbà, infraestructures, manteniment… Ens vam adonar que el discurs que havia fet el primer dia l’alcalde demostrava una realitat que era la seua, perquè davant les sol·licituds dels consells, el govern no reflectia les necessitats de la ciutadania. Veiem que s’havia venut tot el que havia guanyat Alcoi, o el que anava a guanyar-se, però no es parlava de moltes coses que no s’havien fet, s’han perdut”.
Des de Guanyar també es va posar interés en el tema de la indústria en Alcoi: “Vam plantejar la reconversió de les empreses, en empreses més competitives i sostenibles. Es parla molt del sòl industrial, però, potser també hi ha altres espais industrials que per a empreses, que per exemple treballen amb la tecnologia, es poden ubicar en espais residencials, i no fan falta grans polígons a la ciutat. De tal manera que s’aprofitarien espais en fàbriques antigues, com per exemple a la zona d’Enginyer Vilaplana a l’Eixample, que poden servir per a empreses que no creen tant d’impacte”.
Un altre dels punts importants per a la formació municipalista va ser el tren: “Estem veient ara que s’actuarà en la línia Alcoi-Xàtiva, però pensem que són coses que s’haurien d’haver fet fa anys, i que hem perdut oportunitats. El que hauríem d’haver fet és arreglar aquesta línia, i ara plantejar-se com connectar-la amb Alacant, ja que és necessari per a la vertebració del territori”.
Pablo González, s’ha mostrat molt crític amb el govern alcoià: “Al final acaben venent les propostes, i són promeses incomplides, que fa molt de temps que estan ahí i són projectes eterns que finalment s’acaben resolent. No semblava que estigueren massa receptius, de fet, l’alcalde en una de les seues intervencions va dir que la seua feina no els deixava tenir una visió prou alta per a veure el que necessita la població, i creiem que és cert, que ells tenen el seu pla i van executant-lo. Per això pensem que podrien escolar més a la resta de col·lectius, crear espais de participació, ja que la gent sap sobre els seus temes i del que parla, i creiem que és important que l’Ajuntament compte amb la població per a prendre decisions”.
Finalment, en nom del govern, Jordi Martínez ens ha donat la seua visió sobre aquest primer debat de la legislatura, una proposta del Partit Popular que no s’havia pogut fer fins ara per la pandèmia: “Crec que és un bon instrument, sobretot per a repetir-ho cada cert temps. És una bona experiència anual perquè els mateixos polítics, de l’oposició, com del govern, ens comprometem a donar solucions a les qüestions que hem parlat en aquest debat, i d’ací a un any podrem analitzar si s’han fet aquests treballs de millora. Nosaltres com a govern hem escoltat a la gent en el que ens han proposat. És molt raonable, perquè en alguns casos pensem que és bàsic per a la ciutat un millor manteniment, el sòl industrial o els grans contractes. Crec que tots hem de fer una reflexió, el govern principalment perquè som els responsables, però l’oposició també ha de fer una anàlisi perquè no reflecteix la situació real que la ciutadania té davant dels ulls”.
Respecte a les propostes que es van fer en aquestes dos sessions, el vicealcalde alcoià ha afirmat que: “Entenc que en un debat així el que fa la gent són aportacions per a millorar, i crec que van a haver-hi dos o tres que són les més destacables. En primer lloc, que Alcoi necessita una millora en el manteniment, segon que necessitem més sòl industrial, i una tercera que va ser el tema dels grans contractes. En els tres casos el govern ja ha començat a treballar, perquè ja s’ha aprovat un nou contracte per al manteniment de la ciutat. En el cas del sòl industrial estem fent un estudi amb la Cambra de Comerç per a intentar localitzar nous sòls industrials, i finalment, els contractes, estem treballant amb l’oposició i la societat, i a pesar que les crítiques són legítimes i comprensibles, ens hem d’adonar que estem fent feina per a donar solucions als problemes”.
Comenta i participa-hi