Cocentaina torna a rebre la visita de l’Home de les Orelles
Cada 31 de desembre, últim dia de l'any, Cocentaina gaudeix d'aquesta tradició tan peculiar en la qual xiquets i xiquetes podran participar en una gimcana i en la recerca de les orelles

El dia 31 de desembre és l’últim dia de l’any i, per a celebrar-ho, la localitat de Cocentaina té una tradició molt especial, antiga i estimada per contestans i contestanes: l’Home de les Orelles. Com ha contat Vicent Santamaria, tècnic de l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià, aquest dia apareix un home que “té més orelles que dies li queden a l’any, i la gràcia és que la gent s’imagina un Home amb moltíssimes orelles, però, realment, qualsevol persona podria ser l’Home de les Orelles perquè té dos orelles”. Cap a les 10 del matí, a la zona alta del Passeig es dona inici a una cercavila amb un pregoner que anuncia aquest fet a través d’un poema de Victor Labrado, i amb l’acompanyament musical de la Colla Mal Passet.
Aquest passacarrer va baixant i fent diferents parades perquè els més menuts del poble acompanyen a aquesta comitiva fins al Pla de la Font, un espai conegut al municipi com l’Hostalet. “Quan arribem ací, al voltant de les 11, es fa una gimcana per als xiquets i xiquetes en la qual han de buscar les orelles que estan amagades per diferents punts de l’Hostalet. Quan les troben tindran un regal”, comenta Santamaria. Els xicotets participants estaran dividits en grups i tots ells hauran de trobar les 8 o 10 orelles que estaran ocultes. En finalitzar l’acte, hi haurà una gran sorpresa, la qual no han volgut desvetllar.
L’Home de les Orelles és tracta d’una tradició emparentada amb l’Home dels Nassos: “Les orelles es fa en menys pobles, mentre que la dels nassos té més supervivència perquè es fa en tot el domini català”, explica el tècnic de l’Ajuntament, que assegura que des del consistori s’ha treballat per fer més gran aquesta festa: “És una festa que hem recuperat. No és que s’haguera perdut, però d’alguna manera volem que a gent ho recorde i ens hem implicat en aquesta tradició perquè la gent vinga eixe dia, ja que l’afluència havia baixat fa uns anys, i des de que l’Ajuntament va començar a treballar en ella va començar a vindre més gent”.
Comenta i participa-hi